Over Eyck en bloemen

Jan van Eyck, waarschijnlijk geboren in Maaseik, draagt in zijn naam een boom die tot de verbeelding spreekt: de eik! Op zorgvuldig uitgekozen planken van die boom schilderde hij het Lam Gods. De link tussen de schilder zijn meesterwerk en de natuur is overduidelijk! Een reden te meer om er met een natuurgids op uit te trekken en de botanische pracht van het Lam Gods te ontdekken.
Naast Bijbelse figuren, heiligen en pelgrims verwerkte van Eyck ook een veelheid aan bloemen, planten en bomen in zijn altaarstuk. Het naturalisme waarmee Jan van Eyck in de eerste helft van de vijftiende eeuw planten en bloemen op paneel zet, stoelt op ontwikkelingen in de middeleeuwse miniatuurkunst. Het gaat om een op waarnemingen gebaseerde weergave van de zichtbare werkelijkheid.
Natuurgids Yves Opstal neemt je mee naar de Gentbrugse meersen en dompelt je onder in de paradijselijke natuur van het Lam Gods. Samen neem je de afgebeelde flora en bijbehorende symboliek onder de loep. Daarnaast belicht Yves het landschap dat het vijftiende-eeuwse Gent omringde. Het verhaal van het paneelhout waarop van Eyck schilderde, geeft inzicht in natuur en tijdsgebeuren. Ten slotte ontdek je waarom het Lam Gods, hoe precies en fijn de bloemen ook geschilderd zijn, toch geen foto is…Deelname: leden natuurpunt € 5,
niet leden € 7, max. 25 deelnemers
rek.nr: BE22 8910 4402 2347
met vermelding: excursie van Eyck
Info: Lieve Van Acker
lievevanacker@hotmail.com

Informatie

Wanneer

Prijs

€ 7,00
Ledenprijs: € 5

Waar

ter hoogte van restaurant Benjarong Thai

Tickets

Organisatie

Natuurpunt Boven-Schelde (in opbouw)