De uitnodiging voor het vaccin

Een persoonlijke uitnodiging

Je krijgt een persoonlijke uitnodiging om je vaccin te gaan halen.

Deze uitnodiging komt

 • per brief. Je kan hier een voorbeeld bekijken. In meer dan 30 verschillende talen vind je hem ook hier
 • per e-mail, wanneer je e-mailadres gekend is
 • per sms, wanneer je gsm-nummer gekend is

De overheid vraagt e-mailadressen en gsm-nummers op bij de ziekenfondsen. Je kan je aanmelden bij je ziekenfonds om dit na te vragen of na te kijken. 

Je kan bevestigen dat je komt, of je afspraak verplaatsen. Je kan dit alleen maar doen als je je brief al hebt gekregen! Anders is het niet mogelijk om een afspraak te maken. 

Het is belangrijk dat je bevestigt. Dan kan het vaccinatiecentrum zo efficiënt mogelijk werken. Je vaccin ligt voor je klaar en zal dan zeker niet verloren gaan. 

Om te bevestigen of te verplaatsen, gebruik je de vaccinatiecode die op je brief staat. Dat kan langs digitale weg of langs de telefoon. voor Mellenaars en iedereen die binnen eerstelijnszone Scheldekracht gevaccineerd wordt is dat 0800 - 988 98

Het callcenter is soms druk bezet en het is niet altijd makkelijk om er binnen te geraken. Daarom kan je ook je vraag achterlaten via een formulier. een medewerker belt je dan ten laatste de volgende werkdag terug. 

Op deze website leggen ze je uit wat de verschillende digitale mogelijkheden zijn: https://www.laatjevaccineren.be/opties-vaccinatie-uitnodiging

Je kan hier een filmpje bekijken hoe je je afspraak kan bevestigen:

https://www.youtube.com/watch?v=DcA1BprHeTs

Je kan hier een filmpje bekijken hoe je je afspraak kan verplaatsen.

https://www.youtube.com/watch?v=5PdMIyywdW8

Je kan voor je datum kiezen uit een aantal mogelijkheden op een lijst. Je maakt meteen de twee afspraken. 

Hou er rekening mee dat de tweede dosis binnen een bepaalde tijd na de eerste dosis moet volgen. Je hebt niet heel veel ruimte om het tweede moment in te plannen. De timing is belangrijk voor de werkzaamheid van het vaccin.

Samen gevaccineerd?

Het is natuurlijk makkelijk wanneer huisgenoten samen gevaccineerd kunnen worden. Het systeem en de volgorde van uitnodigen laten dat helaas niet altijd toe. Voor de 65+ers die nu worden uitgenodigd, zijn dit de situaties die zich kunnen voordoen:

 • Jullie hebben allebei een uitnodiging hebben gekregen voor dezelfde dag. Dan mogen jullie samen naar het vaccinatiecentrum komen. Je doet dat best op de eerste van de twee afspraken. Een afspraak verplaatsen is niet nodig. Je bevestigt wel best beide afspraken. 
 • Jullie hebben allebei een uitnodiging gekregen maar niet voor dezelfde dag. Dan kan je naar het callcenter bellen om te vragen je afspraak te verplaatsen naar dezelfde dag. Dat lukt wel alleen als er op die dag nog een vaccin vrij is. 
 • Jij hebt al een uitnodiging gekregen maar je huisgenoot nog niet. De ruimte om deze persoon mee in te plannen hebben we op dit ogenblik niet. Je huisgenoot kan best zijn uitnodiging afwachten en niet naar het callcenter bellen. 

Het kan dus, maar zeker niet altijd. Het is eigenlijk alleen maar mogelijk wanneer er op die dag vrije gaten en dus vaccins zouden over zijn omdat mensen niet komen opdagen. In onze vaccinatiecentra in Wetteren en Wachtebeke doen ze er juist alles aan om geen overschot te hebben. Ze kunnen dus lang niet altijd de kans geven om een huisgenoot ook een vaccin aan te bieden. 

Vertrouw je de mail of het bericht niet? 

Het kan om een vals bericht of phishing gaan. Let op de volgende dingen:

 • Controleer zeker de afzender. De e-mail over je vaccinatie is afkomstig van cov19-vaccin@doclr.be. De sms komt van het nummer 8811. 
 • Er staan contactgegevens op van het vaccinatiecentrum dat bij je officiële woonplaats hoort.
 • De vaccinatie en het vaccin zijn gratis. Er wordt geen geld gevraagd. 
 • Je moet nooit persoonlijke gegevens doorgeven zoals paswoorden, pincodes of rekeningnummers. 
 • Twijfel je nog over de e-mail die je ontving? Dan kan je je aanmelden in Mijn Burgerprofiel om te bekijken of je uitnodiging ook zichtbaar is in je e-Box. Je kan ook gewoon enkele dagen wachten tot je de brief op papier in je brievenbus krijgt. 

Meer informatie over omgaan met phishing vind je hier.

Uitnodiging kwijt? 

Als je je uitnodiging kwijt bent, kan je een elektronisch exemplaar opzoeken in je burgerprofiel of e-box. Heb je geen burgerprofiel? via dezelfde link kan je één aanmaken. Let er op dat je je e-mailadres koppelt.

Je kan ook bellen naar 1700. Zij kunnen je de uitnodiging opnieuw bezorgen. 

Voor wie jonger is dan 18, kan je als ouder of voogd aanmelden via myhealthviewer.be

als je dan de naam van de jongere aanduidt en vervolgens in de linkerkolom op Covid-19 klikt, zie je ook de data van het vaccin. Je kan dan doorklikken om de afspraak te verplaatsen of bevestigen. 

Twijfel? 

Twijfel je om je te laten vaccineren? Er zijn heel weinig tegenindicaties voor het vaccin. 

 • Kreeg je eerder een allergische reactie op een vaccin of medicatie, bespreek dan je vaccinatie met je huisarts.
 • Heb je koorts of andere symptomen van infectie op de dag van je afspraak? Annuleer dan je afspraak en maak pas een afspraak voor vaccinatie wanneer je volledig genezen bent. 
 • Je hebt een coronatest gehad die positief was en je bent wel ziek. Wacht dan 14 dagen nadat je bent genezen om een afspraak te maken, en contacteer je huisarts. 
 • Heb je een positieve coronatest gehad zonder dat je ziek bent geworden, dan mag je 14 dagen na de test een afspraak maken. 

Het vaccin is niet verplicht. Wanneer je zou weigeren, kan je dit ook registreren. Zo weten we dat je niet zal komen en kunnen we jouw vaccin aan iemand anders geven. 

Meer informatie over de uitnodiging?

https://www.laatjevaccineren.be/wie-waar-en-wanneer/je-uitnodiging