Museum

Archeologische afdeling

De afdeling archeologie bevat voornamelijk laat-middeleeuws aardewerk. Blikvanger is een ruiterstatuette. Op het schild en de schabrak van het paard is een heraldisch motief te zien dat misschien verwijst naar Zeger II, burggraaf van Gent. Het beeldje gaat waarschijnlijk terug tot de 13e eeuw. Zulke ruiterbeelden werden vaak gebruikt als versiering van daken, poorten en dergelijke meer.

Jules Vits

Dankzij een schenking bezit de gemeente meer dan 130 modellen en maquettes van beelden en monumenten van de Melse beeldhouwer Jules Vits (1868-1935). Ze zijn in ons bezit sinds 1966. De collectie biedt een quasi volledig overzicht van de carrière van de beeldhouwer.

Ook zijn er verschillende voorbeelden aanwezig van alle onderwerpen die hij behandelde: religieuze kunst, oorlogsmonumenten, bustes, versieringselementen en grafkunst. De meeste van de ontwerpen werden ook uitgevoerd en veel ervan zijn te bewonderen in de publieke ruimte van Melle.

Wandeling

Je kan voor een groep een cultuur- en erfgoedwandeling onder begeleiding van een gids aanvragen. De gids neemt je mee doorheen het centrum van Melle met leven en werk van Jules Vits als rode draad.

 

Melle 14-18. Over oorlog bezetting en vrede

Dit jaar herdenken we het einde van de Eerste Wereldoorlog, exact 100 jaar geleden. Van 29 oktober tot 22 november vindt er in de bibliotheek van Melle een overzichtstentoonstelling plaats. Je komt er van alles te weten over de gebeurtenissen in onze gemeente in september en oktober 1914 en over de zware bezettingsjaren. Ook de herdenking van de oorlog komt aan bod. Verschillende Mellenaars leenden stukken uit hun verzameling uit. 

De officiële opening van de tentoonstelling vindt plaats op zaterdag 27 oktober. Om 10.30 uur nodigt het gemeentebestuur alle Mellenaars uit voor een lezing in de raadszaal van het gemeentehuis. Spreker van dienst is Jurgen Sinnesael, Westhoekgids en vrijwilliger bij het Memorial Museum Passchendaele 1917. Aansluitend gaat er een receptie door in de bibliotheek, waar iedereen ook de kans krijgt om een eerste blik te werpen op de tentoonstelling.

Vanaf 29 oktober is de tentoonstelling dagelijks toegankelijk tijdens de openingsuren van de bibliotheek. Alle praktische info vind je hier terug.