Federale maatregelen

Omdat de coronabesmettingen sterk blijven stijgen zijn er strengere federale maatregelen van kracht van 19 oktober tot en met 19 november.
Deze moeten ervoor zorgen dat de verspreiding van het virus zoveel mogelijk wordt afgeremd. Zo vermijden we dat ziekenhuizen in de problemen komen, scholen moeten sluiten, de economie stilvalt en mensen zouden vereenzamen door een nieuwe lockdown.

Hieronder de nieuwe maatregelen op een rijtje: 

  1. Knuffelcontacten (nauwe contacten) worden beperkt tot max. 1 persoon

  2. Privésamenkomsten worden beperkt tot 4 dezelfde personen per twee weken.

  3. Samenscholingen op openbaar domein worden beperkt tot maximaal 4 personen.

  4. Telewerk wordt de regel, voor functies die zich ertoe lenen met respect voor de continuïteit van de bedrijfsvoering, activiteiten en dienstverlening.

  5. Markten en kleine kermissen blijven open, maar het nuttigen van drank en voeding wordt verboden. Rommelmarkten, brocantes en kleine kerstmarkten zijn verboden.

  6. Cafés en restaurants worden gesloten. Dit geldt voor een periode van vier weken, en wordt geëvalueerd na twee weken. Afhalen van maaltijden blijft mogelijk tot 22.00 uur. Recepties en banketten verzorgd door een professionele catering/traiteur onderneming zijn verboden, behalve in hotels voor de verblijvende gasten en koffietafel bij uitvaarten (max. 40 personen).

  7. Nachtwinkels moeten sluiten om 22.00u. Er is een verbod op alcoholverkoop vanaf 20.00u.

  8. Verbod om zich op de openbare ruimte te begeven tussen 24.00u en 5.00u, behalve voor essentiële, niet-uitstelbare verplaatsingen, zoals onder meer dringende medische redenen, professionele verplaatsingen en woon-werk verkeer.

  9. Voor indoor activiteiten blijven de bestaande protocollen gelden tot aan evaluatie op 23/10. Er komt een verbod op de verkoop van drank en voeding.

  10. Sportwedstrijden: compartimenten worden gehalveerd van 400 naar 200 toeschouwers (professioneel) of enkel met leden van hetzelfde huishouden (amateurs). Kantines en drankgelegenheden worden gesloten

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. 
Bij Tele-Onthaal kan je terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be.
Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.