Wees waakzaam voor de Aziatische tijgermug

Het aantal Aziatische tijgermuggen blijft aanzienlijk toenemen. De insecten kunnen virussen overbrengen en worden daarom bestreden. Dat gebeurt in Melle door Rentokil, een firma die handelt in opdracht en op kosten van het Agentschap Natuur en Bos. 

Agressief insectje

De tijgermug kent haar natuurlijk habitat in warmere gebieden in Zuidoost-Azië maar door de wereldwijde handel en globalisering, en het aanpassingsvermogen, komt deze steekmug ook vaker voor in ons land. De insecten komen steeds vaker voor in landen rondom ons en liften met wagens, vrachtwagens en caravans uit populaire en warmere vakantiegebieden zoals Zuid-Frankrijk en Spanje mee naar ons land. Tussen mei en oktober vorig jaar werden er op 25 locaties tijgermuggen aangetroffen waaronder ook in onze gemeente.

Het probleem met de tijgermug is dat het in hoofdzaak om een vrij agressief diertje gaat dat overdag steekt. De tijgermug kan ook tropische virussen overdragen zoals dengue (knokkelkoorts), zika en chikungunya maar daarvoor moet zij zelf eerst iemand bijten die besmet is met één van deze virussen.

Verspreiding voorkomen

Het is dan ook van belang dat je bij de start van het muggenseizoen maatregelen neemt om de vestiging en verdere verspreiding van de tijgermug te voorkomen. Zo is het vanaf mei cruciaal om stilstaand water dat niet nodig is op terrassen en in tuinen verwijderen omdat het vrouwtje haar eitjes het liefst legt in objecten waar (regen)water in kan blijven staan. We denken hierbij aan potjes, schalen, emmers, vazen, watertonnen en de dakgoten van tuinhuisjes. Water dat nodig is voor de vogels en dieren kan elke vijf dagen ververst worden. En water in regentonnen kan goed afgedekt worden met een muggengaas die alle gaten bedekt. In natuurlijke vijvers, poelen, moerassen en beken zal je de tijgermug niet zo gauw vinden.

Hoe herken je een tijgermug?

De tijgermuggen zijn nog kleiner dan de huismug die we allemaal wel kennen. Je kan ze nog het best herkennen aan de duidelijke zwart-witte tekening. De achterpoten hebben ook duidelijke witte strepen waarbij het uiteinde van de poten altijd wit is. Tijgermuggen steken overdag, iets wat de gewone huismug niet doet. Bovendien is de huismug egaal bruin en zoemen ze vooral bij valavond en ’s nachts.

Vondst tijgermug melden

Heb je een tijgermug gevonden of vermoed je dat je een exemplaar aangetroffen hebt, maak een foto van het beestje tegen een neutrale achtergrond zoals een muur en surf dan naar de website van MuggenSurveillance (of app). Kan je de mug vangen, doe het diertje dan in een potje en zet het tien minuten lang in de koelkast. Je kan de mug daarna beter hanteren om een er perfecte foto van te maken. Iets wat je overigens makkelijk doet met jouw smartphone. Is de mug dood neem dan de poten van de mug voorzichting tussen twee vingers vast en maak een beeld van de bovenkant van de rug en de achterpoten.

Het is hierbij wel belangrijk dat de kleuren, de zwart-witte patronen duidelijk zichtbaar zijn op de foto die je kan uploaden op de website of via de app van Muggen Surveillance.

Hoe kan je je beschermen?

De kans dat je door deze mug gestoken wordt, is vandaag bij ons nog relatief klein. Een beet van een tijgermug is op dit moment ook niet gevaarlijk, de virussen die zij kan overdragen circuleren nog niet in België. Toch kan je het beter vermijden. Begin daarom eerst met het verwijderen van het stilstaand water in de tuin (zie hierboven). Zo vermijd je veel overlast van muggen in het algemeen. Daarna kan nog een aantal andere maatregelen nemen die ook helpen tegen vervelende steken van de gewone huismug zoals het dragen van een lange broek, een truitje met lange mouwen en sokken. Ook het plaatsen van vliegenramen en het vermijden van plaatsen waar de tijgermug aangetroffen is tussen zonsopgang en zonsondergang is aan te raden.

Bestrijding door Rentokil

Rentokil bestrijdt in de gemeente Melle de Aziatische tijgermug in opdracht van het Agentschap Natuur en Bos. Op plaatsen waar het insect gesignaleerd werd, komen vertegenwoordigers van Rentokil drie keer langs in een straal van honderd meter waar het diertje gezien werd. Er vindt dan een inspectie van de tuin plaats waarbij er gekeken wordt of er broedplaatsen zijn: emmers, potjes,… met stilstaand water in. Die worden dan uitgegoten en de inwoners krijgen meteen ook tips om op de beste manier om te gaan met deze broedplaatsen.

Indien nodig worden de larven vernietigd met een biocide (Bacillus thuringiensis israeliensis) die ontwikkeld is voor de bestrijding van muggen en vliegenlarven. Het middel is onschadelijk voor mens en huisdier. Op de plek waar een tijgermug gevonden werd, worden in een perimeter van 250 meter ook alle rioolputjes behandeld.

Meer info

www.muggensurveillance.be

muggensurveillance@sciensano.be