Ga op stap tijdens Dag van de Trage Weg en win!

Gepubliceerd op maandag 9 oktober 2023 14.30 u.
Op Dag van de Trage Weg gaan duizenden wandelaars, fietsers en andere levensgenieters samen op pad. In onze gemeente hebben we voor de gelegenheid twee zoektochten uitgestippeld. Trek je wandelschoenen aan of spring op je fiets en ga op ontdekkingstocht.

Voor de wandelaars is er een tocht van 3,5 kilometer. Fietsers kunnen hun hartje ophalen met een fotozoektocht die 16 kilometer lang is. Wie onderweg goed oplet en onderstaande vragen juist invult, kan een Mellebon winnen. Met deze waardebon kan je terecht bij handelaars in de gemeente.

Je kan de antwoordformulieren hier onderaan de webpagina downloaden of je kan ze ophalen bij de dienst Informatie aan de inkom van het gemeentehuis.

Zoektocht Jules Vits

Je start aan de hoofdingang van het gemeentehuis en vertrekt in noordoostelijke richting tot aan een kruispunt met verkeerslichten. Net voor het kruispunt staat een monument ter ere van de Franse Vlootfusiliers. Opgelet, niettegenstaande het ontwerp van Jules Vits de ontwerpwedstrijd voor dit monument won, mocht hij het uiteindelijk niet maken en werd een andere kunstenaar hiervoor aangesteld. Steek het kruispunt over en ga rechtdoor tot vlak voor de Scheldebrug. Net voor de Scheldebrug staat een “Piëta”-kapel. Ga langsheen de kapel en betreedt het kerkhof. Volg de zerken tegen de linkermuur van het kerkhof tot je een beeld van Jules Vits tegenkomt bovenop het graf van een politiecommissaris die is “Gevallen voor dienstplicht”.

Vraag 1 : Wat is zijn sterfdatum? (datum “DD/MM/JJJJ”)

Keer terug naar de ingang van het kerkhof, maar sla linksaf aan het lijkenhuisje. Zo kom je uit aan een kleiner monument voor de Franse (en Belgische) soldaten, gevallen in de eerste wereldoorlog.

Vraag 2 : Hoeveel Franse Vlootfusiliers hebben hier hun graf gekregen? (getal “A”)

Verlaat het kerkhof en kruis de weg tot aan de kerk van Melle. In en aan dit gebouw heeft Jules Vits veel kunstwerken bevestigd. Aan de buitenkant zien we de rechtopstaande beelden van 2 heiligen en gedenkplaten voor de slachtoffers. Maar het mooiste kunstwerk van Jules Vits bevindt zich IN de kerk! De kruisweg. Deze staties zijn basreliëfs met prachtige “karakterkoppen”.

Vraag 3 : Hoeveel mensen staan er afgebeeld in al deze statiës? (getal “BBB”)

Verlaat de kerk en ga richting Mellebrug. Net voor de brug sla je rechtsaf richting Scheldedijk. Volg de dijk stroomafwaarts (dit is naar het zuiden). Let wel, stroomt de rivier momenteel wel stroomafwaarts? Volg het jaagpad op de dijk tot het jaagpad een metertje omlaag gaat en langsheen een betonnen muur gaat. Sla de eerste straat rechts in. Volg de straat tot aan de verkeerslichten en steek dit kruispunt over. Wandel voorbij de brouwerij tot je aan je rechterzijde een woonhuis ziet waarvan de toegang versierd is met twee (bijna identieke) beeldhouwwerken van Jules Vits.

Vraag 4 : Wat is het huisnummer van het huis met de twee beeldhouwwerken van Jules Vits? (getal “CC”)

Steek de straat over en keer terug naar het kruispunt. Sla nu rechtsaf (naar het zuidoosten) en volg de N9 tot aan de eerstvolgende verkeerslichten. Onderweg kan je het beeld “De Roeper” van Jules Vits spotten. Tip : kijk af en toe eens omhoog.

Vraag 5 : Wat is het huisnummer van het huis met “De Roeper”? (getal “DDD”)

Steek de N9 over aan de verkeerslichten en wandel de toegangsweg van de school op. Op je rechterzijde kom je een monument tegen gemaakt door Jules Vits.

Vraag 6 : Aan wie is dit monument opgedragen? (naam = …)

Ga terug naar de N9 en wandel in noordwestelijke richting (= naar Gent). Aan de volgende verkeerslichten blijf je de N9 volgen tot je op je rechterzijde het oude gemeentehuis van Melle tegenkomt. Hierin bevindt zich onder andere een uitgebreide collectie van de plaasteren ontwerpen van Jules Vits. Sommige van deze ontwerpen staan nu levensgroot in Gent, Zottegem, Hamont-Achel, Geraardsbergen, Wichelen, Pelt, Aarsele, Lievegem, Berlare, …

Vraag 7 : Welk jaartal prijkt bovenaan dit oude gebouw? (jaartal “JJJJ”)

Wandel verder in noordwestelijke richting langsheen de N9 tot je de voormalige woonst van Jules Vits tegenkomt. Je ziet er onder andere 4 personen afgebeeld staan. Sommige integraal, anderen als borstbeeld of medaillon. In alfabetische volgorde : Appelmans, Jordaens, Rubbens en Smetrijns.

Vraag 8 : In welke volgorde staan deze heren afgebeeld? Geef hun eerste letter als je het gebouw bekijkt van noordwest naar zuidoost. (letters = “ . / . / . / . ”)

Volg de N9 in noordwestelijke richting tot aan de verkeerslichten. Steek het kruispunt over richting gemeentehuis. Net voor je het gemeentehuis bereikt, zie je naast het gemeentehuis een lieftallig meisje op een bankje zitten. Je mag haar gerust aanspreken, maar verwacht niet dat dit bronzen beeld jou antwoordt.

Vraag 9 : Hoe heet dit standbeeld / meisje? (naam “……. ”)

Veel succes!

Geef je volledig ingevuld antwoordformulier af in het gemeentehuis aan de infobalie. Je mag het ook in de brievenbus (kant parking) bussen. Slechts 1 formulier per persoon wordt in aanmerking genomen.