Wegenwerken belijning

Gepubliceerd op donderdag 29 juni 2023 9.15 u.
Je hebt het ongetwijfeld gemerkt, de laatste maanden waren er opnieuw heel wat wegenwerken. Veel van die werken waren voor de belijning en markeringen van fietsstraten.

Fietsstraat

In een fietsstraat moeten auto’s zich aanpassen aan het fietsverkeer en mogen ze fietsers niet inhalen. Een fietsstraat herken je aan het verkeersbord F111 aan het begin van de straat of fietszone. Dat bord is verplicht, maar daarnaast koos ons lokaal bestuur voor extra grondsignalisatie zoals: het geschilderde fietsstraatbord op de rijbaan, rode middenstrook, rode coating, fietssymbolen en ‘chevrons’ (V-vormen). De volgende straten in Melle kregen markeringen om het verkeer fietsvriendelijker te maken.

Project 'fietsas Dorpsplein – Gontrode Heirweg'

Kerkstraat
De Kerkstraat is tegelijkertijd een éénrichting- en fietsstraat geworden. Het bord werd op de weg geschilderd, samen met fietssymbolen en chevrons. De rijbaan werd in twee gedeeld, met een aparte fietsstrook in de tegengestelde richting van het gemotoriseerd verkeer. Fietsers die vanuit Wetteren komen via de Brusselsesteenweg kunnen veilig richting het Gemeenteplein fietsen door gebruik te maken van de opstelstrook in de Kerkstraat.

Dorpsplein
Het Dorpsplein ligt in het verlengde van de Kerkstraat. De wegmarkeringen van de fietsstraat (fietssymbolen en chevrons) lopen hier dus verder tot aan de brug.

Gemeenteplein
Een fietspad aan de kant van de rijhuizen, gemarkeerd door evenwijdige onderbroken witte lijnen, voorkomt dat fietsers richting Brusselsesteenweg mee in de file staan. Voor de fietsers is er een rode vooropstelstrook aan het kruispunt met de Brusselsesteenweg. Idem voor fietsers
die vanuit Gent komen en richting Kerkstraat willen. Aan de kant van het Gemeentehuis is er een okerkleurige fietssuggestiestrook.

Vanaf de T-splitsing met de Platanendreef tot aan het einde van de KMO-zone is over de volledige rijbaan een rode coating aangebracht, om auto’s en zwaar verkeer in beide richtingen te wijzen op de fietsstraat. Voorbij de KMO-zone tot aan het kruispunt met de Varingstraat geldt
eenrichtingsverkeer voor gemotoriseerd verkeer. Daar zijn fietssymbolen en chevrons aangebracht in beide richtingen.

Waar de F2 door de Varingstraat loopt, is de rijbaan tevens opgedeeld in 2 rijstroken met middenrand (om extra duidelijk te maken dat auto’s in een fietsstraat geen fietsers mogen inhalen), fietssymbolen en chevrons. Hetzelfde geldt voor het gedeelte van de Varingstraat richting Gontrode Heirweg (onderdeel van de F40 - Grote Fietsring Gent).