Europees nationaal rijbewijs

Je bent in het bezit van een Europees nationaal rijbewijs als je je rijbewijs gekregen hebt in een land dat lid is van Europese Unie of van de Europese Economische Ruimte (EU, Noorwegen, IJsland en Liechtenstein).

Je mag in België op de openbare weg rijden als je een geldig Europees nationaal rijbewijs hebt. Je mag slechts één Europees nationaal rijbewijs hebben.


Voorwaarden

  • Europees nationaal rijbewijs zonder administratieve geldigheidsdatum

Vroeger kreeg je een papieren Europees nationaal rijbewijs zonder administratieve geldigheidsdatum. Hebt jij nog zo’n papieren versie en ben je minstens 2 jaar ingeschreven in een Belgische gemeente? Dan ben je verplicht om je rijbewijs om te wisselen voor een Belgisch rijbewijs met een nieuwe administratieve geldigheidsdatum. Wanneer je naar België verhuist, heb je dus twee jaar tijd om je rijbewijs om te wisselen, anders ben je in overtreding.

  • Europees nationaal rijbewijs met administratieve geldigheidsdatum

Tegenwoordig zijn rijbewijzen voornamelijk gemaakt van polycarbonaat in bankkaartmodel. Dit type Europees nationaal rijbewijs heeft een geldigheidsduur van maximum vijftien jaar. De lidstaten erkennen onderling de afgegeven rijbewijzen. Zolang de geldigheidsduur van je Europees rijbewijs niet verlopen is, hoef je die niet in te ruilen tegen een Belgisch rijbewijs.

We raden je wel aan om je Europees nationaal rijbewijs drie maanden voor het verloopt om te wisselen zodat de omwisseling op tijd afgerond is. Daarvoor kan je bij ons terecht.


Wat breng je mee?

  • Je huidig Europees nationaal rijbewijs
  • Je Belgisch identiteitsdocument of je verblijfskaart
  • Eventueel een recente pasfoto als je een andere foto wilt dan die op je identiteitskaart of je verblijfskaart