Dossier Kinderwelzijn: Kleine kinderen in huis? Wees voorzichtig!

Gepubliceerd op maandag 17 januari 2022 8.57 u.
Ook de veiligheid van jouw kinderen in huis is belangrijk. Kinderen groeien op, worden mobieler en gaan al eens op ontdekkingsreis. Dan zijn er situaties die je liever wilt vermijden. Een huis moet leefbaar blijven zonder dat er grote gevaren zijn voor jouw kind.

Verschillende producten in huis kunnen ineens een potentieel gevaar vormen: denk aan
stopcontacten en schoonmaakmiddelen. Ook de trap is leuk en de kinderstoel is voor een kind niet alleen een stoel maar ook een klimobject.

We geven je daarom graag enkele algemene tips:
- Verplaats je zelf eens door het huis op kruiphoogte van je baby. Wat kom je allemaal tegen, waar kan je kindje straks bij? Denk ook aan planten, de sigaretten uit de asbak of de kattenbakkorrels.

- Plan vooruit. Neem maatregelen voordat je kind bij het volgende stadium is. Zorg er dus voor dat schoonmaakmiddelen onbereikbaar zijn en je huis voorzien is van traphekjes voordat je kind echt kan kruipen.

- Laat je baby zich in zijn eigen tempo ontwikkelen. Kan je baby nog niet zitten of lopen, forceer dit dan niet door hulpmiddelen te kopen waarmee ze het wel kunnen.

- Het klinkt tegenstrijdig maar ook speelgoed kan een gevaar vormen. Kijk daarom naar de leeftijdsaanduiding op speelgoed en mijd kleine onderdelen. Kleine kinderen stoppen alles in hun mond. Koop voor de kleinsten geen speelgoed met touwtjes, koordjes en knoopjes. Verstikking bij baby’s is meteen ernstig.

Meer informatie over een veilige thuisomgeving voor jouw
kind vind je op de website van Kind en Gezin: kindengezin.be