Hulp aan vluchtelingen uit Oekraïne

Heb jij plek vrij? Meld het ons!

Heb jij #plekvrij en ben je bereid om mensen uit Oekraïne op te vangen? Heb je één of meerdere kamers beschikbaar, een leegstaande woning of een andere opvangmogelijkheid en wil je die ter beschikking stellen van gevluchte Oekraïners? 

Vul hier het formulier in. Of mail naar oekraine@melle.be of bel 09 210 08 01 en vermeld daarbij je telefoonnummer, je e-mailadres, het adres en de aard van de opvangplaats, aan hoeveel personen je onderdak kunt bieden en vanaf wanneer dat kan.

Bedankt voor jouw solidariteit.

Goederen inzamelen?

Veel mensen bieden aan om goederen in te zamelen. Voorlopig neemt de gemeente hier geen initiatief of coördinerende rol in op. Het is nog niet duidelijk aan welke goederen behoefte is. We willen vermijden dat we veel materiaal inzamelen dat we uiteindelijk niet kunnen inzetten. Wij houden over dit onderwerp nauw contact met onze lokale afdeling van het Rode Kruis.

Mellenaars die graag een schenking doen, kunnen terecht bij het consortium 12-12

Spreek jij de taal? 

Spreek jij Oekraïens of Russisch? Dan kan je helpen vertalen of mensen wegwijs maken. Het is niet nodig om een echte tolk te zijn, we zoeken vooral mensen die kunnen helpen met de communicatie. Je kan je melden bij oekraine@melle.be of op het nummer 09210 08 01.

Wil je helpen begeleiden?

Een nieuwkomer in ons land heeft vaak heel wat vragen. dingen zoals winkelen, de bus nemen, naar de bibliotheek gaan... zijn vaak niet evident. Ben je bereid om eens mee te gaan en te helpen begeleiden, Ook dan kan je je hier melden: oekraine@melle.be of op het nummer 09 210 08 01.

Wat doet de gemeente?

De gemeente Melle gaat zelf actief op zoek met partners naar geschikte opvangplaatsen.

We kiezen ervoor om niet de sporthallen of gemeentelijke zalen in te zetten. Het is onduidelijk hoe lang de crisis duurt, en bovendien kunnen we de opvang op zo'n plaatsen niet echt kwalitatief organiseren.