Elektrisch autodelen in Melle

De gemeente beschikt sinds januari 2020 over een elektrische deelwagen. Deze Renault Zoë staat aan de laadpaal in de Kruisstraat. De auto heeft een rijbereik tussen de 200 en de 300 kilometer. 

Voor wie?

Tijdens de kantooruren van het gemeentepersoneel wordt deze auto gebruikt als dienstwagen voor de gemeente. Buiten deze uren kan ook de burger hem gebruiken. 

Hoe aanvragen?

Je registreert je eerst op www.battmobiel.be/melle

Na het afronden van je aanvraag, goedkeuring door de verzekering en betaling van de waarborg zul je van BattMobiel een login krijgen. Hiermee kun je online, via je pc of op je smartphone, je rit gaan reserveren. dezelfde webapplicatie

Dezelfde webapp heb je nodig om de auto te openen. Binnen de app krijg je dan een knop ‘start reservatie’ te zien. In de wagen vind je zowel de keycard (sleutel) als de laadkaart voor de wagen. Met deze laadkaart kun je de laadkabel loskoppelen van de laadpaal. De laadkabel neem je mee in de kofferruimte van de auto. Op de keycard (sleutel) bevindt zich een knopje waarmee je de klep van het stopcontact vooraan op de motorkap van de auto kan bedienen.

Het rijden zelf is heel eenvoudig, elektrisch rijden is behalve erg comfortabel ook erg makkelijk. De wagen starten doe je met de start/stopknop. De 'versnellingspook' gebruik enkel voor standen als ‘vooruit’ (D), ‘achteruit’ (R), ‘parkeren’ (P) of ‘neutraal’ (N).

Na afloop van je rit parkeer je de auto opnieuw aan de vaste standplaats. Zorg dat hij in P staat en druk op de start/stopknop om de wagen uit te schakelen. Het is belangrijk om de laadkabel daarna opnieuw aan te aansluiten. Zo is de persoon na je ook verzekerd van een volle batterij. Je scant opnieuw aan de paal om het laden op te starten en bergt de sleutel terug op. Dan sluit je opnieuw met de webapp met de knop ‘beëindig reservatie’. 

Onzeker? Op www.battmobiel.be/help vind je een antwoord op veel verschillende vragen en ook instructiefilmpjes over bijvoorbeeld het gebruik van de sleutel of het opladen van de auto.

Kostprijs

De waarborg voor het gebruik van de wagen bedraagt 250 euro. Voor het gebruik van een volledige dag betaal je 37,50 euro. Hierin zit 100 km verbruik inbegrepen. 

Als je de wagen op een dag deelt met anderen, dan wordt de dagprijs gedeeld over het aantal uur gebruik. Als je op een weekavond bijvoorbeeld de wagen anderhalf uur gebruikt en er zijn andere gebruikers geweest, dan betaal je maar 5,90 euro. 

Afhandeling

De gebruiker krijgt een factuur na zijn gebruik va de wagen.

Reglement

De auto's van BattMobiel zijn omnium verzekerd, weliswaar met een franchise van 500 euro.

Mocht je een probleem hebben, dan kan je bij Battmobiel terecht op het nummer 09 233 34 44, maar je kan ook rechtstreeks de pechhulpdienst bellen. Alle documentatie daarvoor is te vinden in het handschoenkastje van de wagen.

Uitzonderingen

Wie geïnteresseerd is in de hele vloot van Battmobiel, kan ook intekenen via www.battmobiel.be/aanmelden. Dan ga je een engagement aan van minimum 75 euro per maand. Door het engagement van verschillende gebruikers te combineren wordt de wagen geleased op buurtniveau. 

Meer info

www.battmobiel.be

De gemeente realiseerde dit project met steun van de Vlaamse Overheid. Ze diende een project in om klimaatuitdagingen op een lokaal niveau aan te pakken. Van de 180 aanvragen werden er 80 geselecteerd, waaronder Melle. We zijn de Vlaamse Overheid dankbaar voor een subsidie van 24.750 euro. Het is de bedoeling om ook na afloop van de Vlaamse steun, dit project verder te zetten.