Federale en Vlaamse maatregelen

Het coronavirus houdt ons land nog steeds in zijn greep. Daarom besliste het overlegcomité op vrijdag 19 maart om een aantal geplande versoepelingen niet te laten ingaan en te wachten. Op 26 april werden de beslissingen bijgestuurd.
 

Hieronder de voornaamste maatregelen op een rijtje

 1. Knuffelcontacten (nauwe contacten) zijn beperkt tot max. 1 persoon. Dit geldt per gezinslid. Je mag wel maar één van deze knuffelcontacten tegelijk in huis ontvangen. Als je alleenstaande bent, mogen dat twee personen zijn. Deze mag je niet tegelijk ontvangen. Vanaf 8 mei zou je weer 2 personen tegelijk binnen mogen ontvangen, wanneer die personen uit hetzelfde huishouden komen. 

 2. Samenkomsten buiten mogen sinds 26 april met 10 personen (12+).

 3. Telewerk moet maximaal benut worden en blijft heel belangrijk. Momenteel is de werkvloer één van de belangrijkste plekken waar mensen besmet raken. Als telewerk niet mogelijk is, zijn mondmaskers en ventilatie verplicht. 

 4. Begrafenissen vinden plaats met maximaal 50 aanwezigen, kinderen tot en met 12 jaar niet meegeteld en ook de dienaar van de eredienst niet meegeteld. Huwelijken zijn beperkt tot 15 personen, kinderen tot en met 12 jaar niet meegeteld en de ambtenaar van de burgerlijke stand of de bediener van de eredienst ook niet meegeteld. Maaltijden of recepties achteraf mogen niet.
 5. Gewone kleine wekelijkse markten mogen doorgaan (minder dan 200 personen), maar het nuttigen van drank en voeding wordt verboden. Rommelmarkten, brocantes en kerstmarkten zijn verboden.

 6. Cafés en restaurants zijn gesloten. Een heropening van de terrassen is misschien mogelijk vanaf 8 mei.

 7. De niet-essentiële winkels zijn weer open sinds 1 december. Je mag sinds 26 april weer winkelen zonder afspraak en in gezelschap van één andere persoon uit je huishouden. Niet-medische contactberoepen (zoals kappers, schoonheidsspecialistes,...) zijn opnieuw open sinds 26 april. 
 8. Verbod om zich op de openbare ruimte te begeven tussen 24 en 5 uur, behalve voor essentiële, niet-uitstelbare verplaatsingen, zoals onder meer dringende medische redenen, professionele verplaatsingen en woon-werk verkeer. dit verbod geldt ook tijdens de feestdagen. Deze avondklok geldt tot 8 mei. Daarna is het wel nog steeds verboden om tussen 24 uur en 5 uur 's morgens buiten te zijn met meer dan 3 personen of met je huishouden. 

 9. Scholen verlengden eerder al de herfstvakantie en hielden ook een 'paaspauze'. De tweede en derde graad gaat daarna over tot maximaal 50 % contactonderwijs. Een geplande herstart van het volledige contactonderwijs voor de tweede graad is momentele nog niet in zicht. Mondmaskers zijn nu ook verplicht voor het vijfde en zesde leerjaar. In de hogere jaren was dit al verplicht.
 10. Vrije tijd: evenementen en activiteiten voor publiek zijn verboden. Alle cultuurhuizen zijn dicht, behalve de bibliotheken en de musea. Ook voor jeugd tot en met 12 jaar kunnen culturele activiteiten nog. Vanaf 8 mei zullen activiteiten in georganiseerd verband buiten kunnen doorgaan met maximum 25 personen. 

 11. Voor jeugd is jeugdwerk opnieuw mogelijk. Voor kinderen tot en met 12 jaar kan dat in groepjes van max. 25 buiten en max. 10 binnen; voor kinderen vanaf 13 tot en met 18 in groepjes van max. 10 buiten. De begeleider wordt hierbij niet meegeteld. Speeltuintjes buiten mogen momenteel ook open blijven. Vanaf 25 juni zouden binnen- en buitenactiviteiten kunnen voor jeugd tot 50 personen. Voor jeugdkampen zal overnachten ook mogen. 

 12. Sporten mag onder volgende voorwaarden. Kinderen tot en met 12 jaar mogen binnen in groepjes tot 10 sporten, en buiten in groepjes tot 25. Wedstrijden met deelnemers van verschillende clubs zijn niet toegestaan. Van 12 tot 18 jaar mag er enkel buiten en in zwembaden gesport worden, in groepjes van max. 10 personen. Contact is enkel toegestaan als het echt bij de sport hoort. Voor volwassenen is sporten enkel buiten toegestaan, in groepjes van max. 10 (begeleider inbegrepen), met respect van de anderhalve meter afstand. 

 13. Kinderen worden stellig aangeraden om zich te beperken tot één buitenschoolse hobby of sport. 

 14. jeugdkampen tijdens de paasvakantie mogen alleen doorgaan zonder overnachting, in de buitenlucht en met max. 10 kinderen in plaats van 25.
 15. Verplaatsingen worden binnen België niet beperkt. Reizen naar het buitenland mag enkel om een essentiële reden. In de trein mag je enkel de plaatsen aan een raam innemen wanneer je naar een toeristische bestemming reist. Deze regel geldt niet voor kinderen onder de 12 en ook niet op schooldagen. Vanaf 19 april is wordt het reisverbod afgeschaft. Je moet wel nog rekening houden met regels rond testen en quarantaine. Er geldt ook nog een negatief reisadvies voor rode zones. 

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. 
Bij Tele-Onthaal kan je terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be.
Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.