Coronavaccinatie

Wanneer word ik gevaccineerd? En waar? Hoe werkt het vaccin en waarom is vaccineren belangrijk? Op deze pagina vind je up to date antwoorden op je vragen. Wij updaten regelmatig, dus veranderingen zijn mogelijk.

Wanneer word je gevaccineerd?

Op dit moment draait de vaccinatie van bewoners en personeel in woonzorgcentra op volle toeren. Eind januari komt het ziekenhuispersoneel aan bod. Huisartsen, bewoners en personeel van andere collectieve zorgvoorzieningen worden vanaf februari gevaccineerd. Vanaf maart start de vaccinatie van 65-plussers en risicopatiënten. Vanaf april komen de mensen met een essentieel beroep aan bod, de lijst hiervoor is in opmaak. De rest van de bevolking (18+) mag vanaf juni op een vaccin rekenen. Dit alles is onder voorbehoud: veel hangt af van het tempo waarin de vaccins in ons land zouden aankomen. Het is ook mogelijk dat het sneller gaat.

Hoe word je op de hoogte dat het jouw beurt is?

Iedereen wordt uitgenodigd in een vaccinatiecentrum in de buurt
Eens het zover is, krijg je een uitnodiging om je te laten vaccineren, via sms, brief en/of mail.
Daarin vind je de datum, het uur en waar je verwacht wordt. Je moet die afspraak herbevestigen. Dat kan online of via de telefoon. Wanneer de afspraak jou niet past, kan je datum en uur wijzigen maar niet je locatie.

Waar zullen Mellenaars gevaccineerd worden?

De locaties worden bepaald per Eerstelijnszone. Melle hoort bij Eerstelijnszone Scheldekracht, samen met de gemeenten Wichelen, Wetteren, Merelbeke, Destelbergen Lochristi, Laarne en Wachtebeke. De twee vaccinatiecentra voor onze zone zullen in Wachtebeke (Provinciaal Domein Puyenbroeck) en Wetteren (Warande) liggen. Mellenaars zullen uitgenodigd worden om naar Wetteren te gaan.

Om minder mobiele mensen tot in de centra te krijgen, rekent de regering op de knowhow van de taxisector en de Minder Mobiele Centrales. Ook De Lijn zal een rol spelen in dit verhaal.

Daarnaast wordt er ook een systeem van thuisvaccinatie op poten gezet voor wie dat nodig heeft, zoals bedlegerige patiënten, dementerende patiënten, psychiatrische patiënten of mensen met een hoge ouderdom bijvoorbeeld. Wie het echt heel moeilijk heeft om zich te verplaatsen, zal op die manier het vaccin kunnen krijgen.

Waarom is vaccinatie het beste plan?

Hoe meer mensen zich laten vaccineren tegen COVID-19, hoe beter! Vaccinatie is de beste bescherming tegen het coronavirus en de grootste garantie dat we in 2021 opnieuw volop van het leven kunnen genieten. Door je te laten vaccineren voorkom je dat je COVID-19 krijgt en draag je bij aan de groepsimmuniteit die we bereiken als meer dan 70% van de bevolking is ingeënt. Een brede vaccinatie zorgt ervoor dat we de strenge coronamaatregelen geleidelijk kunnen loslaten.

Het vaccin is veilig en uitgebreid getest

De ontwikkeling van het coronavaccin kreeg wereldwijd de hoogste prioriteit. De administratieve procedure is verkort maar alle veiligheidsstappen zijn gezet en elk vaccin is uitgebreid getest bij een grote groep mensen. Alle vaccins doorlopen een uiterst strenge goedkeuringsprocedure voor gebruik. De Europese goedkeuring garandeert dat het stuk voor stuk betrouwbare vaccins zijn.


Hoe werkt het vaccin tegen COVID-19?


Het vaccin stimuleert je immuunsysteem waardoor je lichaam antistoffen aanmaakt om de virusdeeltjes te bestrijden. Als je nadien met het virus in contact komt, beschermen de antistoffen je. Vergelijk het met een veilig en comfortabel harnas dat je beschermt. Je hebt twee dosissen nodig, die met een tussentijd van drie tot vier weken toegediend worden. Om beschermd te zijn, is het belangrijk dat je beide dosissen ontvangt.

Extra informatie?

Surf naar www.laatjevaccineren.be