Erfgoeddag 2023

Zondag 23 april
- vinkenzetting 9u-10u
- tentoonstelling 11u-18u
Woensdag 26 april en vrijdag 28 april, 14u-18u
Zaterdag 29 en zondag 30 april, 10u-18u

Roo-kerk

De vinkenzetting is een eeuwenoude traditie die voortleeft tot op de dag van vandaag. Ter gelegenheid van Erfgoeddag keert de vinkenzetting eenmalig terug naar Gontrode! In 1962 werd in Melle de vinkeniersvereniging Klein maar Moedig opgericht. Decennialang kwamen de vinkeniers tijdens het seizoen elk weekend samen om de liedjes van hun vinken te tellen, eerst in Melle-centrum, later in de Vinkeslag in Gontrode.

Kom op zondagochtend een uurtje tot rust en maak kennis met een voor velen onbekend stukje immaterieel erfgoed. Maak een wandeling langs de reke en luister naar het “suskewiet” van de vinken. De zetting vindt plaats van 9u tot 10u. Om 10u30 volgt de prijsuitreiking en de opening van de tentoonstelling over de vinkenzetting.

Op de tentoonstelling maak je kennis met de eeuwenoude geschiedenis van de vinkensport in Vlaanderen. Je leert alles over het verloop van de wedstrijden, de training en verzorging van de vinken. Ook het welzijn van de dieren komt aan bod: de laatste decennia veranderde er veel binnen de vinkensport, en dat kwam ook de vogels ten goede!