Pas op voor ticketfraude

Gepubliceerd op maandag 24 juni 2024 13.10 u.
De FOD Economie waarschuwt voor ticketfraude. Er is een duidelijk waarneembare stijging in het aantal meldingen.

Consumenten worden steeds vaker benaderd via valse advertenties op zoekertjessites en op sociale media. Fraudeurs plaatsen berichten of advertenties waarbij (valse) tickets worden aangeboden. Als consumenten zelf op zoek gaan naar tickets op sociale media, pikken oplichters dat op en gaan ze in gesprek met het mogelijke slachtoffer.

Gouden tip

Koop tickets altijd via de officiële website van het evenement, de concertzaal, de artiest, de sportwedstrijd of het pretpark waarvoor je tickets zoekt. Daar vind je steeds de enige correcte ticketinformatie. Surf zeker niet blindelings naar de eerste verkoopsite die bovenaan de zoekresultaten van een zoekmotor verschijnt en vermijd het kopen van tickets op sociale media, zoekertjessites of verkoopplatformen. Dat zijn de favoriete plekken van oplichters om slachtoffers te maken.

Concert uitverkocht?

Ook dan surf je het beste naar de officiële kanalen. Zij bieden soms wachtlijsten aan of andere manieren om tickets over te kopen van anderen op een correcte manier en tegen een correcte prijs.

Wat als je toch een vals ticket kocht?

Betaalde je met een kredietkaart, dan kan je de transactie proberen te betwisten via bijvoorbeeld mijnkaart.be. Doe dan ook aangifte bij de lokale politie in je buurt en stel je burgerlijke partij.

Meld dit ook zeker op ConsumerConnect. De Economische Inspectie bekijkt je melding en kan beslissen om een onderzoek op te starten. Zo kun je helpen verhinderen dat de oplichters nog andere slachtoffers in de val lokken. Je krijgt ook meteen informatie over de stappen die je nog kunt ondernemen en wie je daarbij kan helpen.