Hakhoutbeheer langs gewestwegen en autosnelwegen

Gepubliceerd op woensdag 17 november 2021 15.53 u.
Deze winterperiode voert het Agentschap Wegen en Verkeer hakhoutbeheer uit langs de gewestwegen en autosnelwegen. Zo zal er ook in Melle hout gekapt worden langs de E40 en de R4.

Bij hakhoutbeheer worden bomen of struiken afgezaagd tot twintig centimeter boven de grond. In de volgende seizoenen schieten ze opnieuw uit. Hakhoutbeheer lijkt op het eerste gezicht drastisch, maar na enkele maanden komen alweer nieuwe scheuten uit de stompen tevoorschijn. Het zorgt zo voor een verjonging van de beplanting in de berm en voor een verrijking van het ecosysteem. Dankzij het hakhoutbeheer komt er immers opnieuw veel licht op de bodem. Hierdoor kunnen voorjaarsbloeiers en andere planten beter groeien. Sommige dieren hebben ook een voorkeur voor licht en warmte en die vinden ze nergens beter dan in die pas gekapte stukken.

Naast de verrijking van het ecosysteem zorgt hakhoutbeheer ook voor een grotere verkeersveiligheid. Oudere bomen hebben de neiging om overhangende takken te ontwikkelen die de zichtbaarheid op de weg kunnen beperken. Bovendien krijgen ze gemakkelijk dood hout in hun kruin, dat bij sterke wind op het wegdek kan belanden.

Oude en grote bomen kunnen omvallen of ontworteld raken bij felle windstoten. Ze kunnen dan op de weg terechtkomen en een gevaar vormen voor de weggebruikers. Hakhoutbeheer helpt dit voorkomen.

Meer informatie over waar en wanneer het hakhoutbeheer zal gebeuren staat op de website van AWV: www.wegenenverkeer.be/hakhoutbeheer.