Moet je een wespennest laten verdelgen?

Gepubliceerd op dinsdag 14 mei 2024 18.24 u.
Het antwoord op deze vraag is kort en simpel: nee! In tegendeel zelfs. Het klinkt misschien raar, maar wespen zijn onze bondgenoten.

Wespen vangen veel insecten

De gewone (of Duitse) wesp is van nature een vleeseter. En dat maakt haar nu net zo belangrijk voor de natuur in het algemeen en onze tuin in het bijzonder. De wesp vangt enorm veel insecten in onze (moes)tuin en houdt hun aantal min of meer onder controle. Zo kan je als tuinier verder met een pak minder verdelgingsproducten.

Muggen en vliegen vangen

Een tweede voordeel is dat de wesp enorm veel huisvliegen en muggen vangt, die ons het leven niet langer zuur maken. Kortom: wespen zijn belangrijk voor het opruimen van schadelijke of hinderlijke insecten.

Moeten we dan elk wespennest ongemoeid laten?

Een wespennest dat geen hinder oplevert voor jezelf, je gezin of je huisdier(en) laat je best ongemoeid. De wespen kunnen hun taak in de natuur ongestoord vervullen. Als iemand in je gezin allergisch is voor wespengif, laat je het nest beter verwijderen. Dat risico zal evenwel nooit opwegen tegen het voordeel voor de natuur.

De mens heeft de neiging om alle wespennesten te verdelgen vanuit de overtuiging dat wespen steken zonder aanleiding. Een wesp valt evenwel, net als heel veel andere insecten en dieren, enkel aan als zij of haar nest in gevaar is. En dat gevaar zit voor een wesp soms in een klein hoekje. Naar een wesp slaan of er van weglopen is nooit een goed idee. Zo maak je haar agressief en gaat ze zich verdedigen. Rustig blijven staan of wegwandelen is de boodschap. Meestal druipt de wesp vanzelf af.

Wespen houden van zoetigheid

Tijdens de bouw van het nest voeden de werksters zich met het zoete braaksel van de larven. Hier zijn ze het hele wespenseizoen mee bezig. Naar het einde van de zomer toe, zijn er geen nieuwe larven meer in het nest. Het gebrek aan voedsel dwingt de werksters om elders op zoek te gaan. Daarbij kruisen ze al snel het pad van de mens.

CHECK ALLES OVER WESPEN

Algemene website: www.wespennest.vlaanderen
Alles over wespen: www.allesoverwespen.be
Verschil tussen wespen en bijen: www.wespenenbijen.be

Wespennest laten weghalen?

https://brandweerzonecentrum.be/e-loket