Neem deel aan 'Week van Korte Keten' en win mooie prijzen

Gepubliceerd op dinsdag 21 mei 2024 8.16 u.
Van 18 tot 26 mei 2024 vindt in Vlaanderen de 'Week van de Korte Keten' plaats. Producenten, lokale besturen en organisaties zetten negen dagen lang (h)eerlijke, lokale hoeve- en streekproducten in de kijker.

Ook in Oost-Vlaanderen valt er heel wat te proeven en te ontdekken. Bovendien kunnen consumenten mooie prijzen winnen als ze bij deelnemende verkooppunten kopen.

Op www.weekvandekorteketen.be staat het volledige aanbod van klimaatgezonde activiteiten die producenten uit de korte keten en ook tal van andere organisaties en lokale besturen in petto hebben. Een greep hieruit: een opendeurdag op een zelfoogstboerderij, lammetjesdag, fietstocht langs boerderijen, meewerkdag, ? familiepicknick, rondleiding op het bedrijf, wandel- en fietstochten, korteketenmarkten, allerlei proevertjes, …

Koop korte keten en maak kans op een mooie prijs

De Vlaamse provincies en VLAM lanceren in de Week van de Korte Keten een gezamenlijke spaarkaartactie korte keten. In Vlaanderen kan je terecht bij 420 korte keten-verkooppunten. Deelnemende producenten, prijzen en voorwaarden zijn te vinden op
www.weekvandekorteketen.be.

Korteketenhoekjes

In Oost-Vlaanderen voorzien heel wat lokale besturen korteketenhoekjes in bibliotheken of andere gemeentelijke gebouwen. Met een boekenlijst, affiches met quotes en promotiemateriaal zetten zij de korte keten extra in de kijker.

Faire boerenmarkt 

In het teken van de World Fair Trade-dag (11 mei) en de Week van de Korte Keten organiseert de Provincie op donderdag 23 mei 2024 een faire boerenmarkt op het Paradeplein van het Provinciehuis (Charles de Kerchovelaan 189, Gent). Tussen 12 en 14 uur kan je (h)eerlijk lekkers proeven en kopen. Iedereen is welkom. Meer info vind je op de website Uit in Vlaanderen.

Wat is korte keten?

We spreken van korte keten als voeding via de kortste weg van bij de boer of producent op je bord terechtkomt. De voordelen van korte keten:

  • Er is meer contact tussen consument en producent.
  • Er is weinig transport nodig.
  • De producent ontvangt een eerlijke prijs.
  • De consument krijgt verse en kwaliteitsvolle producten recht van bij de boer.
  • Voedselkilometers en verpakkingsafval zijn beperkt.
  • Het is een stimulans voor de lokale economie.

Ongeveer een op de zeven Vlamingen koopt al eens op de hoeve en doet dit gemiddeld 10 keer per jaar.

Korte keten bestaat in veel vormen: hoevewinkels, boerenmarkten, automaten op de hoeve, Buurderijen (Boeren & Buren), groenteabonnementen, zelfpluktuinen, Community Supported Agriculture (CSA)-initiatieven, webshops...

Lokale hoeve- en streekproducenten kan je vinden via www.lekkeroostvlaams.be of www.rechtvanbijdeboer.be.