Onthaalouder worden

Heb je een groot hart voor de allerkleinsten? Wil je hen de eerste stapjes in de wereld helpen zetten? En doe je dat liefst in jouw (t)huis? Dan is onthaalouder zijn vast iets voor jou.

Als je werkt als kinderbegeleider aangesloten bij de dienst gezinsopvang van OCMW Melle, dan vang je bij jou thuis of op een van onze locaties voor groepsopvang kindjes op. De dienst sluit als organisator overeenkomsten met de ouders af en zorgt voor de toewijzing van de kindjes.

Als je samenwerkt met een collega ben je gezinsopvang als jullie nooit meer dan 8 kinderen tegelijk opvangen. Vangen jullie 9 kinderen of meer op, dan worden jullie groepsopvang.

Vergoeding en onkosten

Als kinderbegeleider val je onder het sociaal statuut voor onthaalouders. Je hebt een samenwerkingsovereenkomst met de organisator. Je ontvangt geen loon, omdat je geen arbeidsovereenkomst hebt. Je krijgt wel een onkostenvergoeding. Die is afhankelijk van het aantal kinderen dat je opvangt en het aantal dagen dat je werkt. De vergoeding wordt niet belast. Je krijgt het bedrag van de vergoeding maandelijks op je rekening gestort.

Je kan een vergoeding krijgen voor een volle opvangdag (€ 21,55) of een halve opvangdag (€ 12,93). Daarnaast kan je ook een flexibele opvangvergoeding krijgen, als je al 30 minuten voor 7u open bent of ’s avonds minstens 30 minuten beschikbaar bent na 18u. Hiervoor krijg je per kind per dag een extra vergoeding van € 3,05. Ten slotte is er ook de vergoeding voor inclusieve opvang (€ 10,20). Die ontvang je als je een kindje in de opvang hebt dat extra zorgen vraagt, zoals een kindje met een fysieke beperking of een zware voedselallergie.

Aangezien je vergoeding afhankelijk is van het aantal kinderen en de prestaties die je levert, kan je kostenvergoeding maandelijks schommelen. Als een kind ziek is of op vakantie gaat of als je zelf vakantie neemt, krijg je geen vergoeding.

In bepaalde omstandigheden kan je aanspraak maken op vervangingsinkomens. Die zijn wel belastbaar.

Hou er ook rekening mee dat je voor de opvang een aantal kosten zal moeten maken, zoals voeding, verzorgingsproducten voor de kindjes, water en energie…

Meer informatie

Meer weten? Neem een kijkje in de brochure en lees alles over je statuut en sociale bescherming als kinderbegeleider. Of surf naar ik word onthaalouder. Je kunt ook terecht bij de dienst gezinsopvang van OCMW Melle voor meer info. 

Wil je als onthaalouder aan de slag? We zoeken altijd enthousiaste mannen/vrouwen met een groot hart voor kinderen die graag in hun eigen privéwoning werken met een fiscaal vrijgestelde kostenvergoeding.