Fietsroutes

Fietsknooppuntenkaart

Je hebt ze vast en zeker al gezien langs onze wegen: de groen-witte bordjes met de nummers van de fietsknooppunten. Maar liefst 180 knooppunten staan garant voor ruim 840 kilometer fietsplezier doorheen Scheldeland.
Het systeem van de fietsknooppunten is even geniaal als eenvoudig. Samen met de Oost-Vlaamse steden en gemeenten van de toeristische regio Scheldeland heeft Toerisme Oost-Vlaanderen alle baantjes gezocht waar het veilig en mooi fietsen is.

De kruispunten waar deze baantjes elkaar ontmoeten, dat zijn de knooppunten. Elk knooppunt kreeg een nummer. Het nummer staat op de fietskaart en op een bordje aan het kruispunt. Wegwijzertjes tonen de weg van het ene genummerde knooppunt naar het andere. Met de knooppunten stippel je zelf fietstochten uit, zo kort of zo lang je zelf wilt.

De kaarten worden gedrukt op onscheurbaar en waterafstotend papier en kan je krijgen bij de dienst cultuur.

Rodelandroute 1 en 2

Deze fietsroutes doen de mooiste plekjes aan van de gemeenten Melle, Merelbeke, Gavere, Oosterzele en Sint-Lievens-Houtem. Weiden, akkers, kleine bossen, dorpjes, molens en vergezichten typeren deze routes. De routes zijn een uitgave van Toerisme Oost-Vlaanderen in samenwerking met "Vijf voor Vijf", de culturele samenwerking tussen de gemeenten Melle, Merelbeke, Gavere, Oosterzele en Sint-Lievens-Houtem. De 2 routes zijn volledig bewegwijzerd. De naam Rodeland verwijst naar de nu ingeslapen (rode) baksteenindustrie.

Meer info vind je via de website van toerisme Oost-Vlaanderen.

Floraliëntocht

De floraliëntocht is ontwikkeld door Toerisme Oost-Vlaanderen. Hij omvat drie lussen doorheen de Oost-Vlaamse sierteeltregio. Je kan de brochure met kaart verkrijgen bij de dienst cultuur. Tocht 1 bedraagt 34 km en voert je langs bloemengemeente Lochristi, aardbeiendorp Beervelde en zijn kasteel, het kasteel Rozelaar, azalea- en begoniavelden. Tocht 2 is 27 kilometer lang en passeert provinciaal domein Den Blakken in Wetteren, stiltegebied Kalkense Meersen, het kasteel van Laarne en veelkleuringe Begoniavelden. De derde tocht is 44 kilometer lang en voert je langs boom- en rozenkwekerijen tot in de open natuur van de Kalkense meersen en het Donkmeer.

Kastelenroute

De Kastelenroute strekt zich gedurende 48 kilometer uit over de gemeenten Destelbergen, Heusden, Laarne en Kalken en passeert uiteraard verschillende kastelen. De meeste zijn gebouwd door industriëlen in de 19e eeuw. Je fietst door de lommerrijke dreven tussen kasteelparken die in elk seizoen hun charme hebben. Je kan de brochure van deze route krijgen bij de dienst cultuur. Meer info vind je ook op de website van toerisme Oost-Vlaanderen.

Tracé Travak

Deze kaart bevat drie routes die je kan fietsen of wandelen. Ze is opgemaakt in kader van het project 'Tracé Travak' dat Erfgoedcel Viersprong in 2012 afrondde. Met dit project brachten ze de geschiedenis van het pendelen in onze streek in kaart. De tocht focust op Trage Wegen en voert je ook op vele plaatsen langs het traject waar de (stoom)tram van vroeger reed. Als je alle delen van het traject aflegt, kom je aan 50 kilometer. Je kan de kaart verkrijgen bij de dienst cultuur.

Het Vliegveld van Gontrode

Het Vliegveld van Gontrode is tijdens de Eerste Wereldoorlog aangelegd als een Duitse basis voor zeppelins. In 2015 werd er een uitkijkpunt ingericht en werd er fiets- en wandelroute ontworpen. Erfgoedcel Viersprong en de gemeente Melle investeerden in de inrichting van één van de twee resterende bunkers als herinneringsplek. De fietsroute vind je hier, de wandelroute kan je vinden bij de wandelroutes doorheen de gemeente.

De website www.hetvliegveldvangontrode.be is toen ook ontwikkeld.

Dit project komt tot stand met ELFPO-steun: Europees Landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland.

Plan bier

Zeven routes langs brouwers en kroegen, dat biedt je plan bier Scheldeland. Fietsroute De Roze Olifant brengt je, hoe kan het ook anders, doorheen Melle. De kaart is te krijgen bij de cultuurdienst of via toerisme Oost-Vlaanderen. Er is ook een plan bier verkrijgbaar van de Vlaamse Ardennen en het Waasland.

B(l)oeiend Oost-Vlaanderen - Uit goeie grond

B(l)oeiend Oost-Vlaanderen stelt vijf fiets- en drie wandelroutes voor die je voeren langs de sierteelt en tuinbouw van onze regio. Erfgoedcel Viersprong installeerde in haar zes gemeenten bovendien een interactief audiopunt, waar je het tuinbouwverleden kan herontdekken. De audiogids van Melle vind je in het voedselbos aan PC Caritas, langs de 'bomenroute', één van de fietsroutes op de kaart. De kaarten zijn verkrijgbaar bij de dienst cultuur of je kan ze downloaden op de site van toerisme Oost-Vlaanderen.

Historische-straatnamenzoektocht

Pontstraat, Varingstraat, Rechte Ree, Gebroeders Dechampsstraat… Heel wat straten in Melle hebben een historische achtergrond of zijn vernoemd naar bekende personen. Ken jij de herkomst van de straatnamen in je eigen wijk?

Ontdek hoe de Melse straten aan hun naam kwamen en leer de betekenis achter vele straatnamen! Met de straatnamenzoektocht ga je zelf op onderzoek uit! Download hier je brochure, inclusief zoektocht.

Volg je de zoektocht graag op je gps? Download dan het gpx-bestand!