Wat je moet weten over de verkiezingen van 9 juni

Gepubliceerd op woensdag 5 juni 2024 8.12 u.
Op zondag 9 juni trekken we naar de stembus. We duiden dan vertegenwoordigers aan voor het Europese, federale en Vlaamse parlement. Om goed voorbereid naar het stembureau te gaan, beantwoorden we hier nog een aantal van jouw praktische vragen.

Moet ik op 9 juni gaan stemmen?

Voor de verkiezingen van een nieuw Europees, Vlaams en federaal parlement geldt er nog altijd opkomstplicht. Dit betekent dat je, je als kiesgerechtigde Mellenaar op zondag 9 juni moet aanmelden in het stembureau. Kiezen is een democratisch recht. In het stemhokje staat het je vrij om blanco te stemmen.

Waar in onze gemeente moet ik gaan stemmen?

In de oproepingsbrief staat het adres vermeld van het stembureau waar je, je op zondag 9 juni moet aanmelden. Je kan niet in een andere gemeente stemmen.

In Melle zijn er vijf locaties:

GBS De Parkschool
 • Adres: Beekstraat 40.
 • Bereikbaarheid met openbaar vervoer via buslijn 42.
 • Haltes: OCMW en Melle-station.
 • Parkeerplaatsen: Beekstraat, Berkenlaan, Spoorlaan.
Gemeentelijk Ontmoetingscentrum (GOC)
 • Adres: Geraardsbergsesteenweg 94.
 • Bereikbaarheid met openbaar vervoer met de flexbus. Reserveren kan met de Hoppin-app of telefonisch op het nummer 0800 12 2 12.
 • Halte: Gontrode Station.
 • Parkeerplaatsen: parking GOC en parking kerkhof in Watermolenstraat.
Sint-Franciscusinstituut (SFI)
 • Adres: Tuinstraat 105.
 • Bereikbaarheid met openbaar vervoer via buslijn 33.
 • Halte: Vogelhoekplein.
 • Parkeerplaatsen: parking naast kapel Sint-Franciscusinstituut.
WZC Kanunnik Triest
 • Adres: Kloosterstraat 33.
 • Bereikbaarheid met openbaar vervoer met de flexbus. Reserveren kan met de Hoppin-app of telefonisch op het nummer 0800 12 2 12.
 • Halte: Melle Rustoord Kanunnik Triest.
 • Parkeerplaatsen: Dageraadstraat.
Bibliotheek
 • Adres: Kruisstraat 2/A.
 • Bereikbaarheid met openbaar vervoer via buslijn 42.
 • Halte: Melle-Station.
 • Parkeerplaatsen: parking bib en Kruisstraat.

Om hoe laat kan ik gaan stemmen?

In onze gemeente stemmen we met potlood. Je kan van 8 tot 14 uur jouw stem uitbrengen.

Wat mag ik niet vergeten?

Vergeet jouw oproepingsbrief en identiteitskaart niet. Merk je in het stembureau toch dat je jouw oproepingsbrief vergeten bent dan kan je jouw identiteitskaart afgeven. In uiterste nood geldt het rijbewijs ook nog als geldig identiteitsdocument.

Wat moet ik doen als ik mijn oproepingsbrief verloren ben?

Dan kan je tijdens de openingsuren van het gemeentehuis een kopie ophalen bij de dienst bevolking. Je moet hiervoor geen afspraak maken. Ook op verkiezingsdag kan je hiervoor nog terecht op het gemeentehuis tot 13.30 uur. Let wel, Melle biedt nog geen digitale versie van de oproepingsbrief aan via eBox, er is alleen een papieren versie beschikbaar.

Heb ik recht op begeleiding?

Ben je een persoon met een handicap en heb je hulp nodig dan heb je recht op begeleiding. Je kan beroep doen op iemand naar keuze. Dit gebeurt wel met toestemming van de voorzitter van het stembureau.

Mag ik mijn kinderen meenemen in het stemhokje?

Moeders en vaders mogen hun baby’s en kinderen niet meenemen in het stemhokje. De stemming is immers geheim.

Hoe stem ik geldig?

Je kan op verschillende manieren geldig stemmen:

Lijststem: je kleurt dan het bolletje bovenaan de lijst naast de naam van de partij. Je stemt dan voor de volledige lijst van die partij. Let wel, als je een lijststem uitbrengt én voor kandidaten op die lijst stemt dan gaat jouw stem naar de kandidaten die je op die lijst aangeduid hebt. Jouw lijststem telt dan niet mee.

Voorkeurstem: je kan stemmen op 1 of meerdere kandidaten binnen de lijst van 1 partij. Dit doe je door het bolletje voor de naam van de kandidaat of kandidaten te kleuren.

Je kan ook stemmen op 1 of meerdere kandidaten binnen de lijst van 1 partij en voor de kandidaat-opvolgers op diezelfde lijst.

Tenslotte kan je ook stemmen op 1 of meerdere kandidaat-opvolgers binnen de lijst van 1 partij.

Ik heb een fout gemaakt. Kan ik opnieuw stemmen?

In dat geval verlaat je het stemhokje en ga je met het stembiljet naar de voorzitter van het stembureau. Je geeft het biljet af en krijgt een nieuw exemplaar. De voorzitter zal het stembiljet met de fout meteen verscheuren. Ook als je je vergist hebt van partij of kandidaat kan je een nieuw stemformulier krijgen. Ook in dit geval zal de voorzitter het biljet verscheuren. Dit kan enkel als jouw fout formulier nog niet in de stembus zit.

Ik kan op 9 juni niet gaan stemmen. Hoe geef ik een volmacht?

Dan kan je iemand machtigen om in jouw plaats te stemmen. Je moet je afwezigheid wel verantwoorden. De reden waarom je niet kan gaan stemmen moet op het volmachtformulier staan. Een afzonderlijk attest zal niet aanvaard worden in het stembureau. Je kan alle informatie over het correct geven van een volmacht hier lezen. (hier = link naar het artikel over volmachten geven)

Wat moet je als volmachtkrijger doen?

Krijg je een volmacht dan moet je eerst in je eigen bureau stemmen. Pas daarna kan je voor de volmachtgever gaan stemmen in het stembureau waar de volmachtgever (= de persoon van wie je de volmacht gekregen hebt) normaal gezien had moeten stemmen. Als volmachtkrijger moet je volgende documenten kunnen voorleggen: jouw eigen afgestempelde oproepingsbrief, jouw identiteitskaart en het ingevuld en ondertekend volmachtformulier.

Ik word op 9 juni 16 jaar. Moet ik dan gaan stemmen?

Word je op zondag 9 juni zestien dan ben je wel degelijk verplicht om naar het stembureau te gaan. Er geldt immers stemplicht voor het Europees parlement voor iedereen die op 9 juni 16 jaar of ouder is. Ook in dit geval geldt dat het verkiezen van het Europees parlement een democratisch recht is. Je kan dus als je dat wenst blanco stemmen.

Voor meer info over de verkiezingen van 9 juni kan je terecht op de gemeentewebsite en de website van binnenlandse zaken.