Hou je woning koel

Om je woning niet te veel te laten opwarmen tijdens warme periodes, kan je met verschillende aandachtspunten rekening houden.

Wat kan je doen in je huidige woning?

Het installeren van zonwering (bijvoorbeeld rolluiken, zonneluifels of externe blinden) zorgt ervoor dat de zon niet rechtstreeks naar binnen schijnt. Op platte daken kan je een dun laagje water aanbrengen. Breng extra (dak)isolatie aan, of verf je dak wit.
Hou overdag de ramen zoveel mogelijk gesloten en gebruik

de zonwering, of doe de gordijnen of rolluiken dicht. Zet de ramen open zodra het buiten koeler is dan binnen (let wel op voor het verhoogde inbraakrisico). Geef je koel- en ventilatiesystemen een onderhoudsbeurt in de lente. Vuile filters kunnen de lucht in huis namelijk flink
vervuilen.

Denk eraan om een dunner of zelfs geen donsdeken te gebruiken en ververs tijdens de warme periodes regelmatig je beddengoed. Zo zorg je voor een fris bed.

Ga je bouwen of verbouwen?

Vraag aan de architect hoe je de woning hittebestendig kan (ver)bouwen. Kies bijvoorbeeld voor een groendak of groengevels. Zo warmt de woning minder snel op en blijft de lucht binnen lekker koel. Breng de slaapkamers onder in de ruimtes met de minste zonlichtinval. Een warmtepomp kan ook zorgen voor passieve koeling in huis. Ga je bouwen of verbouwen, dan kun je hier al rekening mee houden.

Meer info: warmedagen.be