Gezinshuisouders gezocht!

Gepubliceerd op maandag 25 november 2024 9.48 u.
Verschillende Oost-Vlaamse jeugdhulporganisaties richten gezinshuizen op, een nieuw type opvang in de Vlaamse Jeugdhulp. Heb je zelf interesse om een professional op pantoffels te worden? Kom dan naar de infosessie in Melle.

Waarom zoeken we gezinshuisouders?

Omdat we er rotsvast in geloven dat kinderen de beste ontwikkelingskansen vinden in een familiale, liefdevolle en veilige omgeving. Met de voortdurende aandacht en nabijheid van vaste en professionele opvoedingsfiguren, die zorg en ondersteuning op maat van ieder kind kunnen bieden. In zo’n omgeving krijgen kinderen de kans om zich veilig te hechten, om te herstellen van traumatische ervaringen, om zelfvertrouwen en eigenwaarde te bouwen.

Wat is het verschil met een pleeggezin of voorziening?

De gezinshuizen zijn een aanvulling op het bestaande jeugdhulpaanbod en vinden hun plek naast pleegzorg en residentiële voorzieningen. Een gezinshuis combineert het familiale karakter van een pleeggezin met de professionele expertise van een residentiële voorziening. Gezinshuisouders zijn dus zorgprofessionals die beroepsmatig kinderen opvangen in de context van hun eigen gezin. Terwijl een pleeggezin kinderen opvangt op vrijwillige basis. Net daarom zien we de gezinshuizen als een oplossing voor kinderen die omwille van hun ervaringen moeilijk aarden in een pleeggezin, maar toch baat hebben bij een familiale context.

Over welke capaciteiten beschik je best als gezinshuisouder?

Je beschikt over de pedagogische bagage om kinderen en jongeren met gedragsproblemen op te voeden en te begeleiden. Je hebt doorzettingsvermogen, weet structuur te bieden en kunt snel inspelen op crisissituaties. Rond het opvoeden van kinderen en jongeren werk je samen met ouders, school en andere professionals. Maar eigenlijk geldt vooral: wil jij van opvoeden je werk maken, heb je een lange adem en een warm hart?

Welke ondersteuning krijg je als gezinshuisouder?

Jij bent er voor de kinderen. Wij zijn er voor jou. Je staat er dus zeker niet alleen voor. Een gezinshuis leeft niet op een eiland, maar staat in verbinding met andere gezinshuizen en de organisatie waar je je als gezinshuisouder bij aansluit. Zodat jij je ondersteund voelt in je opdracht. Een contextbegeleider ondersteunt enerzijds het gedeeld opvoederschap tussen de ouders, gezinshuisouders en alle relevante contextfiguren. Anderzijds bevordert de contextbegeleider het welzijn en de ontwikkeling van het kind/jongere waarbij het uitbouwen van een ruimer netwerk centraal staat. En een pedagoog helpt je met de vraagstukken van het dagelijks opvoeden. Binnen de moederorganisatie zal de pedagoog je ook ondersteunen door expertise binnen te brengen waar nodig. De coördinator ondersteunt en coacht je in je persoonlijke ontwikkeling in deze job. Daarnaast vind je ook steun bij je collega-gezinshuisouders uit de regio.

Andrea Charles, gezinshuisouder ‘avant la lettre’, vertelt waarom zij gelooft in de kracht van gezinshuizen.

Infosessie

Heb je zelf interesse om een professional op pantoffels te worden? Schrijf je dan zeker in voor de infosessie op 3 december bij VZW Steevliet in Melle via www.gezinshuizen.be