Federale maatregelen

In de strijd tegen het coronavirus heeft de Nationale Veiligheidsraad een reeks maatregelen genomen. De laatste dateren van woensdag 18 maart en gingen die dag om 12 uur in. Voorlopig gelden deze maatregelen tot en met 19 april. 

Doel: zo veel mogelijk fysieke contacten tussen mensen vermijden en hygiëne maximaliseren. Zeker contacten tussen mensen van verschillende leeftijdsgroepen moeten vermeden worden. Ook moet je vermijden dat er contacten plaatsvinden met mensen waar je anders niet of heel weinig mee in contact komt.

Verplaatsen

Verplaatsingen moet je beperken tot het hoogstnodige: boodschappen, doktersbezoek, tanken, werk. 

Ook mag je hulp gaan bieden aan mensen die dat nodig hebben. 

Een wandeling, gaan lopen/joggen of ritje met de fiets kan, maar niet in groep. Je gaat met maximum 2 personen en je moet afstand houden. Je moet ook in je eigen buurt blijven. Je mag alleen buiten zijn zolang het lopen, fietsen of wandelen duurt.

Het is niet wenselijk dat veel mensen nu naar de kust trekt bijvoorbeeld, want dan ontstaan er ook daar weer groepen. En dat zijn mensen die anders niet met elkaar in contact komen, dus ook dat brengt risico's met zich mee. Ook wie een buitenverblijf heeft mag dat nu niet bezoeken.

Werk

Werken moet je zo veel mogelijk van thuisuit. Als telewerken niet kan, moet je werkgever zorgen voor de zogenaamde social distancing: de mogelijkheid om op 1,5 meter van elkaar te kunnen blijven. Heb aandacht voor hygiëne: deurklinken, schakelaars, telefoons, toetsenborden: reinig ze regelmatig.

Het is de bedoeling dat mensen wel zo veel mogelijk aan het werk blijven. Ook is er een lijst gemaakt van de essentiële sectoren. Dat zijn uiteraard vele zorginstellingen maar ook bijvoorbeeld de voedingsindustrie, de afvalophaling, de overheden, veiligheidsdiensten, banken, de post, de crèches,... Zij moeten veelal wel nog naar het werk gaan. De lijst van deze sectoren is te vinden als bijlage van het ministerieel besluit dat je hier kan nalezen. 

Ook in de lijst van veelgestelde vragen vind je meer informatie over wat wel en niet meer mag plaatsvinden op vlak van werk. 

Wat is er dicht?

- Winkels voor niet-dringende aankopen

- De horeca, terrassen moeten worden binnengezet. Take-away en leveringen aan huis zijn wel nog toegestaan. Zorg bij een wachtrij voor take-away voor voldoende afstand.

- Containerparken LET WEL: vanaf 7 april mogen deze terug opengaan. 

- De meeste markten gaan niet meer door. Alleen als er onvoldoende voedingswinkels in een buurt zijn mogen de voedingskramen wel nog komen. 

- Alle recreatieve activiteiten of evenementen zijn opgeschort of afgelast: trainingen van sportclubs, concerten, toneelvoorstellingen, fuiven, sportmanifestaties ...

- Provinciale domeinen

Wat blijft er open? 

- voedingswinkels, met inbegrip van de nachtwinkels; maar maximum tot 22 uur

- foodtrucks

- dierenvoedingswinkels

- apotheken

- krantenwinkels

- hotels (maar niet hun bar of restaurant)

- tankstations en leveranciers van brandstoffen. 

- postkantoren

- banken

- ceremonies zoals huwelijken of begrafenissen mogen doorgaan, maar alleen in beperkte kring

Winkels en diensten die nog open zijn, moeten hun bezoekers aanmanen om op afstand te blijven en zullen hiervoor ook maatregelen nemen, zoals bijvoorbeeld maar een beperkt aantal mensen per keer binnenlaten en de tijd die je in de winkel mag doorbrengen beperken. Kortingen en promoties zijn verboden. Hamsteren is niet nodig! Denk ook aan mensen die nog naar het werk moeten en die 's avonds pas boodschappen kunnen doen. 

Sommige diensten zullen werken op afspraak, zoals ook de gemeente Melle doet. 

Over sommige sectoren lees of hoor je soms discussie over wat wel of niet mag. Er is een lijst met veelgestelde vragen opgemaakt waarin je meer details vindt over verschillende sectoren. 

Scholen en kinderopvang

De lessen zijn opgeschort. Scholen moeten wel voorzien in opvang voor kinderen van ouders die werken in de cruciale sectoren om te vermijden dat kinderen door grootouders zouden worden opgevangen. 

Tijdens de paasvakantie moet er opvang mogelijk zijn voor ouders die in de cruciale sectoren werken. Dit wordt lokaal afgesproken. In Melle is de bereidheid er bij de scholen om dit te doen. Het is beter wanneer kinderen zoveel mogelijk binnen dezelfde contactbubbel blijven en geen nieuwe contacten moeten gaan maken. 

Crèches blijven open. Ouders die ervoor kiezen hun kinderen thuis op te vangen, hoeven hiervoor geen beroep doen op respijtdagen.

Hogescholen en universiteiten moeten inzetten op afstandsonderwijs. 

Openbaar vervoer

Het openbaar vervoer blijft rijden maar past zijn dienstregeling aan. De NMBS kondigde op 19 maart een 'treindienst van algemeen belang' aan. Meer info daarover vind je op hun website

Ook de Lijn neemt maatregelen in de dienstverlening en streeft naar voldoende afstand tussen reizigers. Op deze poster kan je zien hoe ze dat doen. Hun dienstverlening kan je bekijken op hun website

Reizen naar het buitenland

Reizen naar het buitenland is op dit moment verboden. 

Informatie

https://www.info-coronavirus.be/nl/

Er is ook een gratis nummer geopend: 0800 14 689

Je kan je inschrijven voor een update in je mailbox via www.vlaanderen.be/corona

Op dit moment bevinden we ons in de federale fase van het crisisbeheer. Dat betekent dat alle beslissingen nu worden genomen door een beheerscel die bestaat uit de eerste minister, de bevoegde ministers en de ministers-presidenten. De maatregelen die zij nemen zijn van toepassing in heel België. dit moet zorgen voor een goede coördinatie en informatie over de maatregelen. Ze streven ernaar dat alle beslissingen die zij nemen in het hele land op dezelfde manier worden toegepast.