Federale en Vlaamse maatregelen

Het coronavirus is nog steeds niet verdwenen. Dankzij de vaccinatiestrategie kunnen we stilaan wel uitkijken naar een leven met meer vrijheid. De voorwaarden zijn wel dat de vaccinatiegraad bij de bevolking welbepaalde drempels bereikt en dat het aantal covid-bedden op de intensieve zorgen niet te hoog wordt. 
 

Hieronder de voornaamste maatregelen op een rijtje

 1. Knuffelcontacten (nauwe contacten) zijn beperkt tot max. 1 persoon. Dit geldt per gezinslid. Met dat knuffelcontact hoef je geen afstand te bewaren. Je mag wel twee personen uit hetzelfde gezin bij je thuis ontvangen. Met deze personen hou je wel afstand. Kinderen worden hierbij niet meegeteld. Vanaf 9 juni mag je 4 personen binnen ontvangen (kinderen niet meegeteld). 

 2. Samenkomsten buiten mogen sinds 26 april met 10 personen (12+). Tussen 24 en 5 uur 's nachts mag je met maximum 3 personen op straat zijn. 

 3. Telewerk moet maximaal benut worden en blijft heel belangrijk. Momenteel is de werkvloer één van de belangrijkste plekken waar mensen besmet raken. Als telewerk niet mogelijk is, zijn mondmaskers en ventilatie verplicht. Vanaf 9 juni kunnen 'terugkeermomenten', met 1 dag per week op kantoor. 

 4. Begrafenissen vinden plaats met maximaal 50 aanwezigen, kinderen tot en met 12 jaar niet meegeteld en ook de dienaar van de eredienst niet meegeteld. Huwelijken zijn beperkt tot 15 personen, kinderen tot en met 12 jaar niet meegeteld en de ambtenaar van de burgerlijke stand of de bediener van de eredienst ook niet meegeteld. Maaltijden of recepties achteraf mogen niet. Vanaf 9 juni mogen huwelijken, begrafenissen en erediensten plaatsvinden met max. 100 personen binnen en 200 buiten. Feesten en recepties mogen dan plaatsvinden met max. 50 personen binnen. Verder moeten de regels van de horeca gevolgd worden. 
 5. Gewone kleine wekelijkse markten mogen doorgaan (minder dan 200 personen), maar het nuttigen van drank en voeding wordt verboden. Rommelmarkten, brocantes en kermissen zijn verboden tot 9 juni. 

 6. Cafés en restaurants zijn gesloten. Sinds 8 mei mogen zij hun terrassen wel weer openen. Vanaf 9 juni mogen ze weer binnen openen. Je mag met maximum 4 aan tafel, tenzij je gezin groter is. Tussen de tafeltjes moet 1,5 meter afstand gehouden worden. Het sluitingsuur binnen zal dan 22 uur zijn, het sluitingsuur buiten 23.30 uur. 

 7. De niet-essentiële winkels zijn weer open sinds 1 december. Je mag sinds 26 april weer winkelen zonder afspraak en in gezelschap van één andere persoon uit je huishouden. Niet-medische contactberoepen (zoals kappers, schoonheidsspecialistes,...) zijn opnieuw open sinds 26 april. 
 8. Verbod om zich op de openbare ruimte te begeven tussen 24 en 5 uur, behalve voor essentiële, niet-uitstelbare verplaatsingen, zoals onder meer dringende medische redenen, professionele verplaatsingen en woon-werk verkeer. dit verbod geldt ook tijdens de feestdagen. Deze avondklok geldt tot 8 mei. Daarna is het wel nog steeds verboden om tussen 24 uur en 5 uur 's morgens buiten te zijn met meer dan 3 personen of met je huishouden. 

 9. Scholen verlengden eerder al de herfstvakantie en hielden ook een 'paaspauze'. De tweede en derde graad mocht maandenlang maar maximaal 50 % contactonderwijs krijgen. Sinds 10 mei mogen zij ook weer voltijds naar school. Mondmaskers zijn wel verplicht vanaf het vijfde leerjaar. 
 10. Vrije tijd: Alle cultuurhuizen zijn momenteel nog dicht, behalve de bibliotheken en de musea. Ook voor jeugd tot en met 12 jaar kunnen culturele activiteiten nog. Sinds 8 mei kunnen activiteiten in georganiseerd verband buiten, voor een maximum van 25 personen. Vanaf 9 juni kunnen activiteiten tot 50 personen. 

 11. Voor jeugd is jeugdwerk opnieuw mogelijk. Voor kinderen tot en met 12 jaar kan dat in groepjes van max. 25 buiten en max. 10 binnen; voor kinderen vanaf 13 tot en met 18 in groepjes van max. 10 buiten. De begeleider wordt hierbij niet meegeteld. Speeltuintjes buiten mogen momenteel ook open blijven. Vanaf 25 juni zouden binnen- en buitenactiviteiten kunnen voor jeugd tot 50 personen. Vanaf 9 juni mogen jeugdactiviteiten ook weer tot 50 personen, vanaf 1 juli is dit tot 100 personen, met overnachting.

 12. Sporten mag onder volgende voorwaarden. Kinderen tot en met 12 jaar mogen binnen in groepjes tot 10 sporten, en buiten in groepjes tot 25. Wedstrijden met deelnemers van verschillende clubs zijn niet toegestaan. Van 12 tot 18 jaar mag er enkel buiten en in zwembaden gesport worden, in groepjes van max. 10 personen. Contact is enkel toegestaan als het echt bij de sport hoort. Voor volwassenen is sporten enkel buiten toegestaan, in groepjes van max. 10 (begeleider inbegrepen), met respect van de anderhalve meter afstand. 

 13. Kinderen worden stellig aangeraden om zich te beperken tot één buitenschoolse hobby of sport. 

 14. jeugdkampen tijdens de paasvakantie mogen alleen doorgaan zonder overnachting, in de buitenlucht en met max. 10 kinderen in plaats van 25.
 15. Verplaatsingen worden binnen België niet beperkt. Reizen naar het buitenland mag enkel om een essentiële reden. In de trein mag je enkel de plaatsen aan een raam innemen wanneer je naar een toeristische bestemming reist. Deze regel geldt niet voor kinderen onder de 12 en ook niet op schooldagen. Vanaf 19 april is wordt het reisverbod afgeschaft. Je moet wel nog rekening houden met regels rond testen en quarantaine. Er geldt ook nog een negatief reisadvies voor rode zones. 

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. 
Bij Tele-Onthaal kan je terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be.
Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.