Ondergrondse glascontainer in de Kruisstraat

Gepubliceerd op maandag 25 juni 2018 11.41 u.
Sinds 25 juni is er in Melle een ondergrondse glascontainer in gebruik in de Kruisstraat. De glasinzameling gebeurt gescheiden, met een pijp voor wit en één voor gekleurd glas. De kleinere zuilen maken de containers gebruiksvriendelijker en bovendien zou de site minder uitnodigen tot sluikstorten.

Tegen eind 2018 zullen 600 glasbolsites in België plaats hebben gemaakt voor een ondergronds alternatief. Daarvoor maakte Fost Plus, dat in ons land verantwoordelijk is voor de inzameling en recyclage van huishoudelijk verpakkingsafval, een actieplan op. Dit omvatte onder andere een gesubsidieerde ondergrondse glascontainer voor Melle.

Via twee verschillende pijpen wordt in de container wit en gekleurd glas gescheiden opgehaald. De inwerpzuil is minder hoog en daardoor gebruiksvriendelijker dan de klassieke glasbol. Bovendien zouden sluikstorters minder geneigd zijn om op een fraaie site waar de containers in de grond ingewerkt zijn achteloos afval achter te laten omdat ze zich minder kunnen verstoppen achter de container. Daarnaast is er minder geluidshinder door het geklingel van de flessen en bokalen.

Het totale kostenplaatje van de aankoop en installatie van zo'n container bedraagt iets meer dan 7000 euro zonder BTW, waarvan nog ongeveer de helft door de gemeente zelf wordt betaald.