Mondmaskers en ander beschermingsmateriaal

Mondmaskerplicht versoepeld in Melle

Vanaf donderdag 30 juli 2020 was het verplicht om op het grondgebied van heel onze politiezone Rhode en Schelde (Melle, Merelbeke, Destelbergen en Oosterzele) een mondmasker te dragen. De verplichting gold op alle publiek toegankelijke plaatsen, voor iedereen vanaf 12 jaar.

Na evaluatie hebben de vier burgemeesters beslist om deze verplichting te versoepelen vanaf 1 september. Het zal niet langer verplicht zijn om altijd op straat een masker te dragen. Wel moet je er altijd één op zak hebben. Wanneer je je op een drukke plaats begeeft, of je kan de social distancing niet handhaven, dan moet je het wel opzetten.

Bovendien blijven de federale regels omtrent het dragen van een mondmasker wel gelden!

Het is dus nog steeds verplicht er één te dragen:

 • op het openbaar vervoer
 • in winkels, winkelcentra en winkelstraten
 • in musea en bibliotheken
 • in bioscopen, theater- en concertzalen (om iets te eten of te drinken mag het wel even af)
 • in kerken
 • bij de kapper en de schoonheidsspecialiste
 • in bankkantoren
 • in WZC's
 • in de horeca, behalve wanneer je aan tafel zit
 • op evenementen, zowel binnen als buiten

Mondmaskers, deel van de exit. 

Aan het begin van de crisis werd niet aangeraden om een mondmasker te dragen. Deze informatie publiceerde ook wij nog in de Melle in Beweging editie mei (die in druk ging op 15 april)! Intussen zijn we stilaan in een andere fase van het crisisbeheer beland en spelen de mondmaskers wel degelijk een belangrijke rol.

Sinds 4 mei is het aangeraden om een mondmasker te dragen wanneer je je in het openbaar begeeft en de 1,5 meter afstand niet kan behouden. In het openbaar vervoer is het verplicht zijn voor iedereen vanaf 12 jaar. Een sjaal of bandana wordt ook toegelaten.

Sinds 18 mei zijn de scholen ook weer open voor sommige leerlingen. Leerlingen ouder dan 12 en alle personeel zijn ook verplicht een mondmasker te dragen. Een sjaal of bandana kan ook.

Intussen werden ook in de winkels mondmaskers verplicht, net als in bibliotheken, theater-, concert- en conferentiezalen, auditoria, gebedshuizen en bezinningsplaatsen, musea, bibliotheken, casino's en speelhallen en gerechtsgebouwen.

Sinds vrijdag 24 juli is het in Melle verplicht ook verplicht om een mondmasker te dragen op de markt en in de gebouwen waar de gemeentelijke dienstverlening plaatsvindt.

Sinds 25 juli is het in heel het land verplicht een mondmasker te dragen op markten, kermissen en in openbare gebouwen. Ook wanneer je horeca bezoekt moet je het masker dragen wanneer je niet aan je tafel zit. In de horeca zal je bovendien gevraagd worden om je naam en contactgegevens achter te laten. 

Lokale overheden kunnen strengere bepalingen inlassen en mondmaskers verplichten in bijvoorbeeld winkelstraten, op pleinen, op een zeedijk of zelfs hun hele grondgebied. Het is dus verstandig om je te informeren voor je je ergens naartoe begeeft, over wat de regels zijn. 

De regels van Melle zijn in elk geval al geldig in Merelbeke, Oosterzele en Destelbergen: onze politiezone Rhode en Schelde. 

Hoe geraak ik er aan?

De gemeente Melle engageerde zich om te zorgen voor een mondmasker voor elke Mellenaar vanaf 12 jaar (geboortejaar 2008). 

De gemeente heeft een bestelling geplaatst van 15.500 mondmaskers. Het betreft een herbruikbaar, stoffen mondmasker. De levering is aangekomen op vrijdag 15 mei en tijdens het weekend verdeeld en in enveloppen gestopt. De bedeling ging meteen van start en is afgerond op maandag 18 mei. 

Dankzij vrijwillige inzet konden wij op 15 mei ook al de scholen voorzien van mondmaskers voor hun personeel. Onze grote dank gaat uit naar de vrijwillige naaister die maar liefst 808 mondmaskers naaide in een recordtempo! Een tweede dame heeft ondertussen ook al meer dan 100 exemplaren genaaid. Proficiat aan Anita De Rocker en Rita Van Den Bossche!

De Federale Overheid zorgde ook voor twee filters per persoon. Ook hier vond de gemeente gemakkelijk meer dan 30 vrijwilligers die samen met het gemeentepersoneel op pad gingen op maandag 8 juni. Hartelijk dank voor al die vrijwillige inzet!

Ten slotte start ook de Federale Overheid met een bedeling van mondmaskers. Zij bedeelden de mondmaskers via de apothekers. 

Op maandag 15 juni is de bedeling gestart. Dit gebeurde gefaseerd, maar sinds 26 juni mag iedereen die zijn mondmaskers nog niet heeft opgehaald, deze gewoon komen halen. 

Waarom is zo'n masker nuttig?

Zo’n masker beschermt niet zozeer jezelf, als wel je omgeving tegen de ziektekiemen die je misschien wel bij je draagt en belet besmetting door de druppels die verspreid worden bij het hoesten, niezen en praten. Let wel, dit vervangt niet de noodzaak om afstand te houden of om de andere maatregelen te respecteren! 

Hoe draag je het masker? 

 • Was je handen grondig en met water en zeep, voordat je het aantrekt. 
 • Gebruik de uiteinden van de linten om het masker aan te brengen
 • Raak de binnenkant niet aan
 • Zorg dat het masker zo goed mogelijk aansluit op je gezicht. Bedek je neus en mond.
 • Voor je het afzet: was je handen grondig met water en zeep
 • Gebruik de uiteinden van de linten/elastiekjes om het masker af te doen
 • Raak je gezicht en de binnenkant van het masker niet aan
 • Gooi het mondmasker meteen in de was als je thuiskomt

Meer informatie over het dragen van mondmaskers vind je hier.

Jezelf beschermen doe je verder het best zo:

 • was regelmatig je handen met water en zeep
 • bedek je mond met een papieren zakdoekje bij het niezen en hoesten en gooi het weg na gebruik, was je handen
 • als je geen zakdoekje bij de hand hebt, hoest of nies dan in de binnenkant van je arm, niet in je handen
 • als je ziek bent, blijf dan thuis.

Zelf mondmaskers maken

Ben je creatief met de naaimachine? Dan kan je ook mondmaskers zelf maken.

Je vindt hier de richtlijnen van de FOD Volksgezondheid. 

Wil je mondmaskers maken voor je gemeente? Dan mag je je aanmelden. wij ondersteunen je dan door materiaal te voorzien. 

Je mag je hiervoor aanmelden bij de infodienst: 09 210 07 78 of infodienst@melle.be

Je kan met onze collega bespreken welke materialen je nodig hebt. 

Chirurgische maskers en FFP2/3-maskers

Het chirurgisch masker wordt, zoals de naam al doet vermoeden, gebruikt door chirurgen. Tijdens operaties zorgen ze er zo voor dat de microben in hun mond niet terechtkomen in de wonde. 

Momenteel worden chirurgische maskers gedragen door 

- zorgverleners en verzorgend personeel in een ziekenhuis, een rust- of verzorgingstehuis of in de thuisverpleegkunde.

- zorgpersoneel dat zelf milde symptomen heeft van een luchtweginfectie maar zonder koorts

- zorgpersoneel dat mogelijke COVID-19-patiënten verzorgt of vervoert

- patiënten die mogelijk of zeker besmet zijn om hun omgeving te beschermen. 

Respiratoire maskers (FFP2 en FFP3) zijn professionele maskers voor gezondheidswerkers. Dit soort maskers wordt gebruikt in ziekenhuizen waar patiënten met het coronavirus of andere infectieziekten verzorgd worden en in laboratoria waar het lichaamsmateriaal van deze patiënten wordt onderzocht. Het is belangrijk dat deze maskers gereserveerd blijven voor het zorgpersoneel. Bovendien krijgt het zorgpersoneel dat zo’n masker moet gebruiken een opleiding, want het is belangrijk dat deze maskers met kennis van zaken aangebracht en verwijderd worden. Er moet bovendien een pastest gebeuren om zeker te zijn dat het masker goed aansluit op het gezicht. Een respiratoir masker bemoeilijkt ook de ademhaling. Bij verkeerd gebruik zijn deze maskers nutteloos.