Maatregelen in de gemeente Melle

Administratie

De gemeente blijft verder werken, maar achter gesloten deuren. Liefst behandelen we je vragen telefonisch of langs digitale weg. 

Je kan nog langskomen voor dringende zaken, maar enkel op afspraak. De diensten zijn telefonisch bereikbaar van 9-12 en van 14-16 uur van maandag tot donderdag, op vrijdag van 9-12. 

De e-mailadressen en de telefoonnummers van de verschillende diensten vind je terug op deze website. Je kan gebruik maken van de zoekbalk bovenaan. 

Wanneer je een afspraak hebt, kan je het gemeentehuis binnenkomen langs de kant van de Brusselsesteenweg. daar moet je eerst aanbellen. Als je moet betalen, vragen wij om dat zo veel mogelijk met bancontact te doen.

Vergaderingen, ook van adviesraden en werkgroepen, worden zo veel mogelijk uitgesteld. 

Afvalophaling

De afvalophaling gaat gewoon door. Ook worden de glasbollen en ondergrondse glascontainer leeggehaald. Het containerpark is wel gesloten. Vanaf 7 april gaat het containerpark weer open, tijdens dezelfde openingsuren als voorheen. Je zal wel een afspraak moeten maken. Dat kan via https://reservatierecyclagepark.dds-verko.be

Met asbest, textiel, landbouwfolies en batterijen kan je tijdelijk niet terecht. Je kan enkel met bankkaart betalen. In geval van wachtrij wordt gevraagd dat je in je auto wacht. Ook moet je je de aangeraden 1,5 meter afstand bewaren tegenover de parkwachters en de andere bezoekers. 

Bibliotheek

De bibliotheek is open maar levert enkel een take-awayservice. Je bestelt je boeken via bibliotheek@melle.be en kan ze ten vroegste de dag erna afhalen tussen 14 en 17 uur, op weekdagen in de hoofdbibliotheek. Meer informatie over de dienstverlening van onze bib vind je op hun website.

Sportzalen, gemeenschapscentrum en museum

De gemeentelijke zalen en lokalen zijn momenteel gesloten. Er mogen geen activiteiten doorgaan, niet van verenigingen maar ook niet privé. Dat geldt voor de sportzalen maar ook voor Studio M, 't Lijsternest, het GOC in Gontrode en Chalet Park ten Hove. 

Ook het gemeentelijk museum, archief en documentatiecentrum is gesloten. Ook het Ovenveld mag momenteel niet gebruikt worden. 

De diensten die instaan voor de infrastructuur blijven wel bereikbaar via telefoon of digitale weg. 

Terugbetalingen

Wie een gemeentelijke zaal gereserveerd had, of wie zich had ingeschreven voor een activiteit, kan dit terugbetaald krijgen. Onze financiële dienst bundelt momenteel alle uit te voeren terugbetalingen om ze gezamelijk door de gemeenteraad te laten goedkeuren. Momenteel is nog niet duidelijk om hoeveel terugbetalingen het gaat aangezien de maatregelen nog niet ten einde zijn. Wij danken onze klanten voor het begrip.

De activiteiten van de Sportdienst gaan uit van de vzw Sportpromotie en Speelpleinwerking. zij kunnen wel al overgaan tot terugbetalingen. 

Speeltuinen, parken en bossen

Omdat er zich te grote groepen verzamelden en er verschillende generaties bij elkaar kwamen zijn ook de speeltuinen gesloten. Deze zijn afgezet en worden ook op gezette tijden gecontroleerd. In Melle gaat het op de speeltuintjes in de Vogelstraat, aan chalet Park ten Hove, aan 't Lijsternest, in de Driebunderputlaan en in het Sport- en Recreatiepark Kouterslag. 

Mensen mogen nog gaan wandelen, joggen/lopen of fietsen, maar enkel in de eigen buurt. Het is niet de bedoeling een auto te nemen en daarmee naar een park of bos te rijden om er te gaan wandelen. Daarom zijn ook in Melle een aantal parkeerverboden geplaatst. Men mag daarom nu niet parkeren aan de Kouterslag (zowel kant Kouterslag als kant Ovenveld) en aan de ingang van de Gentbrugse Meersen. Ook hangt er een kennisgeving op aan het Aalmoeseneiebos en op twee plaatsen in de buurt van het Vliegveld van Gontrode. 

OCMW

Het OCMW werkt eveneens op afspraak. Ook zij zijn telefonisch bereikbaar van 9-12 en van 14-16 uur. 

De budgetmeter blijft toegankelijk op de vertrouwde uren. 

Niet-essentiële huisbezoeken worden uitgesteld. 

De strijkwinkel is momenteel gesloten, net als andere winkels. 

Bezoekers en vrijwilligers worden niet meer toegelaten tot het LOI. Bewoners worden maximaal en permanent gesensibiliseerd volgens de richtlijnen van Fedasil. 

De mindermobielencentrale mag zijn werking verder zetten, zij het enkel voor noodzakelijke verplaatsingen en niet voor vrijetijdsactiviteiten. 

De poetsdienst van het OCMW blijft aan het werk. Klanten zij wel vrij om eventueel af te bellen als zij liever hebben dat de poetshulp niet komt. 

De advocaat die eerstelijnshulp aanbiedt komt niet meer fysiek langs. Wel kan hij eventueel telefonisch of via videochat een gesprek aangaan. Je kan hiervoor nog steeds een afspraak maken.

Gemeentelijke basisschool

De gemeentelijke basisschool schort net als alle andere scholen de lessen op. Ze voorzien wel opvang, en dit tussen 7.30 en 17.30 uur, behalve op woensdag. Dan voorzien ze opvang van 7.30 tot 12.20 uur. Ook tijdens de paasvakantie blijft de opvang in de gemeenteschool gewaarborgd. 

Warme maaltijden worden niet meer voorzien. Kinderen moeten zelf een lunchpakket meenemen. 

Externen krijgen geen toegang meer tot de schoolgebouwen. 

Aannemer STRABAG liet weten dat de bouwwerken aan de parkschool op de site Beekstraat - Vossenstraat voorlopig opgeschort worden.

Markt

De wekelijkse markt op vrijdag gaat voorlopig niet door.

Huwelijken

Huwelijken kunnen nog plaatsvinden, maar in beperkte kring. Acht personen mogen maximaal aanwezig zijn: het koppel, de burgemeester, het personeelslid dat instaat voor de administratie en vier bijkomende gasten. 

Verkeersborden

Verkeersborden worden momenteel geleverd aan huis. Je moet ook tijdelijk geen waarborg betalen. We rekenen op de eerlijkheid van eenieder om zorg te dragen voor het gemeentelijk materiaal. 

Communicatie

Melle in Beweging - editie april zou normaal eind maart in de bussen liggen. Er is echter beslist om het boekje niet in druk te laten gaan. Op het moment dat het naar de drukker moest was men volop bezig met het nemen van maatregelen betreffende evenementen en was de inhoud achterhaald. Er werd een folder opgemaakt die in alle bussen van Melle is bedeeld.