Archief en documentatiecentrum

De vroegere onderwijzerswoonst naast het Oud Gemeentehuis is sinds 1998 ingericht voor het gemeentelijk archief en documentatiecentrum. Ze is uitgerust met een leeszaal en de bezoeker kan er terecht voor alle informatie met betrekking tot de geschiedenis van de gemeente.

Verschillende Melse verenigingen gaven hun archief hier in bewaring.

In het archief en documentatiecentrum is enkel raadpleging toegestaan. Ontlenen is niet mogelijk.

De Werkgroep Genealogie Melle ondersteunt er ook mensen die onderzoek willen doen naar hun stamboom en familiegeschiedenis.

Meer informatie over het archief en documentatiecentrum vind je op de website: www.erfgoedmelle.be

Update 31 oktober 2020

Naar aanleiding van de verstrengde coronamaatregelen besliste het gemeentebestuur om de leeszaal van het Archief en Documentatiecentrum tijdelijk te sluiten. We hopen jullie zo snel mogelijk opnieuw te kunnen verwelkomen!

Fonds Camille Melloy

In mei 2018 werd de “Verzameling Camille Melloy” vanuit Sint-Niklaas overgebracht naar de bibliotheek van Melle. Exact 70 jaar daarvoor, in 1948, hadden de familieleden en erfgenamen van de Melse schrijver zijn bibliotheek geschonken aan de Bibliotheca Wasiana, die de verzameling nu in bruikleen geeft aan onze gemeente.

De verzameling Camille Melloy is na afspraak raadpleegbaar in de hoofdbibliotheek, tijdens de openingsuren van de bibliotheek. De stukken kunnen worden aangevraagd via museum.melle@skynet.be. We vragen om dit minstens drie werkdagen op voorhand te doen, zodat we alles op tijd kunnen klaar leggen. Klik hier om de inventaris te raadplegen.

Kostprijs

De leeszaal van het archief en documentatiecentrum is gratis toegankelijk voor alle onderzoekers en geïnteresseerden. Voor opzoekingswerk op aanvraag, uitgevoerd door het personeel, geldt het retributiereglement.

Reglement

Raadpleeg hier het leeszaalreglement van het Archief en Documentatiecentrum.