Gepubliceerd op
maandag 6 februari 2023
9.03 u.
Sinds 1 januari 2023 verdwijnt het verschil tussen het dag- tarief en het goedkopere nachttarief. Tegelijkertijd voert de Vlaamse Overheid het capaciteitstarief in. Wat betekenen deze maatregelen voor jou?
Het nieuwe capaciteitstarief heeft enkel impact op een deel van de elektriciteitsfactuur: de nettarieven. Voor het gemiddeld verbruik is dat ongeveer 7% van je totale factuur. In het oude systeem zijn deze volledig gebaseerd op hoeveel kilowattuur elektriciteit je verbruikt.Vanaf januari 2023 worden de distributienettarieven opgesplitst:
- een deel zal je nog steeds op basis van je verbruik betalen,
- een ander deel betaal je op basis van hoeveel elektriciteit je maximaal tegelijkertijd verbruikt: je piekvermogen.Heb je een digitale meter?Als je een digitale meter hebt, berekent je energieleverancier het capaciteitstarief op basis van het piekvermogen. Hiervoor kijkt je leverancier elke maand naar het hoogste gemiddelde vermogen per kwartier: de maandpiek (in kilowatt).
Het gemiddelde van je laatste 12 maandpieken is de basis voor het capaciteitstarief. Dat houd je dus zo laag mogelijk. Het gemiddelde piekvermogen is 3,5 tot 4 kW. Voor huishoudens die hier onder blijven zal de eindfactuur verminderen of gelijk blijven tegenover het systeem op basis van verbruik. Heb je een piek onder 2,5 kW, dan word je wel gefactureerd aan 2,5 kW.
Heb je een analoge meter?
Met een klassieke analoge meter kan je de maandpieken niet meten. Je betaalt het capaciteitstarief voorlopig als vast bedrag, dat overeenkomt met de minimumbijdrage van 2,5kW.
Heb je recht op het sociaal tarief?
Dan verandert er niks. Het sociaal tarief is een totaalprijs per kWh elektriciteit die je verbruikt. Je betaalt geen capaciteits- tarief.
Heb je vragen over de afschaffing van het nachttarief en de invoering van het capaciteitstarief? Maak dan gerust een afspraak in het woon- en energieloket van jouw gemeente.