Rentokil bestrijdt tijgermug in Melle

Gepubliceerd op maandag 12 augustus 2024 11.21 u.
Rentokil bestrijdt in de gemeente Melle de Aziatische tijgermug in opdracht van het Agentschap Natuur en Bos. Op plaatsen waar het insect gesignaleerd werd, komen vertegenwoordigers van Rentokil drie keer langs, en dat in een straal van honderd meter waar het diertje gesignaleerd werd.

Er vindt dan een inspectie van de tuin plaats waarbij er gekeken wordt of er broedplaatsen zijn: emmers, potjes,… met stilstaand water in. Die worden dan uitgegoten en de inwoners krijgen meteen ook tips om op de beste manier om te gaan met deze broedplaatsen.

Indien nodig worden de larven vernietigd met een biocide (Bacillus thuringiensis israeliensis) die ontwikkeld is voor de bestrijding van muggen en vliegenlarven. Het middel is onschadelijk voor mens en huisdier. Op de plek waar een tijgermug gevonden werd, worden in een perimeter van 250 meter ook alle rioolputjes behandeld. Mellenaars hoeven niet te betalen voor de ingreep van Rentokil. 

Is de tijgermug gevaarlijk?

Op zich is de tijgermug niet gevaarlijk, maar ze kan wel voor overlast zorgen, vooral als ze in groten getale voorkomt in de buurt. Ze steekt namelijk overdag en is erg agressief. De mug kan wel ziektes zoals dengue, zika en chikungunya overbrengen. Gelukkig is de kans daarop in België nog heel klein. Maar het is wel belangrijk om de aantallen tijgermuggen zo laag mogelijk te houden. En daar kan jij je steentje toe bijdragen.

Hoe herken je de tijgermug?

De tijgermug is een kleine zwart-wit gestreepte steekmug, van ongeveer 4 tot 5 millimeter groot. Je herkent ze vooral aan de witte strepen op de poten. Het uiteinde van de achterpoten is wit en de mug heeft een witte streep op het achterhoofd en de rug.

Tijgermug gezien?

Meld het! Heb je een tijgermug gezien, meld dit dan op de website www.muggensurveillance.be. Hierna volgt eventueel onderzoek en een bestrijding door Rentokil.