Jumelage

Een jumelage is een officiële vriendschapsband tussen twee of meer Europese steden en gemeenten. Het doel is kennis en ervaring uit te wisselen op diverse beleidsdomeinen zoals cultuur, sport, milieu, toerisme of economie en het inbouwen van een Europese dimensie in het lokale bestuur. Regelmatig vinden er uitwisselingen plaats van verenigingen of scholen.

In 2012 ging de gemeente een jumelage aan met de gelijknamige gemeente Melle in Frankrijk. In oktober 2014 is de jumelage met Melle in Duitsland ondertekend.

Melle Frankrijk

Melle ligt in het departement Deux-sèvres in de regio Nouvelle Aquitaine. Het telt 4.000 inwoners. Het Franse Melle is bekend om zijn drie mooie romaanse kerken: Saint-Pierre, Saint-Savinien en Saint-Hilaire. Gedurende de Middeleeuwen was Melle in Frankrijk een centrum van de muntslag. De oude zilvermijnen kan je nu nog bezoeken.

Melle Duitsland

Melle is met 46.000 inwoners de grootste stad van het district Osnabrück. Het is een historische stad waarvan de geschiedenis 800 jaar teruggaat. De overblijvende kastelen en burchten zijn er nog steeds de getuigen van. Toen al werd het landschap 'Grönegau' als groene regio bestempeld. Je kan er ook een zeldzaam natuurfenomeen bewonderen: een 'Bifurkation', een rivier die zich in twee riviertjes splitst, die elk naar een eigen stroomgebied vloeien.

Elk jaar houden de Duitse Mellenaars ook hun 'Melse Feesten': de Geranienmarkt.

Voor wie?

De jumelages worden concreet ingevuld met allerlei acties door een comité. Verschillende vrijwilligers maken deel uit van dit Jucom of jumelagecomité. Ze zorgen voor een stand op de Melse Feesten maar even goed op de Duitse Geranienmarkt, organiseren uitwisselingen en houden de contacten goed bij.

Wie interesse heeft om de vriendschap tussen de drie Melles vorm te geven, kan dit aangeven bij de dienst cultuur.