Zoekertje: vrienden van de provinciale jeugdraad?

Na maar liefst 54 jaar adviseren, netwerken en vorming geven moet de provinciale jeugdraad ermee stoppen. Dit omdat de Provincies vanaf 2018 geen persoonsgebonden bevoegdheden meer mogen ondersteunen.

Afsluiten doet de jeugdraad wel met een knalfeest. Maar wie zat er allemaal in de jeugdraad sinds 1963? Ben jij één van hen?  En heb jij leuke anekdotes, straffe verhalen, goede herinneringen? Vertel ons dan jouw verhaal!

Bezorg jouw adres en contactgegevens via griet.willems@oost-vlaanderen.be en krijg een special invite voor ons afscheidsevenement op donderdagavond 7 december.

Zo blijven we samen jong!

Afbraak spoorwegbruggen Geraardsbergsesteenweg

Van 18 december 2017 tot 15 januari 2018 worden een aantal spoorwegbruggen afgebroken langs de Geraardsbergsesteenweg. Het betreft het bruggencomplex naast de Kouterslag en de watertoren. Hierdoor zal de doorgang volledig worden afgesloten, ook voor fietsers en voetgangers.
Bovenlokaal wordt er een omleiding voorzien langs de Wettersesteenweg (N42) en de Brusselsesteenweg (N9). Op lokaal niveau loopt de omleiding langs de Gontrode Heirweg, Vossenstraat en Brusselsesteenweg.
Voor de fietsers en voetgangers wordt een omleiding voorzien langs de Schauwegemstraat. Fietsers en voetgangers die in de richting van Wetteren moeten, zullen worden omgeleid via de Kouterslag.

Werken Brusselsesteenweg ter hoogte van Eandis

Misschien heb je het al gemerkt: op de Brusselsesteenweg staan tijdelijk verkeerslichten ter hoogte van Eandis. Agentschap Wegen en Verkeer startte er met werken aan de rijstrook richting Melle centrum. De Brusselsesteenweg zal ten laatste op 20 november terug vrij zijn.

De smoestuinhier - door Steven Vromman

4 december in gemeentehuis Melle

Vertrekkend van de populaire hype van het moestuinieren gaat Steven Vromman op zoek naar de smoezen die ons verhinderen ecologisch te tuinieren.

lees verder lees verder

Fedris - Federaal agentschap voor beroepsrisico's

Het Fonds voor arbeidsongevallen en het Fonds voor de beroepsziekten zijn gefusioneerd.
Samen vormen ze nu Fedris, het Federaal agentschap voor beroepsrisico's.

Alle informatie vind je op www.fedris.be

De zitdagen kun je hier raadplegen.

Vertragingen werken jaagpad

Tussen de Begijnenwegel en de Wezenstraat zijn sinds enige tijd werken bezig aan het jaagpad. Deze werken hebben vertraging opgelopen omdat bijkomende herstellingen nodig zijn. Wellicht kan het jaagpad terug open tegen maart 2018.

Opgelet: de afsluiting is tijdelijk verwijderd, maar dit pad is nog niet toegankelijk voor fietsers en voetgangers.

Jouw living = een concertzaal?

De gemeente is voor het voorjaar van 2018 opnieuw op zoek naar gastheren en -vrouwen voor het organiseren van een reeks huiskamerconcerten. Kwaliteit zonder de grote toeters en bellen, voor een ontspannen aperitiefconcert op zondag in de late voormiddag. Stel je graag eens je huis open voor zo'n concert?

lees verder lees verder

Erfgoed tot uw dienst: asset mapping

Het museum hoeft geen plaats te zijn waar je enkel kan komen om iets te leren over het verleden. Het kan ook een sociale plek zijn, waarbij de collectie van het museum een middel kan zijn voor mensen om iets voor elkaar te doen. Dit noemen we een gemeenschapsmuseum. Het museum van Melle heeft de ambitie om komende jaren meer op die manier te werken.

De aftrap van dit traject werd reeds twee weken geleden gegeven.
Op 6 november staat een vervolgavond gepland rond asset mapping, waarop we met vrijwilligers alle ideeën letterlijk in kaart zullen brengen. Onder meer door alle assets, letterlijk alles van waarde of van betekenis zoals mensen, verenigingen, plaatsen, cultureel erfgoed ..., aan te duiden op een kaart. Om daarna te kijken hoe we die assets kunnen koppelen aan de werking van het gemeenschapsmuseum én de speerpunten van het lokale ouderenbeleid, namelijk mantelzorgers en thuiswonende tachtigplussers.

Ben jij thuis in Melle en zie je een samenwerking met het museum wel zitten? Wees welkom!

lees verder lees verder

Lezing: oorlog en vrede in Latijns-Amerika

door professor An Vranckx

Het verhaal van een regio met weinig 'klassieke' oorlogen tussen verschillende staten maar met des te meer burgeroorlogen, binnenlandse repressies en georganiseerde misdaad. De spreker illustreert de grote lijnen met de case van Colombia, waar na jaren intern geweld en conflict een bemiddeld akkoord met de guerillabewegingen is bereikt en de verzoeking lijkt te kunnen beginnen.

De lezing gaat door in de raadszaal van het gemeentehuis op zaterdag 11 november om 11.15 uur.

Toegang is gratis en inschrijven is niet nodig.

lees verder lees verder

Sportaanbod najaar

September is alweer in zicht (sstt!) en dus lanceert de sportdienst graag het sportaanbod voor het najaar.

lees verder lees verder

Inschrijvingen kindersportacademie en herfstkamp

Wil je je zoon/dochter inschrijven voor de kindersportacademie? Dat kan vanaf zaterdag voor Mellenaars.

Ook interesse in een herfstsportkamp? Hiervoor kan je inschrijven vanaf 16 september (Mellenaars).

Download zelf je terugbetalingsformulier

Nam jouw kind deel aan een sportkamp, speelpleinwerking, grabbelpas of cultuurkamp?

Vanaf dit jaar kan je het formulier bestemd voor de terugbetaling van de mutualiteit zelf downloaden en afprinten van het online inschrijvingsprogramma. Op het einde van augustus zullen deze beschikbaar zijn onder ‘mijn profiel - attesten’.  

In januari zijn de fiscale attesten beschikbaar op dezelfde wijze.

 

Onkruidbestrijding op de begraafplaats

Heb je het ook al gezien? Het onkruid tiert weer welig. Niet alleen in je eigen tuin en langs de openbare weg, maar ook op de begraafplaats.

lees verder lees verder

Word ambassadeur van B(l)oeiend Oost-Vlaanderen

Toeristen en gasten komen vaak in een horecazaak terecht met tal van vragen over de streek die ze bezoeken. Wellicht kan je als horecamedewerker niet altijd geschikt antwoorden op hun vragen...

 

lees verder lees verder

BE-Alert: meteen verwittigd bij een noodsituatie

Een grote brand, een overstroming of een stroomonderbreking?
Bij een noodsituatie in de gemeente is het belangrijk de betrokkenen meteen te verwittigen. Daarom kan de gemeente vanaf nu gebruik maken van BE-Alert, een nieuw systeem dat je meteen op de hoogte stelt via sms, e-mail of telefoon.

lees verder lees verder

Oude liefde

Zorgen voor erfgoed

Erfgoed vind je om de hoek, in de stad, langs landelijke wegen. Het bindt ons met ons verleden, met wie we zijn. Net daarom koesteren vele mensen een oude liefde voor erfgoed.

Waarom malen oude molens nog? Wat gebeurt er met de kerken nu er minder erediensten zijn? Een boot op het droge, kan dat? En hoe behoudt de archeoloog het overzicht van al zijn bodemvondsten?

lees verder lees verder

Werken aan de perrons in Melle

Infrabel en NMBS zijn bezig met het vernieuwen en ophogen van de perrons in Melle.

De werken zijn in mei gestart en zullen duren tot december. Daarna wordt perron 2 ook aangepakt.

Tijdens het weekend van 20-21 mei wordt er ononderbroken gewerkt, zowel overdag als 's nachts.Om de veiligheid van het treinverkeer en het personeel te garanderen, is nacht- en weekendwerk niet altijd uit te sluiten.

De werken kunnen enige geluidshinder met zich meebrengen.

Veilig naar school met de schoolroutekaart

Amper 25 procent van de kinderen fietst naar school, bleek onlangs uit een onderzoek. Het drukke verkeer is hierbij de grootste boosdoener. Maar soms kan een kleine aanpassing in je route al een heel verschil maken!

lees verder lees verder

Brandpreventie in publiek toegankelijke inrichtingen

Vanaf 1 januari 2016 treedt een nieuw politiereglement inzake preventie van brand en ontploffing in publiek toegankelijke inrichtingen van kracht. Meer informatie vind je in de folder die je hier kan downloaden.

burgemeestersconvenant

Duurzaam energieactieplan Melle goedgekeurd op 17/10/2016

Het college van burgemeester en schepenen heeft op 27 oktober 2015 het burgemeestersconvenant voor lokale duurzame energie ondertekend, bekrachtigd door de gemeenteraad op 16 november 2015.  Met de ondertekening van het Burgemeestersconvenant heeft de gemeente zich ertoe geëngageerd om tegen 2020 de CO2-uitstoot (het bekendste broeikasgas) op het gemeentelijk grondgebied met 20% te reduceren.

lees verder lees verder

fiets- en wandelroutes - het vliegveld van Gontrode

Tijdens de Eerste Wereldoorlog bouwden de Duitsers in de velden tussen Gontrode en Lemberge een vliegveld voor zeppelins met een monumentale hal. Twee bunkers langs de Rechte Ree getuigen nog van dit publiek geheim.

lees verder lees verder

Gemeentebestuur Melle transparant over mandaten

Het gemeentebestuur van Melle wil transparant zijn in het aantal mandaten en de hieraan verbonden vergoedingen die de gemeenteraadsleden en de leden van het schepencollege vervullen. Daarom kan je hier een lijst downloaden van alle mandaten die door de gemeenteraad gestemd werden. Een overzicht van mandaten die niet ter goedkeuring aan de gemeenteraad voorgelegd dienen te worden, is terug te vinden op www.cumuleo.be.

rss feed