Schade melden na onweer voor erkenning als ramp

Gepubliceerd op woensdag 10 juli 2024 15.29 u.
Heb je op dinsdagavond 9 juli schade geleden tijdens het hevige onweer, meldt dit dan bij het Vlaams Rampenfonds. Pas na melding kan er een erkenning volgen van het onweer als ramp.

Opgelet, dat is niet hetzelfde als een aanvraag tot schadevergoeding indienen. Dat kan pas als het Vlaams Rampenfonds het onweer van dinsdag 9 juli als ramp erkent.

Schade melden om het schadelijk weersfenomeen te laten erkennen als ramp

  • Meld de schade uiterlijk tot 60 dagen na het schadelijk weersverschijnsel bij het Vlaams Rampenfonds.
  • Het Vlaams Rampenfonds verzamelt de schademeldingen.
  • Na de einddatum om de schade te melden start het Vlaams Rampenfonds een onderzoek om het uitzonderlijk weersverschijnsel eventueel als ramp te erkennen.
Deze schademelding is geen aanvraag om een vergoeding vanwege het Vlaams Rampenfonds te krijgen. Een aanvraagdossier kan pas ingediend worden na een eventuele erkenning als ramp.
 

Hoe melden?

Online

Je meldt de schade het best via het e-loket van het Vlaams Rampenfonds. Dit heeft volgende voordelen:
  • u hebt de garantie dat uw melding correct en tijdig werd ingediend;
  • u ontvangt een ontvangstbevestiging en een persoonlijk meldingsnummer;
  • u ontvangt na de eventuele erkenning als ramp automatisch een melding dat uw schade (al dan niet) gelegen is in een als ramp erkende gemeente en dat u eventueel een aanvraag voor een vergoeding van het Vlaams Rampenfonds kunt indienen via het e-loket;
  • de informatie die via het e-loket gevraagd wordt volstaat om uw melding correct te verrichten. U hoeft geen bijlagen toe te voegen aan uw melding.
Meld u vlot aan via onder andere itsme en eID. Meer informatie over het aanmelden met digitale sleutels.

 

Op papier

Als u uw schademelding liever via een formulier indient, dan kan je het meldingsformulier onderaan deze webpagina downloaden.

Stuur het ingevulde meldingsformulier naar het Vlaams Rampenfonds via rampenfonds@vlaanderen.be of naar het adres van het Vlaams Rampenfonds vermeld in het formulier. Bij uw schademelding hoeft u geen bijlagen te voegen.