De vierde editie van de Junior en Tiener Techniekacademie Melle
De opstart van Repair Teens Melle
Van oktober tot december organiseert het gemeentebestuur van Melle in samenwerking met Hogeschool VIVES een vierde editie van de Junior (3de of 4de leerjaar) en Tiener (5de of 6de leerjaar) Techniekacademie Melle. Nieuw dit jaar is de opstart van Repair Teens Melle, het vervolg op de bestaande Melse Techniekacademies voor jongeren uit de 1ste of 2de graad secundair onderwijs.
Inschrijven voor de Junior en Tiener Techniekacademie Melle kan vanaf maandag 5 september via https://www.techniekacademie-melle.be.
Inschrijven voor Repair Teens Melle kan vanaf maandag 5 september via https://www.repairteens.be.
Wie het financieel moeilijk heeft om het inschrijvingsgeld te betalen, kan een terugbetaling aanvragen via het PSOA-systeem (het vroegere SCIP). Alle info hierover vind je op https://www.ocmwmelle.be/psoa.
Als houder van een UiTPAS met kansentarief krijg je 80% korting op het inschrijvingsgeld.
Voor meer informatie en/of vragen, neem gerust contact op met de jeugddienst: jeugddienst@melle.be - 09 210 07 76
Junior Techniekacademie Melle
- Wat?
- Tijdens 8 leuke en leerrijke workshops realiseer je onder begeleiding van 2 techniekcoaches 4 technische STEM-projecten: je maakt een eigen toverstaf, je bouwt een stevige boogbrug, je leert programmeren met een LEGO-robot en je maakt een unieke onderlegger in hout.
- Voor wie?
- Kinderen uit het 3de of 4de leerjaar
- Wanneer?
- 8 workshops op woensdagnamiddag van 12 oktober tot en met 7 december 2022 (niet tijdens de herfstvakantie), telkens van 13.30 tot 15 uur.
- Waar?
- Hoofdbibliotheek, Kruisstraat 2A - 9090 Melle
- Prijs?
- 65 euro (UiTPAS kansentarief: 13 euro)
Tiener Techniekacademie Melle
- Wat?
- Tijdens 8 leuke en leerrijke workshops realiseer je onder begeleiding van 2 techniekcoaches 4 technische STEM-projecten uit volgende lijst: je schakelt lampjes, je maakt een escapebox uit hout, je programmeert met LEGO een zelfrijdend wagentje, je maakt een nachtklok, je bouwt een voederhuisje, … én je mag op bedrijfsbezoek.
- Voor wie?
- Kinderen uit het 5de of 6de leerjaar
- Wanneer?
- 8 workshops op woensdagnamiddag van 5 oktober tot en met 30 november 2022 (niet tijdens de herfstvakantie), telkens van 13.30 tot 15.30 uur.
- Waar?
- Tectura Tuinbouwschool Melle, Brusselsesteenweg 165 - 9090 Melle
- Prijs?
- 70 euro (UiTPAS kansentarief: 14 euro)
Repair Teens Melle
- Wat?
- We willen jongeren binnen de leeftijdscategorie 12 tot 14 jaar warm maken voor STEM en laten zien hoe je dankzij STEM zelf een positieve impact kan hebben en kan bijdragen tot een duurzamere wereld. Dit project is het verlengde van de Techniekacademie. We bieden leuke en leerrijke 8 workshops: 3D-printen, lichten aanhangwagen, fietsherstel, last in de elektrische kast, de wondere weegschaal, de lekkende leiding met LEGO, een instructiefilm maken en herstellen van een skateboard of step. De jongeren voeren zelf de herstellingen uit onder leiding van een docent.
- Voor wie?
- Jongeren uit de 1ste of 2de graad secundair onderwijs
- Wanneer?
- 8 workshops op zaterdagvoormiddag van 8 oktober tot en met 3 december (niet tijdens de herfstvakantie), telkens van 9 tot 12 uur.
- Waar?
- College Paters Jozefieten Melle, Collegebaan 1 - 9090 Melle
- Prijs?
- 90 euro (UiTPAS kansentarief: 18 euro)
Melle is lid van de STEM-academie. Dit is een initiatief van de Vlaamse Overheid ter promotie van exacte wetenschappen bij kinderen en jongeren tot 18 jaar.
Meer informatie vind je op https://www.stem-academie.be.
Wat is STEM?
STEM is een letterwoord dat staat voor Science – Technology – Engineering – Mathematics en omvat een waaier aan technologische, technische, exact-wetenschappelijke en wiskundige opleidingen en beroepen. Om loopbanen in wiskunde, exacte wetenschappen en techniek te stimuleren, stippelde de Vlaamse Regering een actieplan uit tot 2020.
Wetenschap, technologie, creativiteit en innovatie betekenen vooruitgang. Ze maken ons leven beter, zowel op persoonlijk – carrière, persoonlijke ontwikkeling -, als op maatschappelijk vlak.
De kloof tussen maatschappij en wetenschap/technologie blijft vandaag nog steeds bestaan. Er wordt geopperd dat het wantrouwen ten opzichte van de wetenschap/technologie niet enkel door gebrek aan kennis wordt veroorzaakt, maar wellicht eerder door een gebrek aan een gevoel van betrokkenheid.
Enkele beleidsdoelstellingen zijn:
- Het stimuleren van een cultuur van wetenschap/technologie en innovatie bij alle lagen van de bevolking en bijdragen tot het verhogen van het innovatieve potentieel.
- Het verhogen van de participatie van de brede lagen van de bevolking aan het maatschappelijke debat rond wetenschap/technologie en innovatie en de impact hiervan op de samenleving.
- Aandacht besteden aan het verhogen van de betrokkenheid van kansengroepen en het verhogen van de kansen van toptalent om van West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen & Melle een topregio te maken.
- Het stimuleren van de instroom van jongeren in technische en wetenschappelijke studierichtingen. Deze doelstelling is het onderwerp van het actieplan voor het stimuleren van loopbanen in wiskunde, exacte wetenschappen en techniek (2012 – 2020) dat samen met het beleidsplan wetenschapscommunicatie is meegedeeld aan de Vlaamse Regering.