Inname openbaar domein

Wat houdt een aanvraag inname openbaar domein in?

Voor alle werken waarbij een stuk openbaar domein wordt ingenomen, heb je een vergunning nodig. Dat is noodzakelijk wanneer je bijvoorbeeld een container, stelling of kraan wil plaatsen om werken aan je huis te laten uitvoeren. Ook voor het voorbehouden van een parkeerplaats voor een verhuiswagen of leverancier kan het nodig zijn openbaar domein in te nemen. Ook dan heb je een signalisatievergunning nodig.

De signalisatievergunning bepaalt welke signalisatie nodig is om de veiligheid van de weggebruikers te waarborgen, of er zich geen conflicten zijn en of er eventueel een omleiding nodig is.

Ook firma's die nutswerken of wegenwerken uitvoeren dienen een signalisatievergunning aan te vragen.

Vanaf heden werkt de gemeente Melle met een digitaal loket om een inname openbaar domein aan te vragen. Een aanvraag dient minstens 14 dagen op voorhand te gebeuren.

Men kan de vergunning rechtstreeks digitaal aanvragen (zonder account) of via een persoonlijk portaal (met account) aanvragen.

Het aanvraagformulier is dynamisch, bij het invullen krijg je meer of minder vragen afhankelijk van de aard van je inname. Je kan je dossier online opvolgen. Is je dossier goedgekeurd, dan krijg je dit per mail bezorgd. Als je volgende keer je inname opnieuw wil aanvragen, kopieer je je aanvraag en hoef je maar een paar gegevens aan te passen.

Bekijk hier een filmpje van hoe je het online formulier kan invullen.

Opgelet!

Het Agentschap Wegen en Verkeer is wegbeheerder van:

  • Brusselsesteenweg
  • Geraardsbergsesteenweg
  • Heusdenbaan

Voor inname van het openbaar domein langs deze wegen, moet je ook een vergunning aanvragen bij het Agentschap Wegen en Verkeer Oost-Vlaanderen - district Gent via https://wegenenverkeer.be/adviezen-vergunningen 

In bijgevoegde Powerpoint vind je een korte handleiding en enkele aandachtspunten:

Digitaal loket_IODNieuw25januari

Parkeerverbodsborden nodig als particulier?

Nadat u uw aanvraag hebt ingediend mag u, indien u als particulier parkeerverbodsborden van de gemeente wenst te ontlenen, contact opnemen met ons depot op het nummer 09 210 07 58.

U hoeft hiervoor niet te wachten tot u de ondertekende vergunning ontvangen heeft.

U spreekt dan af met onze diensten voor welke periode op welk adres borden mogen geleverd worden. Let wel de borden worden op het afgesproken adres afgeleverd u dient deze nog wel zelf op de juiste locatie te plaatsen.

Contact

Voor bijkomende vragen of indien u niet in de mogelijkheid verkeert om een online aanvraag te doen, kan je de dienst verkeer contacteren:

mail: verkeer@melle.be

09 210 07 55