Veilig op de fiets in donkere dagen

Gepubliceerd op dinsdag 15 december 2020 15.24 u.
Tijdens de donkere maanden is het extra belangrijk om als fietser goed zichtbaar te zijn. Hoe meer je opvalt hoe beter!

Wettelijk gezien heb je geen fluohesje nodig. Toch is het verschil voor een automobilist erg groot. De grotere zichtbaarheid kan maken dat je vele meters eerder wordt opgemerkt door andere weggebruikers.

Goede fietsverlichting is wél wettelijk verplicht. Je moet een geel of wit licht vooraan hebben, en een rood licht achteraan. Je steekt ze aan als het donker is, of als het zicht beperkt is tot op 200 meter. Knipperen of branden, het is allebei goed. Je mag de verlichting trouwens ook op je kledij bevestigen. 

Vergeet ook je reflectoren niet: een witte vooraan, een rode achteraan, een oranje in elke pedaal en een witte reflecterende strook om de omtrek van beide banden of twee zijdelingse oranje reflectoren per wiel. 

https://www.veiligverkeer.be/inhoud/fietsverlichting-en-reflectoren/

Politiecontrole

Tot eind februari zet onze politie extra in op fietsverlichting. De politie treedt eerst informerend en preventief op, maar er kan geverbaliseerd worden waar nodig. Als je beide lichten niet werken, kan je je aan een onmiddellijke inning van 58 euro verwachten. Heb je een technisch defect, dan krijg je een waarschuwing en moet je je later opnieuw aanmelden voor controle. 

https://www.politie.be/5418/nieuws/is-jouw-fiets-in-orde-lichten-aan-veilig-op-de-baan