Aanpassingen dienstverlening en maatregelen in Melle

Administratie

De gemeente bleef tijdens de coronacrisis verder werken, maar achter gesloten deuren. Mellenaars werden zo veel mogelijk digitaal of telefonisch geholpen. Ook kon je een afspraak maken voor dringende dienstverlening. 

Op woensdag 1 juli gaan de diensten weer beperkt open. Maandag- en donderdagvoormiddag kan je tussen 8 en 11.45 uur weer vrij terecht in het gemeentehuis. De andere momenten kan je bij de diensten terecht op afspraak. Dat is dan maandag van 13-17 uur; dinsdag van 8-12 en van 14-19 uur, woensdag van 8-12 en van 13.30 tot 17 uur, donderdag van 13-17 uur en vrijdag van 8-13 uur. 

De e-mailadressen en de telefoonnummers van de verschillende diensten vind je terug op deze website. Je kan gebruik maken van de zoekbalk bovenaan. 

Wanneer je een afspraak hebt, kan je het gemeentehuis binnenkomen langs de kant van de Brusselsesteenweg. daar moet je eerst aanbellen. Als je moet betalen, vragen wij om dat zo veel mogelijk met bancontact te doen.

Opgelet! vanaf vrijdag 24 juli 2020 is het dragen van een mondmasker ook verplicht!

Vergaderingen kunnen weer doorgaan, maar met respect voor de maatregelen. 

Afvalophaling

De afvalophaling gaat gewoon door. Ook worden de glasbollen en ondergrondse glascontainer leeggehaald.

Sinds 7 april is het containerpark weer open, tijdens dezelfde openingsuren als voorheen. Je moet wel een afspraak maken. Dat kan via https://reservatierecyclagepark.dds-verko.be

Vanaf 6 juli heb je geen afspraak meer nodig op woensdagen en donderdagen. Op alle andere dagen wel nog. 

Met asbest, textiel, landbouwfolies en batterijen kan je tijdelijk niet terecht. Je kan enkel met bankkaart betalen. In geval van wachtrij wordt gevraagd dat je in je auto wacht. Ook moet je je de aangeraden 1,5 meter afstand bewaren tegenover de parkwachters en de andere bezoekers. 

Vanaf 30/7 is een mondmasker verplicht op het recyclagepark. 

Bibliotheek

Tijdens de coronacrisis organiseerde onze bibliotheek een meeneem-dienstverlening, maar op 8 juni gingen de deuren echt weer open voor publiek. Wel met aangepaste openingsuren: elke weekdag van 16 tot 19 uur. er is een nieuwe ingang gemaakt aan de zijkant van het gebouw, en je verlaat na je bezoek de bib langs de gewone ingang. Je neemt een mandje wanneer je binnengaat. Is er geen mandje vrij, wacht dan even tot er een mandje beschikbaar is. 

Wil je zeker zijn van een plekje op het moment dat jou past? Dan kan je inschrijven via https://inschrijvingen.melle.be.

Meer informatie vind je hier: https://melle.bibliotheek.be/heropening-bibliotheek

Ook in onze bibliotheek is het dragen van een mondmasker verplicht. 

Activiteiten

De nationale veiligheidsraad geeft sinds eind juli bevoegdheid aan de lokale overheden om coronamaatregelen in te voeren. Melle heeft samen met de politiezone maatregelen afgekondigd wat evenementen en vrijetijdsactiviteiten betreft. Tot en met 30 september zijn er geen publiek toegankelijke evenementen meer toegelaten in onze gemeente. 

Wat kan niet:

- alle publiek toegankelijke evenementen tot en met 30 september

  • zowel binnen als buiten
  • zowel openbaar als op privéterrein
  • zowel georganiseerd door de gemeente als door externen

Bijvoorbeeld: een buurtfeest, een onthaaldag voor nieuwe inwoners, een toneelvoorstelling, een optreden, een eetfestijn, een wielerwedstrijd,...

Wat mag wel nog:

  • jeugd- en sportkampen van onze vrijetijdsdiensten, grabbelpas en speelpleinwerking, in strikt van elkaar gescheiden bubbels van max. 50 personen
  • sportlessen, - trainingen en - wedstrijden volgens de geldende protocollen
  • privéfeesten en recepties tot 10 personen
  • activitetien in georganiseerd verband (club, vereniging) met max 50 personen, mits aanwezigheid van een meerderjarige begeleider, trainer of toezichter (volgens de geldende protocollen). 

Op moment van het nemen van deze beslissing lag het aantal besmettingen in onze gemeente erg laag. Dat wilden we uiteraard zo houden. Ook al kan men veel veiligheidsmaatregelen nemen, toch kan een onoplettendheid of toevalligheid volstaan voor een lokale uitbraak. Als gemeente en politiezone willen we dat risico niet nemen of afschuiven op organisatoren. Daarom nemen we onze verantwoordelijkheid en verbieden we alle evenementen tot en met 30 september. De gezondheid van onze inwoners staat daarbij op de eerste plaats. 

Sportzalen, gemeenschapscentrum en museum

De gemeentelijke zalen en lokalen bleven gesloten tot eind juni. Er mogen geen activiteiten doorgaan, niet van verenigingen maar ook niet privé. Ook het Ovenveld mocht niet gebruikt worden. 

Verenigingen die hun werking willen heropstarten mogen dat, maar moeten dit wel doen met respect voor de veiligheidsprotocollen van hun eigen sector. De zalen van het gemeentelijk ontmoetingscentrum (GOC Gontrode, Studio M en Chalet Park ten Hove) blijven tot 31 augustus gesloten voor particulieren. Verenigingen kunnen er wel opnieuw terecht wanneer zij de maatregelen binnen hun sector volgen. 

https://www.vlaanderen.be/cjm/nl/informatie-covid-19 voor jeugd, cultuur en media

https://www.sport.vlaanderen/corona-en-sportbeoefening-in-vlaanderen/ voor sport

De diensten die instaan voor de infrastructuur blijven wel bereikbaar via telefoon of digitale weg. 

Het gemeentelijk museum is opnieuw open. Op woensdagnamiddag kan je er na het maken van een afspraak terecht. 

Speeltuinen, parken en bossen

Na wekenlang gesloten geweest te zijn, gingen begin juni de speeltuintjes opnieuw open.

Let wel: tijdens de zomervakantie zullen de speeltuinen van Kouterslag en van Chalet Park ten Hove tijdelijk bezet zijn voor de sportkampen en speelpleinwerking. Omdat we daar moeten werken met een bubbel van maximaal 50 personen waar geen andere personen mee mogen mengen, zullen de speeltuinen op die momenten niet toegankelijk zijn. dit geldt voor de weken van 6-10 juli, van 13 tot 17 juli, van 3-7 augustus, van 10 tot 14 augustus voor Kouterslag en chalet Park ten Hove, en enkel voor Chalet Park ten Hove ook in de week van van 17 tot 21 augustus.

Wil je in die weken toch graag een speeltuinbezoekje plannen? Kom dan in het weekend of 's avonds na 17.30 uur. 

OCMW

Het OCMW werkte tijdens de coronacrisis eveneens op afspraak. 

Vanaf juli kan je zonder afspraak terecht op alle werkdagen van 8-10.30, en later op de dag op afspraak. Ook bij een bezoek aan het OCMW is het dragen van een mondmasker verplicht. 

De budgetmeter blijft toegankelijk op de vertrouwde uren. 

Niet-essentiële huisbezoeken worden uitgesteld. 

De strijkwinkel is opnieuw open sinds 11 mei, net als de andere winkels. Er gelden wel maatregelen: er mag slechts één klant per keer binnen in de winkel en je kan je mand pas een week later komen ophalen, omdat ze in quarantaine gaan. 

Bezoekers en vrijwilligers worden niet meer toegelaten tot het LOI. Bewoners worden maximaal en permanent gesensibiliseerd volgens de richtlijnen van Fedasil. 

De mindermobielencentrale mag zijn werking verder zetten, zij het enkel voor noodzakelijke verplaatsingen en niet voor vrijetijdsactiviteiten. 

De poetsdienst van het OCMW blijft aan het werk. Klanten zij wel vrij om eventueel af te bellen als zij liever hebben dat de poetshulp niet komt. 

De advocaat die eerstelijnshulp aanbiedt komt niet meer fysiek langs. Wel kan hij eventueel telefonisch of via videochat een gesprek aangaan. Je kan hiervoor nog steeds een afspraak maken.

Normaal zou op 22 april Wonen Leie & Schelde starten met een loket elke woensdagvoormiddag op het OCMW. Door de coronacrisis starten zij niet niet meteen fysiek op, maar zijn ze wel bereikbaar via telefoon of langs digitale weg. Meer informatie vind je hier

Gemeentelijke basisschool

De gemeentelijke basisschool schortte net als alle andere scholen de lessen op. Ze voorzien wel opvang, en dit tussen 7.30 en 17.30 uur, behalve op woensdag. Dan voorzien ze opvang van 7.30 tot 12.20 uur. Ook tijdens de paasvakantie bleef de opvang in de gemeenteschool gewaarborgd. 

Warme maaltijden worden niet meer voorzien. Kinderen moeten zelf een lunchpakket meenemen. 

Externen krijgen geen toegang meer tot de schoolgebouwen. 

De gemeenteschool opende op 18 mei opnieuw haar deuren voor een aantal leerlingen. Een aantal aanpassingen aan de verkeerssituatie in de schoolomgeving in functie van deze herstart gaan wel al in voegen vanaf 15 mei. Meer info daarover vind je hier

De werken aan de parkschool op de site Beekstraat - Vossenstraat lagen een tijdje stil, maar werden met een beperkte ploeg op 18 mei opnieuw opgestart. 

Markt

De wekelijkse markt op vrijdag mocht een tijdlang niet doorgaan. Op 22 mei vond de markt voor het eerst opnieuw plaats. Wel werden er veiligheidsmaatregelen ingevoerd. Meer daarover lees je hier

Huwelijken

Huwelijken kunnen nog plaatsvinden, maar in beperkte kring. Er mogen 50 personen bij aanwezig zijn.

Verkeersborden

Verkeersborden worden momenteel geleverd aan huis. Je moet ook tijdelijk geen waarborg betalen. We rekenen op de eerlijkheid van eenieder om zorg te dragen voor het gemeentelijk materiaal. 

Communicatie

Melle in Beweging - editie april zou normaal eind maart in de bussen liggen. Er is echter beslist om het boekje niet in druk te laten gaan. Op het moment dat het naar de drukker moest was men volop bezig met het nemen van maatregelen betreffende evenementen en was de inhoud achterhaald. Er werd een folder opgemaakt die in alle bussen van Melle is bedeeld. 

De mei-editie is wel verschenen, met onder andere 8 pagina's nieuws over het coronavirus. dat kan je hier nalezen. Ook verscheen er in de week van 4 mei een tweede coronafolder in de Melse brievenbussen. Ook deze folder kan je hier nalezen. Hou je graag de vinger aan de pols? Volg ons dan op onze FB-pagina: https://www.facebook.com/gemeentemelle/?ref=br_rs