Samen gevaccineerd?

Gepubliceerd op maandag 29 maart 2021 11.39 u.
Recent was er onduidelijkheid of 65+ers die samen wonen, ook samen konden gevaccineerd worden wanneer slechts één van hen de uitnodiging had gekregen. Dat stond een tijdje zo op de uitnodigingsbrief. We zetten even de verschillende situaties op een rijtje.

Je hoorde of las het misschien al in het nieuws: op de uitnodigingsbrief voor je vaccinatie stond even dat, wanneer je samenwoont met iemand die ook 65 of ouder is, je samen kan gevaccineerd worden wanneer je dat telefonisch aanvraagt. 

We zetten even op een rijtje wanneer je eventueel samen met een huisgenoot kan gevaccineerd worden.

  • Jullie hebben allebei een uitnodiging hebben gekregen voor dezelfde dag. Dan mogen jullie samen naar het vaccinatiecentrum komen. Je doet dat best op de eerste van de twee afspraken. Een afspraak verplaatsen is niet nodig. Je bevestigt wel best beide afspraken.
  • Jullie hebben allebei een uitnodiging gekregen maar niet voor dezelfde dag. Dan kan je naar het callcenter bellen om te vragen je afspraak te verplaatsen naar dezelfde dag. Dat lukt wel alleen als er op die dag nog een vaccin vrij is. 
  • Jij hebt al een uitnodiging gekregen maar je huisgenoot nog niet. De ruimte om deze persoon mee in te plannen hebben we op dit ogenblik niet. Je huisgenoot kan best zijn uitnodiging afwachten en niet naar het callcenter bellen. 

Het kan dus, maar zeker niet altijd. Het is eigenlijk alleen maar mogelijk wanneer er op die dag vrije gaten en dus vaccins zouden over zijn omdat mensen niet komen opdagen. In ons vaccinatiecentrum in Wetteren doen ze er juist alles aan om geen overschot te hebben. Ze kunnen dus lang niet altijd de kans geven om een huisgenoot ook een vaccin aan te bieden. 

Onze centra zorgen er zelf voor dat zo veel mogelijk afspraken bevestigd of ingepland geraken. Dat doen ze op deze manier:

  • Mensen die nog niet hebben bevestigd, bellen ze zo veel mogelijk op. Zo krijgen ze zicht op de gaten in de planning en de vaccins die over zouden kunnen zijn.
  • Als dat niet lukt, doen ze een beroep op reservelijsten. Deze lijsten zijn op voorhand samengesteld en volgen de prioritaire doelgroepen. 

Wie staat er momenteel op de reservelijsten? 

  • mensen met chronische aandoeningen. 
  • Mensen die binnenkort zullen werken in het vaccinatiecentrum.

Voor deze lijsten kan je je nu niet aanmelden. Dat kan niet bij het vaccinatiecentrum, niet bij de eerstelijnszone en ook niet bij je arts. Van de patiënten met chronische aandoeningen krijgen de centra zelf lijsten via de ziekenfondsen en artsen. 

Wanneer er op het eind van de dag nog vaccins over zijn, worden politiemensen of brandweerlieden opgebeld om een vaccin te krijgen. Zij zijn aangeduid als prioritaire beroepen en kunnen snel ter plaatse zijn. Dat gaat telkens over een heel beperkt aantal vaccins per dag. 

Een plek op de reservelijst is ook geen garantie op een (snel) vaccin. 

Onze vaccinatiecentra leggen op dit moment geen reservelijsten aan van groepen als kleuterleidsters en kinderverzorgsters, mensen die ouder zijn dan 65 of mensen die zich snel naar het vaccinatiecentrum kunnen verplaatsen. 

De samenstelling van deze reservelijst zal wel veranderen naarmate de campagne vordert. Het is mogelijk dat je je op een bepaald moment wél zal kunnen aanmelden om op de reservelijst te staan. Ook werkt de Vlaamse overheid aan een instrument waar je je zal kunnen inschrijven om eventueel opgeroepen te worden. 

Wil je graag op de hoogte blijven? Volg dan www. www.elzscheldekracht.be en facebook.com/elzscheldekracht of op https://www.facebook.com/gemeentemelle.

Door op deze manier te werken, gaan er geen vaccins verloren en blijven we de volgorde aanhouden die bepaald is door de Vlaamse overheid. Door deze doelgroepen bovenaan te stellen, proberen we de druk op de ziekenhuizen zo snel mogelijk te doen afnemen.