Bunkerwandeling

In 1932 startte het Belgisch leger met de aanleg van een bunkergordel ten zuiden van Gent. Van de oorspronkelijke 228 bunkers blijven er vandaag nog zo’n 180 over. Deze getuigen van de oorlogsdreiging vinden we overal in het landschap terug.

Ga op zondag 13 september, Open Monumentendag, met je bubbel op verkenning langs de landelijke wegen van Melle en Gontrode en ontdek de verschillende bunkers. Onderweg kom je meer te weten over de bunkergordel en over het oorlogsverleden van onze gemeente.

De jeugd kan rekenen op een mooie beloning achteraf: een kleurboek met verschillende monumenten uit de regio die deelnemen aan Open Monumentendag! Maak je de wandeling na 13 september? Bezorg ons dan een foto genomen aan een van de bunkers en haal je kleurboek op in het gemeentehuis (zolang de voorraad strekt).

Haal je wandelbrochure vanaf 1 september op in het gemeentehuis, de bibliotheek, de sportdienst of het museum of op Open Monumentendag zelf in het GOC, of download ze hieronder.

ErfgoedApp

Voor de speurneuzen voorzien we een uitdagende wandelzoektocht! Download hiervoor de gratis ErfgoedApp via GooglePlay (https://play.google.com/store/apps/details?id=be.faro.erfgoedapp) of de AppStore (https://apps.apple.com/be/app/erfgoedapp/id998845080). Onder het symbooltje van het kompas kan je de tour zoeken en openen. Keer terug naar het homescreen en open de kaart om de verschillende stops te zien.

Zorg ervoor dat je gps en mobiel internet ingeschakeld zijn! Bij elk gps-punt vind je uitleg over de bunker, meer informatie over een aspect van de Tweede Wereldoorlog en een opdracht om het volgende gps-punt te ontsluiten.

GPX-bestand

Wil je de wandeling graag volgen op je smartphone? Download dan hieronder het gpx-bestand!

Praktisch

Afstand: ca. 9 km

Vertrek- en eindpunt: GOC Gontrode, Geraardsbergsesteenweg 94, Gontrode

Opgelet: De wandeling is niet toegankelijk voor kinderwagens of rolstoelen! Bij regenweer kunnen sommige paden er modderig bij liggen.

Kostprijs

gratis