Reservelijsten

Reservelijst voor snel oproepbare 65-plussers

Om ervoor te zorgen dat geen vaccins verloren gaan, wordt er een reservelijst aangelegd voor de 65-plussers.
 
Wie kan zich registreren?
  • Iedereen die vandaag ouder is dan 65 of die nog 65 worden in 2021
  • Je bent gedomicilieerd in Eerstelijnszone Scheldekracht (Wetteren, Wichelen, Laarne, Lochristi, Merelbeke, Melle, Destelbergen of Wachtebeke)
  • Je bent je snel oproepbaar
Voldoe je aan bovenstaande puntjes? Registreer je dan nu op de reservelijst voor het vaccinatiecentrum in Wetteren door op deze link te klikken: https://forms.office.com/r/93ph4ZRvjg
 
Het callcenter zal je ten laatste een uur op voorhand opbellen. Je krijgt ook automatisch een afspraak voor je tweede dosis. Je hoeft dus zelf geen bijkomend telefonisch contact op te nemen met het callcenter.
 
Opgelet: dit is een reservelijst. Er is geen garantie dat je opgeroepen wordt. Je registratie op deze lijst vervangt dus zeker niet je officiële uitnodiging. Wanneer je die krijgt, ga je daar best sowieso op in!
 

Hoe gaat het vaccinatiecentrum vaccin-verspilling tegen?

De vaccinatiecentra nodigen mensen uit naargelang het aantal beschikbare vaccins. Wanneer mensen hun afspraak niet komen opdagen, zijn er soms vaccins over. Om overschotten en verspilling tegen te gaan, doet ons vaccinatiecentrum inspanningen.

Het lokale callcenter probeert eerst en vooral te contacteren wie uitgenodigd is maar nog niet bevestigd heeft. Zo brengen ze in kaart of er echt lege plaatsen in de agenda zijn. 

Die lege plaatsen worden vervolgens ingevuld met mensen die op de vaste reservelijst staan. 

Wie staat er momenteel op de vaste reservelijst? 

  • mensen met chronische aandoeningen. 
  • Mensen die binnenkort zullen werken in het vaccinatiecentrum.

Voor deze lijsten kan je je n niet zelf aanmelden. Van de patiënten met chronische aandoeningen krijgen de centra zelf lijsten via de ziekenfondsen en artsen. 

Wanneer er op het eind van de dag nog vaccins over zijn, worden politiemensen of brandweerlieden opgebeld om een vaccin te krijgen. Zij zijn aangeduid als prioritaire beroepen en kunnen snel ter plaatse zijn. Dat gaat telkens over een heel beperkt aantal vaccins per dag. 

De samenstelling van deze reservelijsten zal wel veranderen naarmate de tijd vordert. Het is mogelijk dat je je op een bepaald moment wél zal kunnen aanmelden.

Wij houden je alvast op de hoogte!

De Vlaamse centrale lijst: QVAX.be

Vanaf 6 april kan elke meerderjarige zich inschrijven op een centrale, Vlaamse reservelijst voor de vaccinatiecentra. Wanneer je op die lijst staat, kan je opgeroepen worden wanneer je vaccinatiecentrum een vaccin over heeft. Je kan je hiervoor inschrijven via de website QVAX.be. 

Je maakt een account, duidt aan wanneer je beschikbaar bent en op welke manier je gecontacteerd kan worden (best via sms). Je kan dit steeds aanpassen en zo je beschikbaarheid actueel houden. 

Je kan dan door het vaccinatiecentrum opgeroepen worden de dag zelf, bijvoorbeeld tussen 16 en 18u uur. Als je opgeroepen wordt, moet je binnen het half uur bevestigen. Anders wordt iemand anders gecontacteerd. 

Hoe snel kom je dan aan de beurt? 

De reservelijst is geen wondermiddel. Je helpt er mee gaatjes opvullen wanneer mensen niet komen opdagen en zorgt zo dat de centra geen vaccins moeten weggooien. Nuttig is het dus zeker. Maar de centra blijven zich wel houden aan de volgorde die door Vlaanderen is bepaald, ook bij het gebruik van reservelijsten. Dat wil zeggen dat men ook nu eerst de reservelijst met 65+ers en met risicopatiënten aanspreekt. 

Ben je een gezonde dertiger, dan is de kans heel klein dat jij nu voor de reserve wordt opgeroepen. Wanneer je eigen leeftijdscategorie aan de beurt is, is die kans al heel wat groter. 

Je moet je ook geen zorgen maken: ook als je ingeschreven bent via QVAX, zal je nog uitgenodigd worden op de normale manier als je niet bent opgeroepen vanop de reservelijst, of als je niet op een oproep gereageerd hebt.

De vaccinatiecentra in Wachtebeke en Wetteren werken momenteel nog met de eigen reservelijsten. Hierbij houden ze zich ook strikt aan de doelgroepen die op dat moment aan de beurt waren: eerst de eerstelijnsprofessionals, dan de oudere bevolking en de chronische patiënten, aangevuld met de prioritaire beroepen (politie en brandweer).

De Vlaamse overheid zorgt nu dus voor een reservelijst waar iedereen zich op kan aanmelden. De vaccinatiecentra van Wachtebeke en Wetteren wachten op de eerste testen van vaccinatiecentra Deinze en Roeselare met het QVAX systeem. Daarna zullen zij evalueren vanaf wanneer ze kunnen overstappen op de centrale reservelijst van Vlaanderen. Deze overstap zal gecommuniceerd worden via elzscheldekracht.be en de sociale mediakanalen van ELZ Scheldekracht en de betrokken gemeenten.