Met hulp

Durf hulp vragen

Heb je geen eigen auto, ben je het niet gewend om het openbaar vervoer te nemen of ben je onzeker over waar je eigenlijk moet zijn? Durf hulp vragen!

Iedereen weet dat mensen hun vaccin moeten gaan halen. Er is misschien wel een buur, kennis of familielid bereid je te helpen. Zo iemand kan je prikpartner zijn. Over prikpartners lees je meer onderaan deze pagina. 

Coronaveilig meerijden

Wanneer je met iemand meerijdt, let dan op de volgende dingen:

  • Ga achteraan rechts in de wagen zitten
  • Ventileer door vooraan rechts en achteraan links het autovenster open te laten
  • Draag allebei je mondmasker
  • Er mag een begeleider mee binnen in het vaccinatiecentrum als je dat nodig hebt, maar er is voor je begeleider geen vaccin voorzien. Als je alleen je vaccin kan halen, doe je dat ook best. 

Geen hulp beschikbaar?

Je kan je tot je ziekenfonds richten voor vervoer naar het vaccinatiecentrum. Probeer wel je vervoer tijdig aan te vragen.

Je kan je ook wenden tot onze minder mobielen centrale via het nummer 09 252 33 27. Meer informatie daarover vind je hier

Thuisvaccinatie is mogelijk, maar enkel voor wie zich om gezondheidsredenen niet kan verplaatsen. De voorwaarden hiervoor zijn heel strikt. De overheid stelt hier samen met de huisartsen lijsten voor op. 

Rolstoelen

Het centrum is volledig rolstoeltoegankelijk. Je mag een begeleider meenemen als je dat nodig hebt. Voor de begeleider is er wel geen vaccin voorzien. Er zijn ter plekke rolstoelen beschikbaar die je mag gebruiken. Onze stewards helpen je graag daarbij!

Word prikpartner

We roepen op om in jouw buurt, straat of appartementsgebouw, je eigen telefoonboek, je vrienden- en/of kennissenkring,…te kijken of mensen je hulp zouden kunnen gebruiken. Je kan helpen bij het doornemen van informatie, het bevestigen of verplaatsen van de afspraak of bij het vervoer. Als je denkt dat iemand hulp kan gebruiken,stap dan op die persoon af en bied je aan als ‘prikpartner’. Als die persoon zich wil laten vaccineren, en die kan daarbij hulp gebruiken, dan is die zeker van van jouw ondersteuning!

Een prikpartner is iemand die uit eigen beweging extra ondersteuning biedt aan mensen die hulp kunnen gebruiken.

Dit kan gaan om de administratie die komt kijken bij de vaccinatie (het begrijpen van de uitnodiging, het bevestigen of wijzigen van een afspraak, …). Sommige mensen zijn niet zo digitaal onderlegd of hebben geen internet of computer. Sommigen verstaan de uitnodiging misschien niet helemaal. Een prikpartner kan hen hierbij helpen!

Het kan ook gaan om een probleem met het vervoer. Sommige mensen hebben geen eigen vervoer of zijn minder mobiel of ze zijn niet gewend om het openbaar vervoer te nemen. Een prikpartner kan helpen om uit te zoeken hoe iemand best in het vaccinatiecentrum geraakt. Deze prikpartner kan eventueel ook iemand coronaveilig brengen naar zijn of haar afspraak. 

Opgelet: Je gaat alleen binnen het vaccinatiecentrum. De prikpartner mag enkel mee als er nood is aan een begeleider. Voor prikpartners of andere begeleiders is er geen vaccin voorzien.

Voor veel mensen is het gevoel dat er iemand klaar staat om te helpen al een hele steun op zich. Samen kunnen we dit aan!