Jodiumtabletten zijn momenteel niet nodig

Jodiumtabletten in huidige situatie niet nodig

De oorlog in Oekraïne wordt door de Belgische en Europese overheden van dichtbij opgevolgd. De situatie vormt momenteel geen gevaar voor de Belgische bevolking en jodiumtabletten in huis halen is dus niet nodig.

Vooral omdat de mogelijke uitstoot van radioactief jodium niet van toepassing is bij centrales die niet meer actief zijn, zoals de kerncentrale van Tsjernobyl.

Jodiumtabletten in huis hebben is een goede maatregel om je voor te bereiden op een nucleair incident, maar in de huidige situatie heeft het geen enkele zin om overhaast jodiumtabletten in huis te halen en in te nemen.

Wel een goede reflex voor wie kinderen heeft

Bij een nucleair incident waarbij radioactief jodium vrijkomt, is de inname van stabiel jodium een efficiënte manier om de schildklier te beschermen. Vooral bij kinderen is de bescherming van de schildklier belangrijk om kankers op lange termijn te voorkomen. Om het nodige effect te hebben, moet het stabiel jodium op het juiste moment ingenomen worden.

Daarom raadt de Belgische overheid sinds 1999 aan dat mensen die binnen een straal van 20 kilometer rond een nucleaire site wonen, jodiumtabletten in huis halen. Die aanbeveling werd in 2018 uitgebreid naar iedereen in België die verantwoordelijk is voor kinderen.

Elke Belg kan dus naar een apotheek gaan om een doos jodiumtabletten af te halen. Je kan ze in huis bewaren en ze hebben een zeer lange houdbaarheid.

Koop niet online

De jodiumtabletten zijn gratis verkrijgbaar in elke apotheek in België. Online kopen heeft dus geen enkel voordeel.

De overheden en apotheken hebben een grote voorraad die ter beschikking kan gesteld worden aan de bevolking bij een nucleair incident.

Meer info

nucleairrisico.be/jodiumtabletten-afhalen-bij-de-apotheek

Brochure “Weet jij wat te doen bij een nucleair ongeval?”

Houdbaarheid van jodiumtabletten