Poelenfeestje op 2 oktober: iedereen welkom

Gepubliceerd op maandag 5 september 2022 8.48 u.
In september gaat een graafmachine aan de slag in de Gondebeekvallei in Melle. Het Regionaal Landschap Schelde Durme zal er een poel aanleggen op een perceel van Natuurpunt Oosterzele. Het is de eerste terreinrealisatie van het Poelenplan Rodeland en dat willen we graag met jullie vieren!

Poelenplan Rodeland

Het Poelenplan Rodeland brengt de aanwezigheid in kaart van salamanders, kikkers en padden op het grondgebied van Gavere, Melle en Oosterzele. 30 bestaande poelen werden geïnventariseerd en er werden ook 30 bijkomende locaties aangeduid die geschikt zijn voor de aanleg van nieuwe poelen. Het Poelenplan Rodeland werd in 2021 opgemaakt door Natuurpunt Studie in opdracht van Provincie Oost-Vlaanderen. Samen met de betrokken eigenaars, de Regionale Landschappen, natuurverenigingen, lokale en Vlaamse overheden, wil de Provincie met dit plan een boost geven aan de biodiversiteit.

Hotspots voor biodiversiteit

Poelen zijn veelzijdig: ze dienen als leefgebied voor amfibieën en insecten zoals libellen, als groeiplaats voor water-, moeras- en oeverplanten, maar ook als drinkplaats voor vogels en zoogdieren.
De nieuwe poel in de Meersstraat ligt in een netwerk van bestaande poelen waar de komende jaren nog meer poelen zullen worden aangelegd. Dit creëert goede kansen voor de uitbouw van een stabiele amfibieënpopulatie in de Gondebeekvallei.

Poelenfeestje op 2 oktober

De eerste realisatie van het Poelenplan Rodeland verdient een poelenfeestje! Kom op zondag 2 oktober tegen 14u naar de Meersstraat in Melle. Je ontmoet er de Rodelandpartners die samengewerkt hebben om deze poel te realiseren en kan genieten van een lokaal hapje en drankje. Wie wil kan ook een kijkje nemen bij de andere poelen vlakbij en ontdekken wat daarin allemaal leeft. Of ga op verkenning in het natuurgebied Gondebeek met een ervaren gids van Natuurpunt Oosterzele. De activiteiten zijn ook op maat van families met jonge kinderen. 

Praktisch

Om praktische redenen vragen we je komst vooraf aan te melden. Dat kan je doen door het invullen van het inschrijvingsformulier via deze link of via de QR-code. Graag vóór vrijdag 30/9/2022. Zo kunnen we je ook makkelijk op de hoogte houden

www.rodeland.be

QR-code:

Of via deze link https://forms.gle/df8BXmj5iLrGH6kcA

- Zondag 2 oktober van 14 tot 17u
- Meersstraat in Melle, op de grens met Merelbeke waar de naam verandert in Neerstraat 
- Kom bij voorkeur met de fiets of te voet 
- Parkeren met de wagen doe je het best aan het station van Gontrode. Via een korte, bewegwijzerde wandeling doorheen het bos kom je vanzelf bij de nieuwe poel 
- Volg het laatste nieuws op https://www.facebook.com/Rodelandproject/
- Heb je nog een vraag? Stuur een mailtje naar info@rodeland.be

Tot dan!

 

Rodelandproject

Rodeland is een landschapsproject op het grondgebied van de gemeenten Gavere, Melle, Merelbeke en Oosterzele. Overheden, natuur- en landbouworganisaties en onderzoeksinstellingen werken er samen om het landschap rond de Makegemse bossen, het Gentbos, het Aelmoeseneiebos en de beekvalleien van de Gondebeek, de Driesbeek en de Molenbeek te versterken en verder te ontwikkelen.