Archief en documentatiecentrum

De vroegere onderwijzerswoonst naast het Oud Gemeentehuis is sinds 1998 ingericht voor het gemeentelijk archief en documentatiecentrum. Ze is uitgerust met een leeszaal en de bezoeker kan er terecht voor alle informatie met betrekking tot de geschiedenis van de gemeente.

Verschillende Melse verenigingen gaven hun archief hier in bewaring.

In het archief en documentatiecentrum is enkel raadpleging toegestaan. Ontlenen is niet mogelijk.

De Werkgroep Genealogie Melle ondersteunt er ook mensen die onderzoek willen doen naar hun stamboom en familiegeschiedenis.

Meer informatie over het archief en documentatiecentrum vind je op de website: www.erfgoedmelle.be

Update: Heropening op woensdag 17 juni

Op woensdag 17 juni openen we opnieuw de deuren van het Archief en Documentatiecentrum! Uitzonderlijk zal het Documentatiecentrum in juli ook geopend blijven (de zomersluiting in augustus blijft wel van kracht).

De heropening gebeurt onder een aantal strikte voorwaarden:

  • Voorlopig is de leeszaal enkel geopend op woensdagnamiddag van 13.30 uur tot 17 uur.
  • Het aantal beschikbare plaatsen wordt beperkt tot 4. Reserveer je plekje minstens 24 uur op voorhand via museum.melle@skynet.be of telefonisch via 09 210 07 86. Je kan kiezen tussen twee tijdssloten: 13.30 uur tot 15 uur of 15.15 uur tot 16.45 uur. Je reservatie is pas geldig wanneer je een antwoord hebt gekregen!
  • Geef bij je reservatie ook aan of je gebruik wenst te maken van de computers in de leeszaal. Per tijdsslot kan slechts één computer gebruikt worden.
  • Kom bij voorkeur alleen. Op die manier krijgen zo veel mogelijk onderzoekers de kans om de leeszaal te bezoeken.
  • We vragen alle bezoekers om een mondmasker te dragen tijdens hun bezoek aan de leeszaal.
  • Het gemeenschappelijke schrijfgerei wordt weggenomen. Neem dus je eigen balpen of potlood mee!
  • Het is voorlopig niet mogelijk om het kopieertoestel te gebruiken, maar neem gerust een foto van de stukken die je nodig hebt!
  • Het zal tijdelijk niet mogelijk zijn om koffie en water te krijgen, neem dus je eigen thermos of waterfles mee!
  • Houd steeds 1,5 meter afstand van de andere bezoekers!

Fonds Camille Melloy

In mei 2018 werd de “Verzameling Camille Melloy” vanuit Sint-Niklaas overgebracht naar de bibliotheek van Melle. Exact 70 jaar daarvoor, in 1948, hadden de familieleden en erfgenamen van de Melse schrijver zijn bibliotheek geschonken aan de Bibliotheca Wasiana, die de verzameling nu in bruikleen geeft aan onze gemeente.

De verzameling Camille Melloy is na afspraak raadpleegbaar in de hoofdbibliotheek, tijdens de openingsuren van de bibliotheek. De stukken kunnen worden aangevraagd via museum.melle@skynet.be. We vragen om dit minstens drie werkdagen op voorhand te doen, zodat we alles op tijd kunnen klaar leggen. Klik hier om de inventaris te raadplegen.

Kostprijs

De leeszaal van het archief en documentatiecentrum is gratis toegankelijk voor alle onderzoekers en geïnteresseerden. Voor opzoekingswerk op aanvraag, uitgevoerd door het personeel, geldt het retributiereglement.

Reglement

Raadpleeg hier het leeszaalreglement van het Archief en Documentatiecentrum.