Gebruik jij je eID online?

Gepubliceerd op vrijdag 19 november 2021 9.01 u.
Als je jouw elektronische identiteitskaart gebruikt voor online toepassingen, werk je de software om de kaart te lezen best regelmatig bij.

Vorig jaar werd de nieuwe identiteitskaart (eID) ingevoerd. Om de contactchip op de achterkant van de kaart te kunnen uitlezen en je eID voor bepaalde online toepassingen te gebruiken, is de nieuwste software nodig.

Slaag je er niet (meer) in om met je kaartlezer aan te melden bij online toepassingen als Tax-on-web of Mijn Dossier, dan is de kans groot dat de software van je kaartlezer toe is aan een update. Met je nieuwe identiteitskaart is er wellicht geen probleem. De eID-software updaten
kan via eid.belgium.be.

Ook de applicatie eID Viewer kan je via deze website bijwerken. Met deze applicatie kan je je PIN-code veranderen en de geldigheid van de certificaten op je identiteitskaart verifiëren.

Het certificaat Authentificatie heb je nodig om je aan te melden bij een online overheidsdienst. Met het certificaat Handtekening kan je documenten elektronisch ondertekenen.

µLet op! Als je nog geen 18 jaar was op het moment van de aflevering van je identiteitskaart, is het handtekeningencertificaat nog niet actief. Om dit te activeren kom je, nadat je 18 bent geworden, langs bij de dienst burgerzaken van de gemeente. Je hebt hiervoor je pincode nodig.

Info en contact
www.eid.belgium.be