Digitaal aanmeldingssysteem secundair onderwijs

Gepubliceerd op woensdag 27 februari 2019 16.08 u.
De stad Gent startte vorig jaar met een digitaal aanmeldingssysteem voor leerlingen die de stap naar de secundaire school zetten. Veel Mellenaars zoeken in Gent een school voor hun kind. Ook stappen SFI en Tuinbouwschool hier mee in, omdat zij zich geconfronteerd zien met wachtlijsten.

De stad Gent startte vorig jaar met een digitaal aanmeldingssysteem voor leerlingen die de stap naar de secundaire school zetten. Om wachtrijen en kamperende ouders te vermijden, werd een digitaal systeem op poten gezet waar iedereen zich kan aanmelden en scholen kan selecteren om later een school toegewezen te krijgen.

Deze informatie is van belang voor kinderen die momenteel in het zesde leerjaar zitten. Veel Mellenaars zoeken in Gent een school voor hun kind. Bovendien zullen op Mels grondgebied ook het SFI en de Tuinbouwschool met dit systeem werken. Zij doen dit omdat zij zich geconfronteerd zien met wachtlijsten.

Praktisch?

Alle info vind je op https://stad.gent/onderwijs-kinderopvang/onderwijs/inschrijven-secundair-onderwijs

Het is belangrijk dat je eerst een keuze maakt van een aantal scholen waar je achter staat. Het is belangrijk dat je verschillende scholen opgeeft. De kans bestaat immers dat de school die je kiest volzet is. Meer scholen aanduiden vermindert de kans op een plaats in de school van de eerste keuze NIET. Voor de Gentse scholen kan je hulp vinden op www.onderwijskiezer.be

Vervolgens kan je je tussen 1 april en 26 april aanmelden op van 1 april 2019 (12 uur ’s middags) tot en met 26 april 2019 (12 uur ’s middags). Dit kan voor gewoon secundair onderwijs (1A en 1B) en voor het buitengewoon onderwijs opleidingsvorm 4 (OV4) – type 9 (1A en 1B).

Nieuw is dat ook broers en zussen en kinderen van personeelsleden zich dienen aan te melden tussen 1 en 26 april 2019. Ze krijgen voorrang als ze naar dezelfde school willen als broer/zus of waar de ouder werkt.

Voor ouders is het belangrijk dat ze zich online aanmelden. Doen ze dit niet dan kunnen ze de kinderen pas vanaf 15 mei 2019 rechtstreeks inschrijven in een school met vrije plaatsen en riskeert men dat er geen plaats meer is in hun school van voorkeur. Broers en zussen en kinderen van personeelsleden verliezen hun voorrang als ze zich niet aanmelden voor de school van broer/zus of werkende ouder.

Wanneer je je hebt aangemeld en drie keuzes hebt doorgegeven, moet je enige tijd wachten. Op 13 mei in de late namiddag krijg je het resultaat toegestuurd. Vervolgens kan je tussen 15 mei en 7 juni overgaan tot de inschrijving. Wil je toch liever een andere school? Dan schrijf je best toch je kind in. Je kan wel opvolgen of er niet alsnog plaats vrijkomt op je voorkeursschool.

Wie zich niet aanmeldt, kan zijn kind pas vanaf 15 mei inschrijven in een school waar er nog plaats is. De keuze zal beperkt zijn, aangezien sommige scholen volzet kunnen zijn door kinderen die wel geregistreerd waren.

Info

www.aanmeldensecundairescholen.gent.

www.facebook.com/groups/aanmeldensecundairescholengent/