Mondmaskers en ander beschermingsmateriaal

Mondmaskers, deel van de 'exit'.

Aan het begin van de crisis werd niet aangeraden om een mondmasker te dragen. Deze informatie publiceerde ook wij nog in de Melle in Beweging editie mei (die in druk ging op 15 april)! Intussen zijn we stilaan in een andere fase van het crisisbeheer beland en spelen de mondmaskers wel degelijk een rol in de 'exitstrategie'.

Sinds 4 mei is het aangeraden om een mondmasker te dragen wanneer je je in het openbaar begeeft en de 1,5 meter afstand niet kan behouden. In het openbaar vervoer zal het verplicht zijn voor iedereen vanaf 12 jaar. Een sjaal of bandana wordt ook toegelaten. 

Sinds 18 mei zijn de scholen ook weer open voor sommige leerlingen. Leerlingen ouder dan 12 en alle personeel zijn ook verplicht een mondmasker te dragen. Een sjaal of bandana kan ook. 

Hoe geraak ik er aan?

De gemeente Melle engageerde zich om te zorgen voor een mondmasker voor elke Mellenaar vanaf 12 jaar (geboortejaar 2008). 

De gemeente heeft een bestelling geplaatst van 15.500 mondmaskers. Het betreft een herbruikbaar, stoffen mondmasker. De levering is aangekomen op vrijdag 15 mei en tijdens het weekend verdeeld en in enveloppen gestopt. De bedeling ging meteen van start en is afgerond op maandag 18 mei. 

Dankzij vrijwillige inzet konden wij op 15 mei ook al de scholen voorzien van mondmaskers voor hun personeel. Onze grote dank gaat uit naar de vrijwillige naaister die maar liefst 808 mondmaskers naaide in een recordtempo! 

Waarom is zo'n masker nuttig?

Zo’n masker beschermt niet zozeer jezelf, als wel je omgeving tegen de ziektekiemen die je misschien wel bij je draagt en belet besmetting door de druppels die verspreid worden bij het hoesten, niezen en praten. Let wel, dit vervangt niet de noodzaak om afstand te houden of om de andere maatregelen te respecteren! 

Hoe draag je het masker? 

 • Was je handen grondig en met water en zeep, voordat je het aantrekt. 
 • Gebruik de uiteinden van de linten om het masker aan te brengen
 • Raak de binnenkant niet aan
 • Zorg dat het masker zo goed mogelijk aansluit op je gezicht. Bedek je neus en mond.
 • Voor je het afzet: was je handen grondig met water en zeep
 • Gebruik de uiteinden van de linten/elastiekjes om het masker af te doen
 • Raak je gezicht en de binnenkant van het masker niet aan
 • Gooi het mondmasker meteen in de was als je thuiskomt

Meer informatie over het dragen van mondmaskers vind je hier.

Jezelf beschermen doe je verder het best zo:

 • was regelmatig je handen met water en zeep
 • bedek je mond met een papieren zakdoekje bij het niezen en hoesten en gooi het weg na gebruik, was je handen
 • als je geen zakdoekje bij de hand hebt, hoest of nies dan in de binnenkant van je arm, niet in je handen
 • als je ziek bent, blijf dan thuis.

Zelf mondmaskers maken

Ben je creatief met de naaimachine? Dan kan je ook mondmaskers zelf maken.

Je vindt hier de richtlijnen van de FOD Volksgezondheid. 

Wil je mondmaskers maken voor je gemeente? Dan mag je je aanmelden. wij ondersteunen je dan door materiaal te voorzien. 

Je mag je hiervoor aanmelden bij de infodienst: 09 210 07 78 of infodienst@melle.be

Je kan met onze collega bespreken welke materialen je nodig hebt. 

Ook zelfgemaakte mondmaskers mag je binnenbrengen op het gemeentehuis in de voormiddag van 8-12 bij de jeugddienst of de infodienst. Aanbellen kan aan de kant van de Brusselsesteenweg. 

Voor mensen in de zorg: geef je tekorten door.

Ben je werkzaam in de zorg en geraak je niet meer aan mondmaskers of ander persoonlijk beschermingsmateriaal? Je kan je behoefte doorgeven aan ELZ Scheldekracht en aan de FOD Volksgezondheid. Zij brengen de behoefte in kaart en proberen aan de nood tegemoet te komen. 

Eerstelijnszone Scheldekracht coördineert de zorgverlening in Melle en een heel aantal andere gemeenten. Zij bekijken bijvoorbeeld wie er beschermingsmateriaal nodig heeft en organiseren de verdeling van dat materiaal. Je kan je behoefte hier doorgeven. ELZ Scheldekracht concentreert zich op de eerste plaats op zorgverleners die geen andere bevoorradingskanalen hebben. 

Daarnaast kan je ook aan de FOD Volksgezondheid doorgeven wat je behoefte is. Je vindt hier de link naar hun webformulier. 

Aan beschermingsmateriaal is er een tekort. Daarom roept Eerstelijnszone Scheldekracht op om beschermingsmateriaal binnen te brengen in verzamelpunten. Het gemeentehuis van Melle is zo een verzamelpunt. 

ELZ Scheldekracht zamelt in

Heb je zelf nog beschermingsmateriaal liggen en ben je momenteel niet actief in de zorg? Je kan er iemand anders mee helpen! ELZ Scheldekracht zamelt volgende materialen in via de gemeentes:

- FPP2/3-, chirurgische- of proceduremaskers

- handschoenen

- ontsmettingsalcohol voor de handen

- beschermingsschorten of -pakken

- materiaal om oppervlakten te ontsmetten (obv minimum 70 % alcohol of chloortabletten met min. 1 gram chloor per tablet)

Je kan alles binnenbrengen bij de gemeente Melle op het gemeentehuis in de voormiddag van 8 tot 12. Je mag aanbellen aan de kant van de Brusselsesteenweg en vragen naar de jeugddienst of de infodienst.

Kan je leveren of aanbieden op iets grotere schaal? Ook bij de FOD Volksgezondheid kan je je aanmelden. Je vindt hier hun webportaal.

Chirurgische maskers en FFP2/3-maskers

Het chirurgisch masker wordt, zoals de naam al doet vermoeden, gebruikt door chirurgen. Tijdens operaties zorgen ze er zo voor dat de microben in hun mond niet terechtkomen in de wonde. 

Momenteel worden chirurgische maskers gedragen door 

- zorgverleners en verzorgend personeel in een ziekenhuis, een rust- of verzorgingstehuis of in de thuisverpleegkunde.

- zorgpersoneel dat zelf milde symptomen heeft van een luchtweginfectie maar zonder koorts

- zorgpersoneel dat mogelijke COVID-19-patiënten verzorgt of vervoert

- patiënten die mogelijk of zeker besmet zijn om hun omgeving te beschermen. 

Respiratoire maskers (FFP2 en FFP3) zijn professionele maskers voor gezondheidswerkers. Dit soort maskers wordt gebruikt in ziekenhuizen waar patiënten met het coronavirus of andere infectieziekten verzorgd worden en in laboratoria waar het lichaamsmateriaal van deze patiënten wordt onderzocht. Het is belangrijk dat deze maskers gereserveerd blijven voor het zorgpersoneel. Bovendien krijgt het zorgpersoneel dat zo’n masker moet gebruiken een opleiding, want het is belangrijk dat deze maskers met kennis van zaken aangebracht en verwijderd worden. Er moet bovendien een pastest gebeuren om zeker te zijn dat het masker goed aansluit op het gezicht. Een respiratoir masker bemoeilijkt ook de ademhaling. Bij verkeerd gebruik zijn deze maskers nutteloos.