Erfgoeddag 2019

Naar aanleiding van Erfgoeddag slaan de gemeente en Karus vzw, het voormalige PC Caritas, dit jaar de handen in elkaar. We kozen voor een letterlijke interpretatie van het thema: “Hoe maakt u het?” als vraag naar hoe iemand het stelt. “Hoe gaat het met je?” Al sinds 1908 ontfermen de Zusters van Liefde zich in Melle over het welzijn van mensen met wie het minder goed gaat, mensen met psychische en/of psychiatrische kwetsbaarheden.

In de cafetaria van Karus ontdek je aan de hand van een kleine tentoonstelling hoe het leven in de instelling er vroeger uit zag: hoe werden bewoners over de verschillende paviljoenen verdeeld, wanneer moest er gewerkt worden en wanneer was er tijd voor ontspanning, wat kregen de patiënten te eten, hoe verliep de opname?

Verder wordt het bekroonde Kanunnik Triest Plein (laureaat van de provinciale architectuurprijs en winnaar van de Henry van de Velde Award in de categorie Community Awards) opengesteld voor bezoek. Het voormalige paviljoen Sint-Jozef werd enkele jaren geleden gered van de sloop en omgevormd tot een open activiteitenzone voor patiënten, bezoekers en medewerkers. Architecten De Vylder Vinck Taillieu lichten hun visie op het gebouw toe aan de bezoekers.

Ten slotte ontdek je tijdens een workshop met erfgoedobjecten hoe erfgoed en zorg hand in hand kunnen gaan. Onderzoek heeft aangetoond dat wanneer mensen (museum)objecten kunnen aanraken en bestuderen, dit hun zintuigen en gevoelens stimuleert en ze zich beter gaan voelen. Het gemeentelijk museum heeft voor dit doel een aantal koffers samengesteld met museumobjecten, waar we op Erfgoeddag mee aan de slag gaan.

 

Programma 

10 uur - 18 uur: tentoonstelling en wandeling over het terrein met bezoek aan het voedselbos en het project "Ingemaakt Erfgoed"

11 uur: workshop met erfgoedobjecten

14 uur: geleid bezoek aan het Kanunnik Triest Plein

15 uur: workshop met erfgoedobjecten

16 uur: geleid bezoek aan het Kanunnik Triest Plein

17 uur: workshop met erfgoedobjecten

Locatie

Erfgoeddag vindt plaats op zondag 28 april, van 10 uur tot 18 uur, op de terreinen van Karus in Melle (Caritasstraat 76, Melle). Aan de overkant van de straat is er een ruime parking met voldoende mogelijkheid om te parkeren.

Kostprijs

Alle activiteiten op Erfgoeddag zijn gratis.