Signaalswitch

Gepubliceerd op woensdag 19 februari 2020 14.34 u.
Tussen 11 februari en 22 april wordt het analoge radiosignaal via de kabel in heel Vlaanderen in fases afgeschakeld. Het afschakelen van het analoge televisiesignaal via de kabel gaat van start in december 2020.

Het analoge radio- en televisiesignaal is verouderde technologie en neemt veel ruimte in op het kabelnetwerk. Daarom werd vorig jaar door de beheerder Telenet aangekondigd dat dit zou stopgezet worden.

Radio

Tussen 11 februari en 22 april 2020 wordt het analoge radiosignaal via de kabel in heel Vlaanderen en Brussel in fases afgeschakeld. Het gaat alleen om radiotoestellen die rechtstreeks met de kabel aan de wandcontactdoos in huis zijn verbonden. Radio luisteren in je auto bijvoorbeeld zal nog steeds werken. Ook kan je nog analoge radio luisteren via een radio-antenne.

Telenet contacteerde alle getroffen klanten en bood hen een gratis radioantenne aan wanneer zij dat vroegen. 

Er zijn verschillende mogelijkheden om het wegvallen van de kabel op te vangen: een decoder, internetradio of DAB+. 

Het afschakelen werd reeds getest in de netwerkregio's Beringen en Lochristi en is daar vlot verlopen. 

Televisie

Het afschakelen van het analoge televisiesignaal via de kabel gaat van start in december. Vanaf 8 weken vóór het afsluiten komt er een boodschap op alle zenders. Na het afsluiten van het analoge televisiesignaal krijgen klanten een pancarte te zien met meer informatie. Voor een groot deel van de klanten volstaat het om één keer de instellingen van hun toestel aan te passen. Ze kunnen dan de vertrouwde zenders ontvangen via een nieuw digitaal signaal. Ook een digicorder of digibox aansluiten kan een oplossing zijn. 

Wanneer is Melle aan de beurt?

Het afschakelen van het analoge televisiesignaal via de kabel gaat van start in december 2020. Vanaf de zomer is er een toepassing beschikbaar waarbij klanten op basis van hun klantnummer kunnen nagaan wanneer zij aan de beurt zijn. De netwerkregio's lopen wel niet gelijk met de gemeentegrenzen. 

Meer info? 

Op de website www.telenet.be/signaalswitch zijn filmpjes te vinden en informatie om na te gaan of je nog analoog kijkt of luistert. Je vindt er ook stappenplannetjes. Wie geen internettoegang heeft, kan terecht in het contactcenter: 015 66 66 66