Junior en Tiener Techniekacademie Melle
Dit najaar organiseert het gemeentebestuur van Melle in samenwerking met Hogeschool VIVES een zesde editie van Junior (3de of 4de leerjaar) en Tiener (5de of 6de leerjaar) Techniekacademie Melle.
Bericht aan alle jonge Melse technauten…
Vind je het ook fijn om zelf dingen te ontwerpen en creatief aan de slag te gaan? Neem dan zeker deel aan de Melse Techniekacademies dit najaar en leef je uit tijdens 6 coole en leerrijke STEM workshops! Je maakt leuke projecten… én je leert LEGO-robots programmeren!
Inschrijven hiervoor kan via https://www.techniekacademie-melle.be.
De inschrijvingen voor Junior en Tiener Techniekacademie Melle zijn reeds gestart, dus wees er snel bij! Na afloop van de workshops wordt een fiscaal attest kinderopvang bezorgd.
- Junior Techniekacademie - voor kinderen uit het 3de en 4de leerjaar
Waar: polyvalente zaal van de bibliotheek - Kruisstraat 2A
Wanneer: elke woensdag van 18 september tot en met 23 oktober, telkens van 13.45 tot 15.45 uur
Kostprijs: 70 euro (of 14 euro via UiTPAS met kansentarief)
- Tiener Techniekacademie - voor kinderen uit het 5de en 6de leerjaar
Waar: technieklokaal van de Tectura Tuinbouwschool Melle - Brusselsesteenweg 165
Wanneer: elke woensdag van 25 september tot en met 6 november (niet tijdens de herfstvakantie op 30 oktober), telkens van 13.30 tot 15.30 uur
Kostprijs: 70 euro (of 14 euro via UiTPAS met kansentarief)
Tech Teens Melle
Dit nieuwe project in samenwerking met Fluxlab Netwerk vzw ligt in het verlengde van de Melse Junior en Tiener Techniekacademies, waarbij we acht leuke en leerrijke STEM-workshops aanbieden aan jongeren uit het 1ste en 2de jaar van het secundair onderwijs.
Hou jij van wetenschap en techniek en heb je zin om je kennis te verdiepen? Klaar om aan de slag te gaan en zélf allerlei dingen te ontwerpen, te programmeren en/of te bouwen? Wij zijn op zoek naar nieuwsgierige jongeren die op woensdagnamiddag in september en oktober de handen uit de mouwen willen steken.
8 workshops verdeeld over 8 thema's gelinkt aan STEM (Wetenschap & Techniek):
1. Van 3D-scan naar houten sculptuur (Hout, CNC)
We leren werken met een 3D-scanner en zetten dit digitale bestand om naar een eigen beeld. We leren de CNC-machine programmeren waardoor plots uit een blok hout de meest wonderlijke creaties tevoorschijn komen!
2. Onze eigen avatar maken - Digitaal ontwerp/CAD-design 2-D en 3-D (grafisch ontwerp)
Met een tekentablet en een stylus kan je ook tekenen, soms zelfs meer dan op papier! We leren de basisbeginselen van 2D- en 3D-design en creëren onze eigen avatar of persoonlijk totemdier.
3. Een nieuwsuitzending maken - initiatie audiovisuele productie (videostudie, radio-/podcaststudio)
Kruip zelf achter de knoppen van de apparaten in een radio- en televisiestudio! We gieten het nieuws van de dag in een hedendaags jasje en maken een eigen radio- of televisiefragment. Laat daarna je vrienden en familie maar mee genieten van jouw performance!
4. Luchtkwaliteit meten (elektronica, IT, biotechnieken)
Je ademt vanzelf, zonder dat je er bij nadenkt. Maar wat zit er in feite in die lucht die ons omringt en in leven houdt? We leren werken met sensoren die de stoffen in de lucht kunnen meten en komen tot de vaststelling dat er heel wat meer in de lucht zweeft dan we eerst dachten.
5. Betonkunst maken met mallen (bouw)
We zetten een eigen creatief ontwerp om naar een mal. Die mal vormt de basis van ons betonnen beeldje dat later zowel binnen als buiten dienst kan doen als decoratie-element.
6. De mechanische muziekdoos (mechanica)
Muziek kan je op verschillende manieren maken: je kan een instrument zelf bespelen, je kan digitale muziek maken op je computer, maar je kan ook... mechanische muziek maken. Welkom in de wereld van muziekdozen: we ontleden hoe jzo'n muziekdoos werkt en proberen een eigen liedje uit zo'n ding te krijgen.
7. Je eigen geparfumeerde zeep maken (biotechnieken)
Het gebruik van zeep is al minstens 4000 jaar oud. Maar net als de beschavingen toen weten veel mensen niet hoe komt dat zeep precies werkt. Wij leren iets over deze fascinerende geschiedenis van een alledaags gebruiksobject en maken ondertussen onze eigen zeep - met geurtjes en alles!
8. Creatief met textiel (textieltechnologie)
Aan de hand van verschillende technieken (naaien, borduren, bedrukken, verven) maken we kennis met manieren om verschillende stoffen te verfraaien.
Waar: klaslokaal B01 in het College Paters Jozefieten Melle - Collegebaan 1
Wanneer: elke woensdag van 4 september tot en met 23 oktober, telkens van 13.30 tot 16 uur
Kostprijs: 56 euro (of 11,20 euro via UiTPAS met kansentarief)
Inschrijven hiervoor kan via https://inschrijvingen.melle.be vanaf dinsdag 9 juli om 9.30 uur.
Het is aan te raden je account eerder aan te maken dan de eigenlijke start van de inschrijvingen. Zo kan je rustig alle nodige gegevens aanvullen zonder tijdsdruk. Meld je aan en selecteer de activiteit die je wenst. Je rekent meteen af en betaalt ook online. Een fiscaal attest wordt je digitaal bezorgd of kan je via dezelfde account downloaden.
Heb je problemen met je registratie of vind je je weg niet in het programma? Neem dan contact op met de jeugddienst.
Enkel voor Tech Teens Melle:
Eénoudergezinnen die inwoner zijn van Melle krijgen een korting van 4 euro per kind per schijf van 25 euro. Dit wordt gestort na controle bij de dienst bevolking. Duid dit zeker aan in het inschrijvingsprogramma.
EDC-kaarthouders krijgen 50% korting op het inschrijvingsgeld en mogen gratis 1 begeleider meebrengen.
Gezinnen die het financieel moeilijk hebben, kunnen terecht bij het OCMW, Vossenstraat 107,
09 252 33 27.
Annulatievoorwaarden: https://melle.be/annulaties
Deze STEM-expeditie wordt mede mogelijk gemaakt door de Provincie Oost-Vlaanderen.
Wat is STEM?
STEM is een letterwoord dat staat voor Science – Technology – Engineering – Mathematics en omvat een waaier aan technologische, technische, exact-wetenschappelijke en wiskundige opleidingen en beroepen. Om loopbanen in wiskunde, exacte wetenschappen en techniek te stimuleren, stippelde de Vlaamse Regering een actieplan uit tot 2020.
Wetenschap, technologie, creativiteit en innovatie betekenen vooruitgang. Ze maken ons leven beter, zowel op persoonlijk – carrière, persoonlijke ontwikkeling -, als op maatschappelijk vlak.
De kloof tussen maatschappij en wetenschap/technologie blijft vandaag nog steeds bestaan. Er wordt geopperd dat het wantrouwen ten opzichte van de wetenschap/technologie niet enkel door gebrek aan kennis wordt veroorzaakt, maar wellicht eerder door een gebrek aan een gevoel van betrokkenheid.
Enkele beleidsdoelstellingen zijn:
- Het stimuleren van een cultuur van wetenschap/technologie en innovatie bij alle lagen van de bevolking en bijdragen tot het verhogen van het innovatieve potentieel.
- Het verhogen van de participatie van de brede lagen van de bevolking aan het maatschappelijke debat rond wetenschap/technologie en innovatie en de impact hiervan op de samenleving.
- Aandacht besteden aan het verhogen van de betrokkenheid van kansengroepen en het verhogen van de kansen van toptalent om van West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen & Melle een topregio te maken.
- Het stimuleren van de instroom van jongeren in technische en wetenschappelijke studierichtingen.
- De bovenvermelde doelstellingen maken deel uit van het nieuwe ambitieuze STEM-Actieplan 2020-2030 over de beleidsdomeinen heen: De STEM-agenda 2030.
Melle is lid van de STEM-academie. Dit is een initiatief van de Vlaamse Overheid ter promotie van exacte wetenschappen bij kinderen en jongeren tot 18 jaar.
Ben je op zoek naar meer STEM-activiteiten, neem dan zeker een kijkje op https://www.vlaio.be/nl/vlaio-netwerk/stemvlaio/erkende-stem-academies/stem-academies.