Jumelageband met kunstwerk vereeuwigd in Duitsland

Gepubliceerd op vrijdag 19 november 2021 9.36 u.
Melle is niet alleen! Veel Mellenaars weten al dat wij een zusterband hebben met een gelijknamige gemeente in Frankrijk en in Duitsland. De contacten zijn goed en regelmatig organiseren we een uitwisseling met scholen of verenigingen.

Melle in Duitsland is een actieve jumelagepartner: ze hebben meer dan tien jumelage overeenkomsten met verschillende steden en gemeenten.

Om die overeenkomsten aan de bevolking voor te stellen, hebben de Duitse Mellenaars een park ingericht waar ze streven naar een voorstelling van elke zustergemeente. Ook wij kregen daar recent een plaatsje. De gemeente heeft hiervoor een oproep gedaan naar plaatselijke kunstenaars om een voorstel te doen voor een kunstwerk dat toepasselijk is in zo’n context.

Het kunstwerk moest de vriendschap tussen onze gemeentes voorstellen en liefst ook nog iets vertellen over ons Melle. Het winnende ontwerp was van de hand van Stefaan Schreel. Hij maakte een grote ‘M’ in cortenstaal, met daarin getallen en foto’s verwerkt. Mellenaars herkennen alvast de brouwerij, de stoel der erfgoed, de regenboogman, het oud gemeentehuis, de Schelde, het college, een gloriëtte, de Sint-Martinuskerk, een waterreservoir van een voormalige bloemisterij, de watertoren en het huis van Jules Vits.

Het beeld werd plechtig ingehuldigd op 9 oktober in het Grönegaupark in Melle Duitsland.