Ontwapenend: vredesweek

Elk jaar organiseert de gemeente Melle ene programma in het kader van de vredesweek, de week rond 11 november, wanneer we wapenstilstand herdenken.

Uitstap: Artois, landschap van conflict en herinnering

Zaterdag 9 november

Vertrek met de bus om 6.45 uur - Gemeenteplein

Een daguitstap naar sporen van de Eerste Wereldoorlog in de omgeving van het Noord-Franse Arras. Op het programma staan een geleid bezoek aan de steengroeve Wellington (een ondergrondse verblijfplaats en uitvalsbasis voor soldaten tijdens de Eerste Wereldoorlog) en een gegidste rondrit met de bus langs memorabele plekken in de buurt. 

Vertrek met de bus op het Gemeenteplein om 6.45 uur.

Deelnameprijs:

65 euro: gewoon tarief

13 euro: UiTPAS met kansentarief

32,50 euro + 1 begeleider gratis: houder EDC-kaart

Lezing: conflict en samenwerking - prof Goedele De Keersmaeker

Maandag 11 november 2024

Raadszaal Gemeentehuis - omstreeks 11 uur, aansluitend op de plechtigheden

Waarom slagen grootmachten er soms in om samen te werken terwijl ze op andere momenten in bloederige conflicten verwikkeld raken? Welke rol spelen organisaties als de VN-veiligheidsraad en de NAVO? Kunnen we de geschiedenis gebruiken om de actualiteit te beoordelen? Over al deze vragen schreef professor Goedele De Keersmaeker samen met Dries Lesage een boek. Ze komt er op de dag van Wapenstilstand over vertellen. Ze legt je uit hoe internationale betrekkingen werken en hoe grote mogendheden hun rol op het spelbord innemen. Actuele conflicten komen hierbij ruim aan bod. 

Deelname is gratis, inschrijven is niet nodig. 

Tentoonstelling: Steden met veerkracht: De bom op Hiroshima en Nagasaki

28 oktober tot 23 november, tijdens de openingsuren

Hoofdbibliotheek, Kruisstraat 2a

In augustus 1945 werden Hiroshima en Nagasaki compleet verwoest door twee atoombommen. Deze tentoonstelling toont wat zich afspeelde onder de paddenstoelenwolken. De expo kadert in het internationale netwerk 'Mayors for Peace', waar ook Melle deel van uitmaakt: een samenwerkingsverband voor een kernwapenvrije wereld.