Wat moet ik doen als ik geen oproepingsbrief gekregen heb?

Gepubliceerd op maandag 27 mei 2024 11.14 u.
In principe krijgen alle kiesgerechtigde Mellenaars een oproepingsbrief voor de verkiezingen van 9 juni in de brievenbus. Is dat nog niet gebeurd in de week van 3 juni of is jouw brief zoek geraakt dan kan je een duplicaat komen ophalen op het gemeentehuis.

Wat moet ik doen als ik nog geen brief gekregen heb?

Heb je in de week van 3 juni nog geen oproepingsbrief gekregen kan je een duplicaat ophalen op het gemeentehuis. Je kan langskomen tijdens de openingsuren van het gemeentehuis bij de dienst bevolking. Dit kan ook nog op verkiezingsdag. Je kan op 9 juni nog tot 14 uur terecht op het gemeentehuis.

Wat moet ik doen als ik mijn oproepingsbrief verloren ben?

Ook in dit geval kan je een duplicaat ophalen op het gemeentehuis. Je kan hiervoor tijdens de openingsuren van het gemeentehuis terecht bij de dienst bevolking. Dat kan op 9 juni nog tot de sluiting van de stembureaus.

Wat moet ik doen als mijn oproepingsbrief beschadigd is?

Jouw oproepingsbrief moet nog leesbaar zijn. Concreet betekent dit dat jouw naam en andere gegevens duidelijk leesbaar moeten zijn. Is dat niet meer het geval dan kan je een nieuw exemplaar ophalen op het gemeentehuis.

Moet ik gaan stemmen als ik geen oproepingsbrief gekregen heb?

Er geldt opkomstplicht voor de verkiezingen van 9 juni. Dit betekent dat je verplicht ben om je met jouw oproepingsbrief te melden in het stembureau. Kiezen is een democratisch recht, het staat je dus vrij om blanco te stemmen.

Wat als ik mijn oproepingsbrief vergeten ben?

Merk je in het stembureau dat je jouw oproepingsbrief vergeten bent dan kan je jouw identiteitskaart afgeven. Ook jouw rijbewijs is in dit geval een geldig identiteitsdocument.