UiTPAS voor verenigingen en organisaties

Afspraak

Veel verenigingen willen gerust een inspanning doen voor mensen die het financieel moeilijk hebben. UiTPAS kan een instrument zijn voor je organisatie om dit te realiseren. 

UiTPAS is een soort klantenkaart waarmee deelnemers aan activiteiten punten sparen, als een soort klantenkaart. Maar daarnaast is UitPAS ook een systeem dat mensen in armoede recht geeft op korting bij vrijetijdsactiviteiten. 

Voor wie?

UiTPAS geeft korting aan mensen die recht hebben op verhoogde tegemoetkoming, die in schuldbemiddeling zijn of een leefloon ontvangen. 

Verenigingen of andere organisatoren van vrijetijdsactiviteiten kunnen ook die korting bieden, mét ondersteuning van het gemeentebestuur.Wanneer een vereniging zich aansluit bij UiTPAS kunnen zij mensen in armoede maar liefst 80 % korting geven op de deelnameprijs. Daarbij verliest de organisator zelf maar 40%, want de overige 40% springt de gemeente bij. 

Als vereniging of organisatie hoef je je zelf geen zorgen te maken over wie al dan niet recht heeft op het kansentarief. De UiTPASjes zelf aanbieden gebeurt bij de gemeente. Wanneer mensen zich zonder UiTPAS bij jou aanbieden, kan je ze doorsturen naar de diensten jeugd, cultuur, sport, bibliotheek of OCMW. 

Hoe aanvragen?

Om die kortingen te kunnen bieden, moet je een overeenkomst afsluiten met de gemeente en met Regio Gent, waarmee wij de UiTPAS organiseren. Hiervoor maak je een afspraak met de dienst cultuur. In een verkennend gesprek wordt alles nog eens uitgebreid uitgelegd, zodat je goed weet waar je aan begint. Daarna kan de overeenkomst worden opgemaakt. 

Je vindt het document van de overeenkomst onderaan deze pagina. Deze wordt gepersonaliseerd en goedgekeurd op het schepencollege. Vanaf dan kan je aan het UiTPAS-tarief werken en ben je een officiële UiTPAS-partner. 

Wil je meer informatie? Onderaan deze pagina vind je in pdf-vorm ook een voorstelling die werd gegeven op een info-avond over UiTPAS. Je vindt in het document ook links naar filmpjes en handleidingen. 

Afhandeling

De gemeente maakt dan voor jouw organisatie een balie aan. Hiermee krijg je toegang tot de UiTPAS-software. Die kan je gebruiken op een computer, tablet of smartphone. Je registreert er de kansentarieven mee en kan mensen punten laten sparen.

Hierbij is het belangrijk dat je je activiteiten op de juiste manier invoert in de UiTdatabank. Op die manier staat je aanbod geregistreerd als UiTPAS-aanbod en kan je de kortingen in het systeem verwerken. De registratie van die kortingen is dan weer zo belangrijk omdat de gemeente hiermee tweemaandelijks een rapport maakt. Dat rapport dient dan weer om de 40% bijdrage van de gemeente aan je vereniging te kunnen storten. 

Ook het punten laten sparen is belangrijk. Je mag UiTPAS niet alleen gebruiken om kortingen toe te kennen. UiTPAS is een vrijetijdspas voor iedereen, niet alleen voor mensen met financiële moeilijkheden. Zo vermijden we dat UiTPAS een stigmatiserend effect krijgt. Wie een 'gewone' UiTPAS heeft, moet punten kunnen sparen bij alle UiTPAS-partners. 

Je zal dan ook af en toe een inruilvoordeel moeten aanbieden, een extraatje dat mensen kunnen krijgen in ruik voor een bepaald aantal aan gespaarde punten. 

Verder maak je in de communicatie ook gebruik van de UiTPAS-logo's. Zo weet het publiek dat ze bij jou kunnen punten sparen en eventueel de korting krijgen. Het gemeentebestuur helpt je bij de bekendmaking door posters en raamstickers te voorzien. 

Uitzonderingen

Vrees je ervoor dat je organisatie financieel te zwaar zal lijden onder een groot aantal deelnemers aan kansentarief?

Wanneer een activiteit meer dan 5% deelnemers aan kansentarief heeft, kan je een bijkomende tegemoetkoming aanvragen. De gemeente springt dan extra bij. Dit zijn echter heel uitzonderlijke situaties die zich maar heel zelden voordoen. Je kan zo'n aanvraag ook maar één keer per activiteit per kalenderjaar doen.