Laatste keer Oxfam op de markt

Gepubliceerd op donderdag 18 januari 2024 15.18 u.
Een gemotiveerde ploeg vrijwilligers stond op vrijdag 1 december voor de allerlaatste keer op de markt van Melle. Bitterkoud was het, maar toch prezen ze met warm enthousiasme de Fairtrade-producten aan.

De scène was tekenend voor hun jarenlange engagement. De gemeente zette hen dan ook terecht in de bloemetjes, ook omdat ze pionierswerk verrichtten.

Het maandelijkse marktverhaal van Oxfam begon in 2006, op initiatief van de Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking (GROS). Een groep enthousiastelingen met Frieda Vandenberghe, voormalig gemeenteraadslid Rita Moeraert en Rita De Vetter als drijvende krachten, vond onderdak in de gebouwen van de oude pastorij. Daar boden ze de Melse marktgangers een eerlijk alternatief met een bescheiden aanbod aan Fairtrade-producten.

Marktwagentje

Vandaag, zeventien jaar later, blikt Rita De Vetter met heimwee terug op de begindagen, toen er op de markt ook nog een plek was voor een boerenmarkt. Het was de tijd dat de wereldwijnen vlot over de toonbank gingen in de tent, die ze maandelijks opstelden. Een paar jaar later kregen ze van de gemeente een extra steuntje in de rug met de aanschaf
van een welgekomen marktwagentje.

Omnipresent

Frieda, Chris, Rita, Geertrui, Marc, Anita, Martine en Rita waren ook actief op andere activiteiten van de gemeente. De trekkersgroep hielp steevast mee aan de organisatie van het Wereldfeest, Autoluwe Zondag, de paaseirenraap van gezinsraad Melle, de Kunstendag voor kinderen, de Week van de Smaak, de Dag van de Jeugd… Je kon hen ook altijd vinden achter de bar van Studio M tijdens het feest voor de 65-jarigen.

Evolutie

De markt zelf onderging de laatste jaren een opmerkelijke evolutie. Niet alleen kwamen er in de buurt van Melle OxfamWereldwinkels bij, ook de klassieke supermarkten maakten in hun rekken plaats voor producten uit eerlijke handel. Zo kochten steeds meer marktgangers hun chocolade, koffie en fruitsap elders aan. De coronapandemie versnelde die evolutie. "Vooral na corona merkten we een snelle terugval in onze verkoop op de markt. De trend bleek onomkeerbaar en
daarom besloten we om ermee te stoppen. Ook omdat we allemaal een dagje ouder worden”, weet Rita De Vetter.

Dankbaar vooruitblikken

En toch betekent dit niet het einde van eerlijke handel in Melle. De trekkersgroep nodigde de adviesraden uit om mee na te denken over hoe we in onze gemeente de Unescowerelddoelen (met focus op duurzaamheid en eerlijke lokale handel) vorm kunnen geven. Een belangrijk gegeven voor de trekkersgroep, die in 2012 de titel van Fairtrade Gemeente binnenhaalde. Wat de toekomst ook brengt, de vrijwilligersgroep is de Mellenaars dankbaar die al die jaren Fairtrade-producten kochten aan hun kraampje. Nu de gemeente fusioneert met Merelbeke, zal de groep samen met haar collega’s en de mensen van de Merelbeekse Wereldwinkels zoeken naar nieuwe manieren om het Fairtrade-verhaal onder de aandacht te houden. We wensen hen in naam van de gemeente alle succes toe!