Het vliegveld van Gontrode

In 1915 verrees in Gontrode een reusachige luchtschipbasis, gebouwd door de Duitse bezetter. Vanop de basis vertrokken zeppelins om bombardementen uit te voeren. In juni 2015 is de site toegankelijk voor het publiek. Via een panoramatafel op de site en fiets- en wandellussen kan je het vergeten verhaal van het vliegveld ontdekken.

Herbeleef het vliegveld van Gontrode!

In 1915 verrees in Gontrode een reusachtige luchtschipbasis, gebouwd door de Duitse bezetter. Het ging om de bouw van een gigantische hal als schuilplaats voor zeppelins. De hal was zo groot dat ze vandaag het grootste gebouw van Oost-Vlaanderen zou zijn. Zeppelins stegen op in Gontrode om Londen te bombarderen. Later stegen vanaf de basis ook Gotha IV-vliegtuigen op.

De zeppelin LZ37 speelde een grote rol. In 1915 haalde piloot Warneford de zeppelin neer boven Sint-Amandsberg, Gent, waar hij te pletter stortte.

De gemeente Melle en erfgoedcel Viersprong brengen dit verhaal terug tot leven. Het voormalige vliegveld wordt omgebouwd tot een toeristische site in een groen kader dat waardevol cultureel erfgoed terug op de kaart zet.

Toeristische site

Twee bunkers uit WO I zijn stille getuigen van het voormalige vliegveld. De site is vanaf juni 2015 toegankelijk voor het publiek. Op een bunker vertelt een panoramatafel het verhaal van het vliegveld. Tekst- en beeldmateriaal en een plattegrond tonen de omvang van de site. Via het scannen van een QR-code kan je je op www.hetvliegveldvangontrode.be verdiepen in het uitgebreidere verhaal.

Wandel- en fietslussen

De site fungeert als rustplaats op nieuw ontwikkelde fietslussen en een wandellus rond het vliegveld. De fietslus Sint-Amandsberg – Westerbegraafplaats – Sint-Amandsberg voert je langs plaatsen waar de crash van de zeppelin LZ37 nog tastbaar aanwezig is. De fietslus Gontrode – Sint-Amandsberg – Gontrode brengt het verhaal van het vliegveld terug tot leven. De twee lussen kan je afzonderlijk of samen afleggen.
De wandelroute start aan het station van Gontrode en loopt rond het voormalig vliegveld. Zo krijg je vanuit elke hoek een spectaculair uitzicht over de bunkersite.

Je kan de kaarten downloaden op www.hetvliegveldvangontrode.be of gratis ophalen in de bibliotheken, gemeentebesturen, sportdiensten, culturele centra en toeristische infopunten van Destelbergen, Lochristi, Melle, Merelbeke, Oosterzele en Sint-Lievens-Houtem. De kaarten zijn ook te verkrijgen in de horecazaken van Melle.

www.hetvliegveldvangontrode.be

De nieuwe website www.hetvliegveldvangontrode.be vertelt via 35 beelden het uitgebreide verhaal van het vliegveld. De QR-codes op de panoramatafel en fiets- en wandelkaarten brengen je naar de website. Je leest er meer over de luchtvaartgeschiedenis, de inrichting van het vliegveld en de gigantische hal, de LZ37, piloot Warneford en andere gebeurtenissen en figuren die een belangrijke rol speelden.

Toeristisch arrangement

Je kan de site op eigen houtje of in groep bezoeken. De gemeente Wetteren ontwikkelde een bus- en fietsroute. De fietsroute van 20 km brengt je langs de bunkersite en markante plaatsen rond de Groote Oorlog van Melle en Kwatrecht. De busroute leidt je rond in Wetteren, Melle en Sint-Amandsberg en houdt halt aan de bunkersite. Alle info en het reservatieformulier vind je op de website van de gemeente Wetteren.

De horecazaken in Melle verspreiden gratis de fiets- en wandelkaarten. In het B&B Landhuis Ter Velt, La clé du sud (Merelbeke), Le jardin d'Hélène (Merelbeke) en hotel Lepelbed ontvangen gasten gratis tickets voor het STAM, Gent.

Erfgoedbank

De beeldbank www.erfgoedbanklandvanrode.be toont alle verzamelde beeldmateriaal over de luchtvaartgeschiedenis, zeppelins en de impact van de Groote Oorlog op Melle.

Snuister door de collectie via de trefwoorden 'Eerste Wereldoorlog', 'zeppelin' of 'vliegveld' of bekijk de thematisch e-expo's over de Groote Oorlog in Kwatrecht en Melle, het vliegveld van Gontrode, zeppelins tijdens de Eerste Wereldoorlog of de LZ37 en de crash boven Sint-Amandsberg.

Informatie

Prijs

Gratis

Waar

WO I-site, vliegveld van Gontrode

Organisatie

Erfgoedcel Viersprong Land van Rode